İnsan kulağının işitebileceği en düşük ses seviyesi yani sessizlik O (sıfır) dB'dir. Bu seviyenin 10 kat fazlası 10 dB, 100 kat fazlası 20 dB, 1000 kat fazlası 30 dB'dir ve böyle artarak gider.
İnsanın duyabileceği en düşük düzeye 0 dB değerini veririz; ancak bunun altında da sesler elbette mevcuttur (sırf biz duyamıyoruz diye bir ses yok değildir). İşte -9.4 dB değeri, insanın duyabileceği minimum ses basıncının yaklaşık 3 kat altında demektir.
-20.6 desibel ile 'gezegendeki en sessiz yer' olarak bilinen bu odada şimdiye kadar kimse bir saatten fazla kalamadı.
Çalar saat 70, normal bir konuşma 60 dB'e eşittir. Genelde kulak: •0-140 dB'i algılar, •120 dB'de rahatsız olur, •125-130 dB'de ağrı duyar, •140 dB'ağrı ve kulak zarı yırtılması meydana gelir. •170 dB ve üstüne insan dayanamaz. Normalde, çevremizde işittiğimiz ses 30-60 dB'den çok olmamalıdır.
Hatta öyle ki, yönetmeliğin standartları evin içinde yaptığınız gürültüyü bile sınırlandırıyor. Konutların yatak odalarında oluşacak gürültünün 35 desibeli geçmemesi gerekiyor. Bu sınır oturma odasında 60, mutfak ve banyoda ise 70 desibel olarak belirlendi. Gürültü sınırına uymayan para cezasına çarptırılacak.
İlgili 36 soru bulundu
Sesin şiddet birimi desibel'dir (dB). Bazı seslerin ölçülmüş şiddetleri vardır. Örneğin; yaprak hışırtısı 10 dB, normal bir konuşma sesi 60 dB, gök gürültüsü 120 dB ve bir roket atarın sesi ise 180 dB şeklinde ölçürmüştür.
40 desibel standart bir kutuphane sessizligi demek, 45 desibel ise normal bir evin oturma odasinsaki gurultudur, yani 40 desibel cidden sessiz bir ortamdir 43 desibel de calisan bir cihazda bahsettiginiz kadar ses olamaz, cok daha yuksek bir gurultuden bahsediyorsunuz.
0-25 dB arasında ise Normal işitme. 25-40 dB arasında ise Çok Hafif Derecede İşitme Kaybı, Normal işitmeye çok yakın bir durum olduğundan kişiyi çok rahatsız etmez. Özel durumlarda işitme cihazı kullanımı tavsiye edilebilir. 40-55 dB arasında ise Hafif Derecede İşitme Kaybı.
"MESLEKİ İŞİTME KAYBINA NEDEN OLUYOR"
DSÖ, günde en fazla 8 saat ve 85 desibelden daha az gürültüde çalışılması gerektiğini söylüyor. Dolayısıyla 85 desibelin üzerinde bir ortam gürültüsünde günde 8 saatten fazla çalışmak kulakta kalıcı işitme kaybına yol açıyor.
İnsan fısıltısı 30, nefes alıp verme ise yaklaşık 10 desibel. Kalp atışımız bile 2 desibellik bir sese sahip.
Göz kırpınca zaman duruyor. Ses, gaz ortamında en çok 194 dB seviyesine çıkabilirken, bu değer su altında 270 dB'ye kadar yükselebiliyor.
Bazı desibel türleri bir skalanın en üst ya da en alt değerini değil de ortadan bir değeri referans olarak alıyor. Örnek olarak, +4 dBu = 1.228 Volt. Bu durumda bu desibel ile yapılan ölçümlerde değerler hem pozitif hem de negatif olabiliyor; -10 dBu, +12 dBu gibi.
Bundan böyle düğün nişan v.b. Gibi etkinlikler için vatandaşlarımız izin alırken (emniyet veya jandarmadan) müzik aletlerine desibel kontrol cihazı takılı ve 85 db ayarlı olduğunu bildireceklerdir.
Genellikle ateşli silahlar 140 dB düzeyinde gürültü oluşturmaktadır. Büyük çaplı tüfek ve tabancalar 175 dB üzerinde ses üretebilen iken, küçük 22 kalibrelik tüfek, 140 dB civarında gürültü üretebilir.
Buzdolabı ve derin dondurucu fişten hiç çekilmeyen, sürekli çalışan ürünler oldukları için ses seviyeleri de oldukça önem taşıyor. dB cinsinden belirtilen ses seviyesinin buzdolapları ve derin dondurucular için 39 dB ila 45 dB aralığında olması ideal.
Desibel Ne ile Ölçülür? Sesin şiddeti desibel (db) şeklinde ele alınır ve ölçümü yapılır. Bu konuda özel olarak kullanılan ses ölçerler ile beraber sonometre denilen cihazlar ele alınmaktadır. Bu bağlamda bir mikrofon kullanılmak suretiyle sesin birimi üzerinden ölçümü yapılabilmektedir.
İnsan kulağının işitebileceği en düşük ses seviyesi yani sessizlik O (sıfır) dB'dir. Bu seviyenin 10 kat fazlası 10 dB, 100 kat fazlası 20 dB, 1000 kat fazlası 30 dB'dir ve böyle artarak gider.
0dB (işitme eşiği) -120 dB (acı eşiği) arasında değişir. Normal bir insan 0-50 desibellik sesleri kolayca işitebilir ve bundan rahatsız olmaz. 85 dB şiddetinde bir ses veya gürültü kulakları rahatsız eder ve uzun süre sunuk kalındığında kulakta hasar oluşur.
Kulak içine sığan kulaklıkla yüksek seste müzik dinlemek, işitme kaybına yol açıyor. Uzmanlara göre kulak bu şekilde 120 desibel etki yaratan bir jet motorunun gürültüsüne maruz kalıyor. Son yıllarda cep telefonundan, mp3 çalarlardan müzik dinlemek alışkanlığa dönüştü.
Ölçümler yapıldığı süre boyunca anlık gürültü değerleri araştırmacı tarafından kayıt edildi. (pulse oksimetre) 90-94 dB, aspiratör sesleri 78- 81 dB, yüksek sesle konuşma 80-90 dB, malzeme arabasının sürüklenmesi 75 dB, ortamda bebek ağlama sesi 65-69 dB olarak saptandı.
Patlama noktasında 145-150 desibel gücünde bir ses oluşur.
Örneğin Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombaları 170 dB'den fazla ses çıkarmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri