22 Şubat 1956'da inşaatı tamamlanan Seyhan Barajı'nın kapakları açılmış ve Seyhan Nehrine tekrar su verilerek baraj fiilen faaliyete başlamıştır. 8 Mart 1956 tarihi itibariyle baraj derinliği 40 metreye yaklaşmış ve alanda biriken su miktarı 800 milyon m3 'e erişmiştir.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 8 Nisan 1956 tarihinde hizmete alınan ve tam 65 yıl önce Adana'nın sosyal ve ekonomik tarihini değiştiren Seyhan Barajı ekonomiye 78 Milyar TL fayda sağladı.
Seyhan barajı taşkın koruma ve enerji üretme amaçlı olarak 1956 yılında işletmeye alınmıştır.
1956 yılında Seyhan Nehri'nin önü toprak bir setle kapatılarak oluşturulmuş bir baraj… Bugünkü teknolojinin aksine beton yerine toprak bir setle yapıldığı için, ilk yıllar “Toprak Barajı” olarak anılırdı.
BAHÇEŞEHİR GÖLETİ Türkiye'nin ilk ve en büyük suni göleti olan ve 26.000 m2'lik bir alanı kaplamaktadır. 300 bin m2'lik Bahçeşehir Park rekreasyon alanı içinde yer alıyor.
İlgili 20 soru bulundu
Adana'yı Seyhan Nehri'nin sebep olabileceği su baskınlarından korumak için yapılan Seyhan Baraj Gölü'nda kuraklığın etkisiyle sular çekildi.
Seyhan Nehri üzerinde 8 adet baraj ve/veya HES bulunmaktadır. Toplam 742 MW kurulu güce sahip bu hidroelektrik santraller ile Türkiye'deki HES'lerden üretilen elektriğin yüzde 2,515 oranı, toplam elektrik tüketiminin ise yüzde 0,738 oranı karşılanır.
Seyhan Baraj Gölü, Dilberler Sekisi, Merkez Park, Adnan Menderes Bulvarı, Sevgi Adası Seyhan ilçesinde görmeniz gereken doğal güzellikler arasında yer almaktadır.
Tarihi. Dünyadaki ilk barajın MÖ 4000'li yıllarda Mısır'da Nil Nehri üzerinde yapıldığı değerlendirilmektedir.
Adana'nın metropoliten alanında Seyhan ve Yüreğir yerleşkelerinin sınırlarını çizer ve Çukurova'nın en batı kesiminde, Adana-Mersin sınırında Deli Burnu'nda Akdeniz'e dökülür. Seyhan Nehri üzerinde Yedigöze, Çatalan ve Seyhan hidroelektrik santralları kurulmuştur.
Baraj Büyüklüğü
Atatürk Barajı, dolgu hacmi bakımından dünyanın en büyük 6. barajı durumundadır. Hidroelektrik Santrali de, dünyada hâlen yapımı sürenler arasında 3., inşa edilmiş olanlar arasında da 5. en büyük santraldir. Aynı zamanda Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük barajıdır.
Türkiye'nin en büyük barajı Yusufeli'nde su yüksekliği 145,30 metreye ulaştı - YouTube.
yaşayan kavimlere DANUNA ismi verildiği kayıtlarda mevcuttur. Bir efsaneye göre gök tanrısı Uranüs´ün Adanus ve Sarus adında iki oğlu Adana civarına savaşarak gelmişler, Adanus adını kendi kurdukları şehre vermiştir. Seyhan Nehri de Sarus adını almıştır.
Denizi olmayan Adana'nın deniz görünümlü olmasını sağlayan Seyhan Nehri, şehrin ender doğal güzelliklerinden biri.
1931 yılının Nisan ayında yağan yağmur ve dağlardaki karların erimesi sonucu Seyhan Nehri taşmış, 1935'in Mart ayında yaşanan sel nedeniyle on köy ile ulaşım kesilmiştir. Bu felaketlere dair en önemli hadiselerden biri 1936 yılının Aralık ayında yaşanmıştır.
Erg İnşaat A.Ş.
Çubuk Çayı'na, Çubuk ilçesinin kanalizasyonunun dökülmesi sebebiyle aşırı kirlilikten ötürü işlevini yitirmiş ve 1994 yılından itibaren su alımı durdurulmuştur. Barajın işlevini kaybetmesinin diğer bir nedeni de baraj çanağının alüvyonlarla dolmasıdır.
Atatürk barajı Fırat nehri üzerine kurulmuş Urfa ve Adıyaman illerine tarım alanlarını sulama amaçlı kurulmuştur. Yüz ölçümünün büyüklüğü nedeniyle Türkiye'nin en büyük barajıdır.
Dünya üzerinde yapılmış olan oldukça büyük barajlar vardır. Bu barajlar farklı özellikleri ve büyüklükleri ile herkesin ilgisini çekmektedir. Dünyanın en büyük barajı ise Çin'de bulunan Jinping Barajı olarak bilinmektedir.
Jinping barajı, Çin'in Hubei Eyaletinde bulunan ve dünyanın en büyük barajı olarak bilinen barajdır. Barajın kurulduğu yer ise Yiling bölgesinde bulunan Yangtze Nehridir. Bu nehir Gök Irmak olarak bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri