Mecidiye Tabyası'nda sergilenen savaştan kalma top mermisini hassas kantarla tartan araştırmacılar, Seyit Onbaşı'nın sırtladığı net kütlenin 215 kilogram olduğunu belirlemiştir.
Çanakkale Zaferi'nin en önemli kahramanlarından Seyit Onbaşı, iki silah arkadaşıyla birlikte 18 Mart Zaferi'nde önemli rol aldı. Sırtında taşıdığı 215 kiloluk mermiler düşman zırhlılarına kabusu yaşattı. 3 askerin kahramanlık hikayesi haberimizde.
Çanakkale Savaşı kahramanı Seyit Onbaşı, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 108. yıl dönümünde memleketi Balıkesir'in Havran ilçesine bağlı kırsal Kocaseyit Mahallesi'ndeki kabri başında anıldı.
Mecidiye Tabyası'na düşen bombaların ardından Seyid Onbaşı destan yazdığı esnada yanında silah arkadaşı Niğdeli Ali vardı. Çanakkale'de düşmana tek karış toprağını vermemek için giden Mehmedlerimizden olan Niğdeli Ali de tarihe adını yazmıştır.
Çanakkale kahramanlarından Havranlı Seyit Çabuk'un ikinci derece torunu olan Muhammet Yıkar (51), dedesi Koca Seyit'in Çanakkale Savaşları'ndaki kahramanlığını ve daha sonrasında yaşananları şu sözlerle anlattı: "Koca Seyit benim büyük dedem. Kızı benim babaannem. Koca Seyit'in torunu olmak güzel bir şey, gurur verici.
İlgili 41 soru bulundu
1889 yılının Eylül ayında Balıkesir'in Havran ilçesi Manastır (sonraki adı Çamlık, şimdiki adı Koca Seyit köyü) köyünde dünyaya geldi. Babası Abdurrahman, annesi Emine idi. 1909 yılında Osmanlı Ordusu'na katıldı. Balkan Savaşı'nda çarpıştı.
Şehrim 61, yaşım 61, eserimin boyu 2 metre 61 santimetre. 61 kilogram ağırlığında malzeme kullandım." diye konuştu. Tamamen bakırdan yaptığı eserin ucunun da bakır ve altın kaplama karışımı olduğunu aktaran Çavuş, "Bu kahraman insanları altın sözlerle analım istedim. Bunu severek yaptım.
Seyit Onbaşı'nın yaşadığı bu gerçek olayın anlatısı, halk muhayilesi içinde efsanevi bir anlatıya dönüşmüştür. Seyit Onbaşı, 1889 yılında Balıkesir'in Havran ilçesinin Çamlık Köyü'nde doğdu. Çamlık Köyü'nün eski ismi Manastır'dır. Babası Cuburoğulları ailesinden Abdurrahman annesi ise Çamlık Köyü'nden Emine Kadın'dır.
Sonra Seyit Ali Onbaşı “Yine savaş çıksın, yine kaldırırım” dedi. Bundan sonra ancak fotoğrafı tahta bir mermiyle çekilebildi. Savaşın sona ermesi ile 1918'de köyüne dönen Seyit Ali, ormancılık ve kömürcülük işlerine devam etti. 1934 yılında çıkartılan Soyadı Kanunu ile Çabuk soyadını aldı.
57.000'i Şehit, 21.000'i Hastalıktan ölüm, 10.000'i Kayıp, 100.000'i Yaralı, 64.000'i Hasta olmak üzere toplam zayiatı 252.000 kişi olarak; itilaf devletlerinin zayiatını da yine 252.000 kişi”9 olarak kayıt etmiş bulunmaktadır.
Yıkar, Koca Seyit'in 9 yıl askerlik yaptıktan sonra yürüyerek 13 günde köyüne döndüğünü anlatarak, "Sabah eve kimsenin girip çıkmadığını görünce hanımına seslenerek eve geliyor. Ninem 8 yaşında, kapıya çıkıyor bakıyor ki yabancı birisi. Annesine dönüp 'Ana kapıda uzun boylu saçlı sakallı biri var.
1939 yılında zatürreye yakalanmış ve Aralık ayında köyünde vefat etmiştir. Koca Seyit 1305 (1889) Balıkesir Havran Çamlık Köyü'nde (köyün şimdiki ismi Koca Seyit Köyü olarak değiştirlmiştir.)
Çanakkale Savaşı kahramanları arasında ön plana çıkan Seyit Onbaşı, taşıdığı yaklaşık 250 kilo ağırlığındaki top mermisi sayesinde İngiliz savaş gemisi batırıldı.
Seyit Onbaşı, mekanizması bozulan bir topun mermisini sırtına alarak namluya süren, ateşleyip İngiliz zırhlısını vurarak Çanakkale Savaşı'nın seyrini değiştirmişti.
Çanakkale muharebeleri sırasında kaldırdığı 276 Kg.lik top mermisiyle ünlenen ve tarihe geçen Kocaseyit (Seyit Ali), 1889 yılında Balıkesir'in Havran ilçesinde yoksul bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. Babası Cuburoğulları ailesinden Abdurrahman annesi ise aynı köyden Emine Kadın'ır.
Havada çarpışan mermilerin çekirdekleri sıcaklığın ve hızlarının etkisi ile birbirlerine kenetlenmişler. Çanakkale Savaş Müzesi'nde muhafaza edilen mermileri inceleyebilme imkanına sahipsiniz.
Çanakkale kahramanları arasında yer alan Seyit Onbaşı, zaferin 107. Yılında da unutulmadı. Çanakkale Savaşı'nda topçu eri olarak görev alan Seyit Ali Çabuk, I. Dünya Savaşı'nda görev aldığında 25 yaşındaydı.
Seyit Onbaşı 1889'da Balıkesir'in Havran ilçesine bağlı Çamlık Köyü'nde doğ- muştur. Çiftçi bir ailenin oğlu olan Seyit, çocukluğundan beri gürbüz yapısı ve pehlivan görüntüsü ile dikkat çekmiş ve bu görüntüsünden dolayı ona “Koca” lakabı takılmıştır.
Cevat (Çobanlı) Paşa'nın Birinci Dünya Harbi'nde adını “18 Mart Kahramanı” olarak tarihe geçiren görevi ise Çanakkale Cephesindeki üstün başarısı olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri