Turizm işletmeciliği bölümü 4 yıllık lisans bölümüdür. Eğitim hayatlarını başarılı bir şekilde tamamlayan öğrencilerin alacağı unvan “Turizm İşletmecisi” olacaktır.
Seyahat acentası sıfatı, TÜRSAB'a üye olmak ve Bakanlıkça verilecek işletme belgesi almak suretiyle kazanılır. Seyahat acentası, Bakanlıktan işletme belgesi aldıktan sonra acentacılık faaliyetine başlar.
Mevsimlik turizm faaliyetlerinde yer alabilirler. Otellerde, tatil köylerinde, restoranlarda ve dinlenme tesislerinde yönetici olarak çalışabilirler. Bunların haricinde organizasyon şirketlerinde, ajans faaliyetlerinde, özel davetlerde yer alabilirler.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), acentelerin aidat ve acente-şube kuruluş ücretlerine yüzde 122,93 olarak belirlenen yeniden değerleme oranında zam yapıldığını duyurdu. Yapılan zamla birlikte acentelerin yıllık aidat ücreti 11 bin 342 lira, acente ve şube kuruluş ücreti ise 226 bin 956 liraya yükseldi.
İyi bir otel yöneticisi olmak için üniversitede İşletme Bölümü, Otel Yöneticiliği Bölümü ya da Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü okunmalıdır.
İlgili 26 soru bulundu
İş Olanakları
Turizm ve Seyahat Hizmetleri Önlisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, seyahat acentaları ve tur operatörlerinin tur tasarım ve operasyon, tur satış ve gereken belgeyi almak koşulu ile biletleme bölümlerinde çalışabileceklerdir.
Turizm acentelerinde seyahat planlama ekibinde yer almak, otellerde ön büro, karşılama ve konaklama biriminde bulunmak, lojistik sektöründe ulaştırma projelerini oluşturmak ve hava yolunda ilgi birimlerde görev almak Turizm İşletmeciliği mezunu olan öğrencilerin çalışma alanlarından sadece bazılarıdır.
Genel Tebliği ile 2022 yılı yeniden değerleme oranı % 122,93 olmuştur. Belirtilen mevzuat hükümleri kapsamında 2023 yılına ilişkin "Yıllık Aidat" miktarı 11.342,83 TL, "Acenta ve Şube Kuruluş" miktarı ise 226.856,51 TL olmuştur.
Seyahat Acentası sıfatı TÜRSAB'a üye olmak ve Bakanlıkça düzenlenen işletme belgesini teslim almak ile kazanılır.
Belge ücreti 175 bin lira olacak
Taslağa göre TÜRSAB'ın gelirleri üye olacaklardan alınacak kayıt ücreti, yıllık aidat, verilecek hizmet karşılığında elde edilecek bedeller ile diğer gelirlerden oluşacak. İşletme belgesi alacaklar için birliğe kayıt ücreti 175 bin lira yatırılacak.
Turizmci olarak çalışanlar, turizm işletmelerinde, otellerde, tur acentelerinde, seyahat acentelerinde veya diğer turizm işletmelerinde çalışabilirler. Türkiye'de iş kurumu tarafından yayınlanan istatistiklere göre, turizm sektöründe çalışanların ortalama aylık brüt maaşı 17.000 TL ile 52.000 TL arasında değişebilir.
Turizm ve Seyahat Hizmetleri Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? Turizm ve seyahat hizmetleri 2 yıllık eğitim öğretim süresine sahiptir.
Seyahat acentası sıfatı, TÜRSAB'a üye olmak ve Bakanlıkça verilecek işletme belgesi almak suretiyle kazanılır. Seyahat acentası, Bakanlıktan işletme belgesi aldıktan sonra acentacılık faaliyetine başlar.
Türkiye'de 2020 yılı sonu itibarıyla seyahat acentası sayısı yaklaşık 12 bin 200.
Şartlar uygun ise, yetki belgesi eski belgenin bitim tarihi esas alınarak beş yıl geçerli olmak üzere yenilenir. Bu şekilde yenilenen yetki belgesi ile zayiinden dolayı yenilenen yetki belgesi ücreti %50 indirimli alınır. Unvan ve adres değişikliğinden dolayı süresi bitmeden yenilenen yetki belgesinden ücret alınmaz.
b) B Grubu Seyahat Acentası: Kara, deniz ve hava ulaştırma araçlarına ilişkin rezervasyon ve bilet satışı hizmetleri ile A grubu seyahat acentalarının düzenledikleri turların biletlerinin rezervasyonunu ve satışını yapar.
Uluslararası kara, deniz ve hava ulaştırma araçları ile (A) grubu seyahat acentalarının düzenleyecekleri turların biletlerini satarlar. C Grubu Seyahat Acentaları: Yalnız Türk vatandaşları için yurt içi turlar düzenlerler.
TÜRSAB ONLINE hesabınız ile sisteme giriş yapıldıktan sonra, sayfanın üst tarafında bulunan menü ikonuna ( ) tıklanarak açılan menüden “Acenta Online İşlemler” seçeneğine ve sonrasında “Yeni Acenta Kuruluş Başvurusu” seçeneğine tıklanır. Açılacak sayfada “Yeni Kayıt” butonuna tıklanır.
- A grubu seyahat acentaları için yedi bin (7.000 TL)Türk Lirası, - B grubu seyahat acentaları için altı bin (6.000 TL) Türk Lirası, - C grubu seyahat acentaları için beş bin (5.000 TL) Türk Lirası'dır.
Turizm işletmeciliği bölümü 4 yıllık lisans bölümüdür. Eğitim hayatlarını başarılı bir şekilde tamamlayan öğrencilerin alacağı unvan “Turizm İşletmecisi” olacaktır.
Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümünün başarı sıralamaları ile taban puanlarına bakabilirsiniz. Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümünün verileri ÖSYM ve YÖK Atlas sitesinden alınmıştır. Üniversite Sayısı: Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümü toplam 86 adet üniversitede bulunmaktadır. TYT Puan türündededir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri