Bir süre sonra Halep uleması, görüşlerinin İslam'a aykırı olduğunu ileri sürerek öldürülmesi için fetva verdi. Mısır Çerkes kölemen hükümdarı Muavyed Şeyh'in onayını alan saltanat naibi Emir Yeşbek tarafından boynu vurulup derisi yüzülmek suretiyle 1417 yılında öldürüldü.
İran ve Azerbaycan sahasında uzun süre bulunmuş, daha sonra Anadolu'ya gelmiş, Hurûfî inancına bağlı olması yüzünden Halep'te derisi yüzdürülerek öldürülmüştür.
Nesîmî bunun üzerine kanlar içinde şu beyti söyler: “Zâhidin bir parmağın kessen dönüp Hak'dan kaçar / Gör bu miskîn âşıkı ser-pâ soyarlar ağlamaz". Dilden dile dolaşan rivayetlerde Nesîmî, yüzülen derisini alır, omzuna atar ve Halep'ten çıkar gider.
Nesîmî ilâhî sıfatlara sahip olan insanın kutsallığının, saygınlığının ve özgürlüğünün korunması gerektiğini söylemiş, inandıklarını ve gerçekleştirmek istediklerini Hurûfîlik'te bulmuştur. Ona göre insan varlık güzelliğinin aynasıdır. Onu korumak, ona saygı göstermek bu güzelliğin korunması demektir.
Seyyid Ali İmadeddin Nesimî olarak bilinen şair, 1369-1417 yılları arasında günümüzdeki İran, Anadolu ve Azerbaycan topraklarında yaşamıştır. Hurûfîlik mezhebinden olup Alevi-Bektaşi inancında yedi ulu ozandan biri olarak kabul edilmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Nesimî şairlik gücünü fikirlerini yaymak için kullandı. “Tanrı'nın insan yüzünde tecelli etmesi” ve “vücudun bütün organlarını harflerle izah” gibi fikirleri dönemin dini yetkililerince tepkiyle karşılandı. Bir süre sonra Halep uleması, görüşlerinin İslam'a aykırı olduğunu ileri sürerek öldürülmesi için fetva verdi.
Nesimi (14. Yüzyıl)
14. yüzyıl Alevi ve Bektaşi edebiyatının önemli isimlerinden biridir. Nesimi'nin hayatı hakkında kesin bilgi yoktur, eserlerinden elde edilen bilgilere göre Türkmen asıllı olduğu söylenebilir.
Kul Nesîmî, 17. yüzyılda Osmanlı Devleti'nde yaşamış Alevi-Bektaşi halk ozanı. İyi bir eğitim gördüğü bilinen şair Vahdet-i Vücud anlayışına sahiptir.
Nesimi Hazretlerinin türbesi Gaziantep'in merkez Şehitkamil ilçesi Aktoprak beldesindedir. Nesimi Hz. Bağdat'ta kendisini çekemeyenlerin iftirasına uğramıştır. Rivayete göre Kur'an-ı Kerimi ayak altına aldığı iddia edilmiş ve bunun üzerine derisi yüzülerek öldürülmek istenmiştir.
Hurufi iken tevbe etmiştir. Eğer şu şiir onunsa Hurufî iken yazmıştır, değilse zaten mesele yoktur.
Nesimi'nin sözleri şeriatin zahirine göre değerlendirildiğinde küfür olarak nitelendirilmiştir. Zira Allah'a özgü niteliklerin insana verilmesi, Allah'ın insan suretinde görünmesi gibi telakkiler dinin akidesine aykırıdır.
Kul Nesimî'nin günümüzde en bilinen ve bestelenmiş üç şiiri vardır… Birisi ''Minnet Eylemem'' şiiri, diğeri ''Sorma Be Birader Mezhebimizi'' şiiri ve sonuncusu da ''Ben Melâmet Hırkasını'' isimli şiirleridir… Bu şiirlerin ilkini şimdi diğerlerini de yazımın sonunda veriyorum… iblisin talim ettiği yola minnet eylemem.
Bu çalışma, Hurufilik akımının büyük önderlerinden ünlü divan şairi Nesimi'nin şiirlerinde vahdet-i vücud düşüncesini nasıl işlediğini, hangi simgesel figürlerle ele aldığını ortaya koymaya çalışmaktadır.
Divan şairi Seyyid Nesimi şiirleri arasında Minnet Eylemem, Sabahın Seherinde gibi bilinen dizelerin yanı sıra Ben Bu Cihana Sığmazam şiiri de yer alıyor.
Fakat bilinen ve birçok kaynakta söz edilen bir gerçek vardır ki o da Nesimi'nin derisinin yüzülerek öldürülmesidir. Seyyid Nesimi'nin Türkçe ve Farsça olmak üzere iki divanı vardır. Günümüzde de kendisinden Divan edebiyatının Yunus Emre'si olarak bahsedilmektedir.
Derisi Yüzülerek Katledilen Şair Nesimi - YouTube.
Nesimi Çimen, aslen Sivaslı olup 1931'de Adana'nın Saimbeyli ilçesinin Fatmakuyu köyünde doğmuştur. 1941-1942'lerde Kayseri Sarız'ın İncemal (Cemalan) köyüne göçer. Kendisini İç Anadolu insanı olarak niteler. Herhangi bir öğrenim görmemiştir.
14. yüzyılda yaşamış olan bir şairdir. Nesimi'nin günümüzde Azerbaycan topraklarında heykeli de yer almaktadır. Türk divan edebiyatında yazmış olduğu eserleri ile hatırlanmaktadır. Nesimi aynı zamanda mutasavvıf ve dai'dir.
Seyid (İmadeddin ) Nesimî
17. yüzyıl halk edebiyatı şairlerinden Kul Nesîmî, 14. yüzyıl divan edebiyatı şairlerinden Seyyid Nesîmî'nin düşüncelerinden ve sanatından önemli ölçüde etkilenmiş bir şairdir.
Aslı Bektaşi ve Kızılbaş olarak iki ana gruba ayrılabilir ( başka gruplar da vardır). Bunlar kahır ekseriyetle Türkmen kökenlidir. İlaveten farklı guruplarda da Hz. Ali merkezli bir bakış mevcuttur.
Kızılbaş/Alevilik inancını, Halk İslamı'nın ortaya çıktığı ortamda doğan ve aşırı Şii inancının etkisi altında kalarak onun bazı unsurlarını özümseyen bağımsız bir din olarak tanımlamak daha doğru olacaktır. Kızılbaşların/Alevilerin büyük çoğunluğunun dili Türkçedir.
Alevîlik inancının, Anadolu'ya gelen Hacı Bektaş-ı Veli sayesinde ve ozanların nefesleriyle hayat bulduğuna inanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri