Divan şiiri, sevgili üzerine bina edilmiştir. Bu yüzden sevgilinin her uzvu en ideal olan varlıklara benzetilmiştir. Sevgilinin boyu da bu yüzden ideal fizikî özelliklere sahip olan serviye teşbih edilmiştir.
Klasik Türk şiirinde sevgilinin boyunun benzetilenlerinin başında servi gelir. Diğer benzetilenler ise, şimşâd, sanavber, ar'ar, Tûbâ, Sidre ve daha az örnekte karşımıza çıkan gül ve çınardır (Sefercioğlu 2011: 213-218; Kurnaz 1996; 287-291; Tolasa 2000: 268-275; Çavuşoğlu 2001: 193-199; Levend 1984: 491 ).
Sevgili, divan şiirinde ince, ayrıntılı, sanatkârâne ve soyut bir şekilde tasvir edilir. Sevgili için çizilen ortak bir fiziki portre vardır. Sevgilinin bu bilinen fiziksel durumunun dışındaki davranışları da bellidir. Sevgili, hercai-meşreptir, hem rakibe hem aşığa yönelir.
Ağız ve dudak, divan şiirinde sevgilinin en çok zikredilen uzuvlarındandır. Bu iki uzuv, aynı zamanda en temel güzellik ölçütleri arasındadır. Şairler; ağız, dehân/dehen ve fem kelimelerini aynı uzvu karşılamak için kullanmışlardır. Diğer taraftan dudak ve leb de aynı uzvu (dudak) karşılamaktadır.
Mazmun, divan edebiyatının kendi dünyası içindeki bilinen hayal, inanış ve düşüncelerin beyit ya da beyitlerdeki dolaylı anlatımıdır. Bu tanımlardan üçüncüsünün, mazmun karşılığı eski sözlüklerde kullanılan nükteli, cinaslı, sanatlı sözle bağlantısı akla gelmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Kirpik (müje, müjgân): Şekil yönünden ok, neşter, hançer, cellad, pençe gibi benzetmeleri yapılan kirpiğin işlev yönünden özellikle askere benzetildiğini görüyoruz. Kaş (ebrû): Keman, yay, hilale benzetilen kaşın nûn ve râ harfleriyle de irtibatı kurulduğu olmuş.
Tapşırma, halk şiiri geleneğine ait bir terimdir ve "şiirin son dörtlüğünde ozanın mahlasını söylemesi" olarak tanımlanabilir. Şairin ad veya mahlas kullanması sadece halk edebiyatına mahsus bir gelenek değildir.
Islak dudaklar, yumuşak eller, bakımlı kadınlar
Dudak parlatıcalarının yapışkanlığından şikayet etmesine aldırmayın, aslında ıslak görünümlü parlak dudaklar tüm erkekleri cezbeder, sizi öptükçe öpesi gelirler!
Bu hareketler arasında dikkat çekici olan bir harekettir, dudakları birbirine bastırmak. Bu hareketin beden dilindeki simgesi ve ne anlama geldiği aşağıda açıklanmaktadır. Dudakları birbirine bastırmak, genellikle stres, endişe veya rahatsızlık gibi duyguların bir işareti olarak görülür.
1. Gül: Yanak, renk ve şekil itibariyle güle benzetilir.
Âşık ise; “birşeye veya birine karşı aşırı sevgi duyan kimse, tutkun, meftûn” demektir. Karşı cinsten birine gönlünü kaptırmış kimse de aynı sıfatla anılır. Mâşuk da; “aşkla sevilen, âşık olunan kimse” anlamına gelir. Dîvan şiiri örneklerinde de gördüğümüz gibi aşk, hem gerçek hem de mecâzî anlamı olan bir kavramdır.
Klasik Türk şiiri, evrensel güzeli, estetik, mükemmel ve ideal olanı, aşk uyandıranı, anlatma kaygısı taşır. Sevgili de; ideal ve evrensel güzelin ve güzelliğin timsalidir. Sevgili; incedir, zariftir, servi boylu, keman kaşlı, ahu gözlü, hoş bakışlıdır.
Klasik şiirde la'l kelimesi “dudak” yerine zikredilirken genellikle tamlama halinde bulunur: La'l-i dürefşân (arasından inci gibi dişlerin göründüğü dudak), la'l-i kehrübâ (kırmızı dudak), la'l-i meygûn (şarap renkli dudak), la'l-i nâb (pembe dudak), la'l-i şeker-bâr (tatlı sözler söyleyen dudak), la'l-i gül-feşân (gül ...
3- Servi; boyunun narin, uzun ve hatasız olması ile sevgilinin boyuna benzetilir; ayrıca rüzgârla salınması da sevgilinin salınarak yürümesine benzetilmektedir.
Osmanlı Devletinin kadim geleneklerinden biri olarak genellikle mezarlıklara dikilen, koyu yeşil yapraklı, uzun ağaçlara servi denir. Servi kelimesi, gazel ve kaside türündeki şiirlerde farklı kalıplarda kullanılmıştır. Örneğin serv-i kamet ve serv-i kadd tamlamaları uzun boylu sevgili anlamına gelir.
Göz, Divan şiirinde güzelliği temsil etmesi bakımından ele alınır. Kirpik ve kaşlar eşliğinde güzelliğin en can alıcı unsurlarından olan göz; şiirlerde çeşm, dîde, ayn ve basar olarak geçer. Renk olarak şiirlerde daha çok ela renge yer verilirken kara renkli göze de rastlanır.
Bacak üstüne atmak kendine güvenin işaretidir. Kadınlar bacak bacak üstüne attıkları zaman ayaklarını salladıklarında, bu bir kendine güven anlamı taşıyabilir. Bacakları birleşik tutmak karşınızdaki insan tarafından zayıflık göstergesi olarak algılanabilir. Bacakları uzatıp, ayakları birleştirmek rahatlığın ifadesidir.
Bilek tutma: yakın mesafe içerir.samimiyet göstergesidir. Kafa bir yana doğru eğildiğinde; bu kişinin anlatılan konu ile ilgilenmeye başladığı anlamına gelir.
Ellerin çeneyi kapsayan şekilde duruşu bazen eleştirel tarzda dinlemeyi ifade eder. İki elimizi çenemizin altına kriko gibi koyduğumuzda, bu derin dinleme ve düşünme durumunu gösterir. Eller duruşumuzu da tamamlayarak ona belirli bir anlam yüklenmesine yardımcı olur.
Aşık ve ilgili erkekler kadınların gözlerine ve dudaklarına bakarlar. Ama sadece cinsellik düşünen erkekler kadınların vücutlarını incelerler. Bu tavrına göre, onunla ilişkinizi gözden geçirin.
Mahlas, şairin belli bir yaşa erişmesi ve şiir yetisine ulaşmasıyla beraber çevre, mizaç, psikoloji gibi faktörlerin de etkisiyle bilinçli bir şekilde seçtiği ve şiirlerinde kullandığı isimdir.
Mahlas, müstear isim, tapşırma veya kalem adı; bazı şair ve yazarların gerçek isimleri yerine kullandıkları takma adlardır. Mahlas daha çok şairler, müstear yazarlar ve tapşırma da âşıklar için kullanılır. Rumuz kavramının edebi literatürdeki karşılığı olarak da ifade edilebilir.
Mahlas Alma: Mahlas, şairlerin yazdıkları şiirlerde asıl adlarının yerine kullandıkları takma ada denir. Halk edebiyatında mahlas geleneğe bağlı uygulanan bir kuraldır. Aşıkların çoğunun asıl ismi unutulmuş, mahlasları isim olarak kullanılır olmuştur.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri