Ses hızı frekansa bağlı olarak değişmez, her frekansta ses aynı hızda gider. Havanın sıcaklık, yoğunluk durumuna göre sesin yayılma hızı değişir. Soğuk havada ses hızı azalır. Ses sıcak havadan soğuk havaya geçerken yayılma doğrultusunu değiştirir.
1- Telin boyuna ;Telin boyu arttıkça frekansı küçülür yani ses kalınlaşır. 2- Telin gerginliğine ; Telin gerginliği arttıkça frekans büyür,ses incelir. 3- Telin kesitine ;Tel kalınlaştıkça frekans küçülür ve ses kalınlaşır. 4- Telin cinsine bağlıdır.
Ses dalgaları ortamın yoğunluğuna bağlıdır, ortamın yoğunluğu arttıkça ses dalgalarının yayılma hızı artar. Ortamın sıcaklığına bağlı olarak ses dalgalarının yayılma hızı, sıcaklıkla doğru orantılı olarak artar. Ses dalgalarının havadaki hızı 340 m/s 'dir. ışık hızına göre çok düşüktür.
Ses kaynağının frekansı azaldıkça ürettiği sesin yüksekliği de azalır ve kaynaktan çıkan ses kalınlaşır. Yüksekliği az olan seslere kalın (pes) ses denir. Ses dalgalarının frekansı ses kaynağının özelliklerine bağlı olarak değişir. Sesin yayıldığı ortamın özellikleri frekansı etkilemez.
İşitilebilir ses dalgaları 20 Hz ve 20000 Hz. aralığındadır. 20 Hz. aralığının altında olan insanlar tarafından algılanmaz Bunun nedeni ses şiddetinin duyulmayacak kadar düşük olmasıdır. Sesin duyulmasını sağlayan diğer faktörler, genlik, gürlük ve frekanstır. Bununla birlikte sesin kaynağına olan mesafe de önemlidir.
İlgili 34 soru bulundu
Ses hızı frekansa bağlı olarak değişmez, her frekansta ses aynı hızda gider. Havanın sıcaklık, yoğunluk durumuna göre sesin yayılma hızı değişir. Soğuk havada ses hızı azalır. Ses sıcak havadan soğuk havaya geçerken yayılma doğrultusunu değiştirir.
Dalganın periyodu, sadece kaynağa bağlıdır. Frekans (f): Dalga kaynağının bir saniyede ürettiği dalga sayısı olup birimi s–1 (Hz)‟dir. Dalganın frekansı, periyot gibi, yalnızca kaynağa bağlıdır.
Su dalgalarının dalga boyu, dalganın hızı ve frekansı ile değişebilir (v=λ.f). Sonuç olarak kırınımın hız ve frekans ile ilişkisi şu şekilde olur: 1. Suyun derinliği artırıldığında su dalgalarının hızı artar ve dalga boyu büyür.
◦ Frekans : Birim zamanda oluşan dalga sayısına frekans denir. Frekans birimi Hertz(Hz) veya 1/s dir. Frekans dalgayı oluşturan kaynağa bağlıdır. ”F” ile gösterilir Page 9 Dalgaların özellikleri ◦ İki veya daha fazla dalganın super pozisyonu sonucu Girişim ortaya çıkar.
Frekansı yüksek olan sesler, "yüksek ses" olarak da ifade edilmektedir. İnce sesi kalın sesten ayıran özellik, sesin yüksekliğidir. Frekans arttıkça ses incelir ve yüksekliği artar. Kadınların ses telleri kısa olduğu için ses frekansları büyük ve sesleri incedir.
Elde edilen ölçüm değerlerine göre ortamın sıcaklık değişiminden, periyot, frekans ve dalga boyunun etkilendiği görülmüştür.
– Ses dalgalarının yayılma hızı yayıldıkları ortamın cinsine bağlıdır. Ses en hızlı katılarda, sonra sıvılarda, en yavaş da gaz ortamlarda yayılır. – Ses dalgalarının yayılma hızı ortamın sıcaklığına bağlıdır. Sıcaklık arttıkça sesin yayılma hızı artar.
*Ses en hızlı katılarda en yavaş ise gazlarda yayılır. Ses bir enerji türüdür ve dalgalar halinde yayılır. Ses dalgalarının yayılabilmesi için ses dalgalarının kaynağından çıktığı ortamda taneciklerin olması gerekir. Bu nedenle ses dalgaları katı, sıvı ve gaz gibi maddelerde yani maddesel ortamlarda yayılabilir.
SES bir enerji çeşididir.Dalgalar halinde yayılır ve cisimlerin titreşmesi ile oluşur. Atmosferde canlıların işitme organları tarafından algılanabilen periyodik basınç değişimleridir. Fiziksel boyutta ses, hava, katı, sıvı, veya gaz ortamlarda oluşan basit bir mekanik düzensizliktir.
Üç tür mekanik dalga vardır. Bunlar, enine dalgalar, boyuna dalgalar ve yüzey dalgalarıdır. Mekanik dalgaların en yaygın örnekleri ise su dalgaları, ses dalgaları ve sismik (sismoloji) dalgalardır.
Desibel (dB), belirli bir referans güç ya da miktar seviyeye olan oranı belirten, genelde ses şiddeti için kullanılan logaritmik ve boyutsuz bir birimdir.
Bir sesin ince ya da kalın olması frekansıyla ilgilidir. İnce sesi kalın sesten ayıran özellik ses perdesi (yüksekliği) olarak tanımlanır. İnce sesler daha yüksek frekansa, kalın sesler ise düşük frekansa sahiptir. Ses dalgası, bir dalga formu monitöründe görülebilir.
Bir ses dalgasının önemli fiziksel özellikleri, frekansı, basıncı, amplitüdü, şiddeti, hızı, peryodu ve dalga boyudur.
Ses dalgalarında olduğu gibi bir dalganın titreşim doğrultusu ile ilerleme doğrultusu aynı ise boyuna dalga, elektromanyetik dalgalarda olduğu gibi titreşim doğrultusu ilerleme doğrultusuna dikse enine dalga olarak sınıflandırılır.
Dalga boyu, bir dalga örüntüsünün tekrarlanan birimleri arasındaki mesafedir. Yaygın olarak Yunanca lamda (λ) harfi ile gösterilmektedir. Dalga boyu frekans ile ters orantılıdır, dolayısıyla dalga boyu uzadıkça frekans azalır.
Ses Şiddeti Neye Bağlıdır? Ses şiddeti iki farklı unsura bağlıdır. Bunlardan biri ses dalgasının enerjisi ve diğeri ses dalgasının genliğidir. Bunlarla doğru orantılı olmak suretiyle dalga enerjisi ve genliği arttığı sürece ses şiddeti de artış gösterir.
Dalga sayısı arttıkça frekans artar, frekans arttıkça ses incelir. Dalga sayısı azaldıkça frekans azalır, frekans azaldıkça ses kalınlaşır.
Bir saniyede ne kadar çok döngü olursa frekans o kadar yüksek olur.
artar fakat derinlik azaldıkça hız azalır. Su derinliği dalga boyuna göre az ise dalganın yayılma hızı derinlik ile doğru orantılıdır. Su dalgasının hızı yalnızca ortama, periyodu ise yalnızca kaynağa bağlıdır.
Dalga Boyu: Dalga boyu, bir dalganın iki tekrarlayan dalga tepesi arasındaki mesafedir. Frekans: Belirli bir noktadan bir saniyede kaç dalga geçtiğinin ölçüsüdür. Genlik: Dalga tepesinin sıfır noktasına olan düşey uzaklığıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri