Türkiye'de oy kullanabilir miyim? Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olup, ancak seçim tarihinde Türkiye'de bulunan seçmenler, Yüksek Seçim Kurulu tarafından sandık kurulmasına karar verilen herhangi bir gümrük kapısında oy kullanabilirler (298/94/E).
MADDE 12- Seyyar sandık, yatağa bağımlı seçmenin evinde gizlilik temin edilecek ve oy kullanma rahatlığı sağlanacak şekilde belirlenir. MADDE 13- Oyun gizliliğini sağlamak amacıyla seyyar oy kabini seçmenin rahat oy kullanmasını sağlayacak şekilde belirlenir.
(298 Sayılı Kanun Madde 93-2). Sandık kurulu başkan veya üyeleri, engelli seçmenlere yardım etmek amacıyla oy verme kabinine giremez; oy kullanma sırasında yardım edemez.
Başvuru Formuna Nereden Erişebilirsiniz? Seyyar sandık talep formunu “ysk.gov.tr” adresinden alabilirsiniz.
MADDE 2- Seyyar sandık kurulu, bir başkan, altı asıl ve altı yedek üyeden oluşur ve asıl üyeleri ile toplanır.
İlgili 37 soru bulundu
Seyyar sandıkta muhtarlık ve ihtiyar meclisi/heyeti üyeliği seçimleri için oy kullanılabilir mi? Seyyar sandık seçmen listesine kayıtlı seçmenler, muhtar ve ihtiyar meclisi/heyeti üyeliği seçimleri için oy kullanamazlar (298/14-17).
SEÇİM GÖREVİNE GİTMEME CEZASI NEDİR? Sandık kurulu görevleri, 298 sayılı Kanun'un 22. ve 23. maddesine göre belirlenir. Sandık başındaki görevine geçerli gerekçe göstermeden gitmeyen sandık görevlilerine 50 günden az olmamak kaydı ile idari para cezası uygulanır.
2024 yılında 31 Mart tarihinde yapılacak seçimlerde sandık görevlisi, bina sorumlusu ve sandık başkanlarının alacağı ücretler belli oldu. Seçim görevlisi ücretleri memur maaşı katsayı oranına göre belirleniyor. 31 Mart pazar günü sandıklarda görev yapacak sandık kurulu başkanları 2.947 TL ücret alacak.
Bakan Koca, hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenlerin, 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde seyyar sandıklarda oy kullanabilmek için başvuru tarihinin yarın sona ereceğini hatırlattı.
Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenlerin bir yakını tarafından E-Devlet veya www.ysk.gov.tr adresinden seçmen olup olmadığı kontrol edilmelidir. Seyyar Sandık için; www.ysk.gov.tr adresinde bulunan veya İlçe Seçim Kurullarından temin edilecek "SEYYAR SANDIK TALEP FORMU" belgesialınmalıdır.
Yüksek Seçim Kurulu tarafından 31 Mart tarihinde oy kullanmayanlara yönelik para cezası verileceğine ilişkin resmi bir açıklama bulunmuyor. 2023 Genel Seçimlerde ise oy vermeme cezası 300 lira olarak belirlendi.
2024 yılında 31 Mart tarihinde yapılacak seçimlerde sandık görevlisi, bina sorumlusu ve sandık başkanlarının alacağı ücretler belli oldu. Buna göre; 31 Mart 2024 Pazar günü sandıklarda görev yapan sandık kurulu başkanları 2 bin 947 lira ücret alacak. Sandık görevlilerine ise 2 bin 88 lira ödeme yapılacak.
Kimler Oy Kullanamaz
Kamu hizmetlerinden yasaklı olanlar, Silah altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları ile askeri öğrenciler, Taksirli suçlar dışında, kasıtlı suçlardan cezaevinde bulunan hükümlüler.
Adres Beyan Formu (Form A) ve elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası, noterden tasdikli kira sözleşmesi gibi belgelerden biri ile bağlı bulunduğunuz nüfus müdürlüğüne başvuruda bulunmalısınız.
Başvuru yapmaları dahilinde, ihtiyaç sahibi vatandaşlar Bakanlık tarafından tespit edilerek referandum öncesinde telefonla bilgilendirilecek. Seçim günü oy kullanma saatleri içerisinde "evde sağlık hizmeti koordinasyon merkezleri" açık tutularak vatandaşların oy kullanması sağlanacak.
Sandık kurulu başkan ve üyeleri, bina sorumluları, seçimin güvenliğini sağlamakla görevli kolluk güçleri, ilçe seçim kurulu tarafından sandık kurulu üyelerini görev yerine ulaştırmak için görevlendirilmiş kişiler, ilçe seçim kurulu başkanı tarafından verilen belge ile görevli oldukları sandıkta oy kullanırlar.
MADDE 5- İdare amirleri, zabıta amir ve memurları, Askeri Ceza Kanunu'nun 3. maddesinde yazılı (sivil memurlar dâhil) askeri şahıslar, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ve adaylar sandık kurullarına seçilemezler (298/26).
MADDE 1- Bu Genelge; sandık kurullarının oluşumu ile görev ve yetkilerini, yapacakları iş ve işlemleri, oy verme şeklini, şikâyet ve itirazlar ile ilgili esas ve usulleri kapsar. MADDE 2- Sandık kurulu, bir başkan, altı asıl ve altı yedek üyeden oluşur ve asıl üyeleri ile toplanır (298/21).
Yüksek Seçim Kurulu (YSK ) sandık görevlilerinin ücretlerini Ziraat Bankası aracılığı ile yapıyor, ilgililere arz olunur.
Sandık görevlisi ücretlerinin en geç Nisan ayı sonuna kadar yatırılması bekleniyor. Sandık görevlisi ücretleri geçtiğimiz yıllarda Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank gibi kamu bankaları aracılığıyla yatırılmıştı.
Milyonlarca seçmenin oy kullanacağı 31 Mart Pazar günü görev alacak kişilere verilecek ücret açıklandı. "Sandık kurulu başkanı 2947 TL, Memur üye 2088 TL, bina sorumlusu 2936 TL alacak" denildi.
Seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkında kanunun 133. maddesinden sonra seçime gitmeyen memurlara verilecek cezalar açıkça belirtilmiştir. Madde 136'da mazeretsiz seçim görevine gitmemenin cezası şöyle açıklanıyor: "50 günden az olmamak üzere adli para cezasına çarptırılır."
Seçim günü yasaklarının geçerli olacağı 31 Mart Pazar günü sandık kurulu görevleri mazeretsiz şekilde görevlerine gitmezse ceza uygulanacak. 298 sayılı Kanun'un 22. ve 23. maddesine göre belirlenen sandık görevlisi cezası kişinin görevine geçerli gerekçe göstermeden gitmemesi nedeniyle 50 günden az olmamak kaydı ile ...
Bu ceza, 50 günü aşmayacak şekilde idari para cezasını içeriyor. Ayrıca, seçim görevini iptal etmek isteyenlerin ilçe seçim kuruluna başvuru yapmaları gerekiyor.
Muhtar azaları maaş almaz. Muhtar azalığı, gönüllü olarak yapılan bir iştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri