SERT DAMAK: Her 2 taraftaki simetrik yapıların orta hatta birleşmesi ile oluşan ve oral kaviteyi nazal kaviteden ayıran yapıdır (Şekil-12). Sert damağın 2/3 ön kısmını her 2 maksiller kemiğin palatinal çıkıntısı, 1/3 arka kısmını ise palatinal kemiğin horizontal çıkıntısı yapar.
Yumuşak damak, damağın arka kısmını oluşturan kas ve dokulardır. Sert damak ise ağız çatısının önünü oluşturan ve damak kemiğini içeren bir yapıdır. Damağın 3/2 sini oluşturan sert damak, ağzın yapısını şekillendirir. Damağın kemikli kısmında meydana gelen habis tümöral dokular, sert damak kanserini ifade eder.
Palatum (damak): Ağız tavanına damak adı verilir. Ağız boşluğunu, burun boşluğundan ayırır. 2/3 ön bölümünü sert damak (palatum durum), 1/3 arka bölümünü ise yumuşak damak ( palatum mollae) oluşturur.
Sert damak, maksilla nın alt parçası olup ağız boşluğunu burun boşluğundan ayırır. Yumuşak damak, os palatini (palatinal kemik) tarafından oluşturulan gevşek ağız mukozasıdır. Küçük dil (uvula palatina) yumuşak damağın submandibular ve sublingual tükürük bezlerini içerir.
Ağzın çatısında (damak) bulunduğunda, duruma torus palatinus denir. Alt çenede bulunduğunda buna torus mandibularis denir. Torus lokal tahriş, dişlerinizi öğütme (bruksizm) veya düzensiz bir ısırmaya neden olan yanlış hizalanmış dişler (maloklüzyon) gibi genetik veya çevresel etkiler nedeniyle gelişebilir.
İlgili 31 soru bulundu
Üst dudak ve damak oluşumu gebeliğin 12. haftasında bitmiş olur. Ana rahminde Dudak-ön sert damak ve burun beraber arka sert damak ve yumuşak damak ise ayrı olarak oluşur ve başlangıçta burun hattından damak küçük dile dek yarık vardır.
Burun boşluğunu ağız boşluğundan ayıran damağın 2/3 ön bölümünü maxilla ve palatin kemiğin oluşturduğu sert damak, 1/3 arka bölümünü de yumuşak damak oluşturur.
Yumuşak damak ya da velum (Latince: palatum molle, velum palatinum) memelilerde ağzın tavanını oluşturan damağın arkasını oluşturan yumuşak dokulu kısımdır. Ağzın önünde bulunan sert damağın aksine yumuşak damak kemik içermez.
ÖZET: Oral kavitenin ön tarafta tavanını oluşturan ve sert damağın devamı olan yumuşak damak, oral kavitede anatomik olarak çok küçük bir alanı kaplamaktadır. Ancak yumuşak damak ve velofarengeal bölge stomatognatik sistem içerisinde solunum, yutkunma ve konuşma gibi önemli fonksiyonlara iştirak etmektedir.
Damak şişmeleri yediğiniz bir yiyecekten veya sıcak bir içecekten olabileceği gibi ciddi rahatsızlıklarında bir belirtisi olabilir. Damak şişmesinin diğer nedenleri arasında damak apseleri ve tükürük bezi tümörleri olabilir. Damak şişliği ileri derecede olan bir kişi için tahliller ve kontroller hemen yapılmalıdır.
Kaudal displazi veya sakral sendrom olarak da bilinir ve doğumdan önce kaudal yarının bir parçası olan alt omurga tam olarak oluşmadığında ortaya çıkar. Bu alan, omurganın kısımlarını ve kalçaları, bacakları, kuyruk kemiğini ve alt vücuttaki birkaç önemli organı oluşturan kemikleri içerir.
Art damak ünsüzleri Bunlar, dilin arka tarafının yumuşak, yani art damağa değmesi ile oluşan ün- süzlerdir. Standart Türkçede art damak ünsüzleri k ve g ünsüzleridir. Art damak ünsüzleri k ve g, arka ünlülerle (u, o, a) birlikte kullanılır. Bu ünsüz, gırtlakta oluşur.
Parsiyel Hareketli Protez (Yarım Damak):
Kısmi dişsizlik durumunda, geriye kalan dişlere kroşelerle ( kanca) tutunan protez türüdür.
Asıl ağız boşluğu (cavitas oris propria): Esas ağız boşluğu dişlerin arkasında kalan ve dilin bulunduğu boşluktur. Ağız kapalı iken vestibulum oris ile asıl ağız boşluğu arasındaki bağlantıyı dişler arasındaki küçük aralıklar ve son molar dişlerin arkasında kalan retromolar aralık sağlar.
Bu kemik yapıların ön kısmında burun kıkırdakları yer alır. Alt Duvar (Taban): Maksilla'nın palatin proçesi ile palatin kemiğin lamina horizontalis'i oluşturur. Alt duvara aynı zamanda palatum durum (palatum osseum,sert damak) denir. Palatum durum, cavitas nasi ile cavitas oris propria'yı birbirinden ayırır.
Ağız Boşluğu (Oral Kavite) Neresidir? Ağız boşluğu: alt ve üst dudaklar, dil, ağız tabanı, yanaklar, sert ve yumuşak damak, küçük dil, dişler ve diş etleri ile alt ve üst çeneyi içeren sindirim ve solunun yolunun giriş kapısını oluşturan önemli bir bölgedir.
Yumuşak damak yetmezliği durumunda damak kasları görevini yapamaz ve yumuşak damak geri çekilip burunu kapatamaz. Böylece beslenme sırasında geniz ve buruna sıvı ve hava kaçışı olabilir. Sıvı kaçışına bağlı olarak sık orta kulak iltihabı atakları veya orta kulakta sıvı birikimi olabilir.
Oral kavite (ağız boşluğu), önde vermillion hattından (alt ve üst dudakların mukoza ve cilt birleşim hattından) arkada isthmus faucium'a kadar uzanan, alttan ağız tabanı, üstten sert damak ve yanlarda yanak mukozası ile sınırlı bir anatomik boşluktur (Şekil-1).
Damak dudak yarığı olan bebekler
Dudak ve/veya damak yarıkları anne karnında bebeğin gelişimi sırasında yüz bölümü ve ağız içi oluşurken yapıların karşılıklı birleşmemesinden kaynaklanan açıklıkları ve buna bağlı dudakta burunda diş etlerinde ve damakta ortaya çıkan sorunları ifade eder.
Damak yarasının muhtemel nedenleri arasında ateş, mide ağrıları veya ağız enfeksiyonları, ağız ülseri gibi nedenlerden meydana gelebilmektedir. Bunlar dışında çok sıcak tüketilen yiyecek ve içecekler, diş eti enfeksiyonları, ağız içi iltihaplanmaları ve aşırı stres de damak yarasına neden olur.
kapsayan keratinize epitel ile birlikte yanak, yumuşak damak, ağız tabanını kapsayan keratinize olmayan epitelden oluşmaktadır [1].
-Sert (Kortikal, Kompakt, Sıkı) Kemik
Kemiğin sert ve pürüzsüz dış dokusudur. İskelet sisteminin %80'nini oluşturan kemik olup uzun kemiklerin gövdesinde; diğer kemiklerin ise dış yüzeyinde yer almaktadır. Kalsiyum, fosfat, kalsiyum karbonat ve magnezyum fosfatın birikmesinden dolayı sert bir yapıya sahiptir.
Sert kemik fazla miktarda kemik matriksinden oluşmuştur. organik hem de inorganik maddeler bulunur. İnorganik maddeler mineral tuzları halinde kemik matriksinde birikirler. Matriks üzerinde kemik hücrelerinin (osteositler) yer aldığı lakün denilen boşluklar vardır.
Bir kadın ömrü boyunca dünyaya 35 çocuk getirme kapasitesine sahip. Çene kemiği, vücuttaki en sert kemik yapısını oluşturuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri