Onur Noyan, “Bunların başında çocukluktan yetişkinliğe giderken ailesine büyüdüğünü ve bireyselleştiğini kanıtlama çabası, merak etme, arkadaş ortamına girmek amacıyla kullanım, aile büyüklerini ya da ünlü taklit etmek gelmektedir” dedi.
Sigaranın gençliğe zararları
Çocukluk ve ergenlik döneminde sigara içmek, solunum yolu hastalıklarının sayısında ve şiddetinde artış, fiziksel performansta düşüş, diş ve dişeti sağlığında bozulma, akciğer gelişimi ve işlevi üzerinde olumsuz etkiler gibi pek çok önemli sağlık sorunlarına neden oluyor.
Sigara içenlerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Sigara içimi tipik olarak çocukluk ve ergen yaşlar- da başlamakta eğer bu yaşlarda sigaradan uzak kalınırsa kişi sigaraya başlamamaktadır. Ancak günümüzde sigaraya başlama yaşı 7-12 yaş grubuna kadar düşmüştür.
Dişlerinin iç kısımlarında kahverengi siyah renkte lekeler, dış kısımlarında ise sarımsı lekeler meydana gelir. Sigara içenlerde cilt vaktinden erken kırışabilir, özellikle de dudakların, gözlerin, kulakların ve boynun etrafında. Yine uzun zamandır sigara içenlerde kuru bir öksürük ve çatallı bir ses tonu oluşur.
İlgili 36 soru bulundu
"SİGARAYA MARUZ KALMA, ÇOCUKTA HORLAMA RİSKİNİ ARTIRIR"
Bu çocuklar büyüdüklerinde yıllarca sigara içmiş anne-babaları gibi kronik obstrüktif akciğer hastalığından (KOAH) ölüm riskine sahiptir. Ayrıca sigara dumanı, çocuklardaki tansiyonu artırarak damarın iç yapısında da bozulmalara neden olabilmektedir.
Dr. Çelen, sigara içenlerin yaşam sürelerinin ortalama 15 yıl kısaldığını söyledi, "Sigara içen kadın ve erkeklerin hiç sigara içmemiş olanlara göre 35-69 yaşları arasında hayatlarını kaybetme riskleri daha yüksektir.
(8) Tütün ürünleri ve tütün ürünü ihtiva eden ve etmeyen nargile ile benzerleri onsekiz yaşını doldurmamış kişilere satılamaz ve tüketimlerine sunulamaz. (9) Onsekiz yaşını doldurmamış kişiler, tütün ürünü işletmelerinde, pazarlanmasında ve satışında istihdam edilemez.
Ordu İl Sağlık Müdürü Yılmaz Dündar, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan araştırmaya göre, sigaraya başlama yaşının 7'ye düştüğünü açıkladı
İçilen her bir sigarada sağlığa zarar veren ve insanı zehirleyen binlerce kimyasal madde bulunuyor. Bu kimyasal maddelerin 81 tanesinin doğrudan kansere neden olduğu biliniyor.
E-Sigara Tiryaki
@tumtrak hocanın paylaşımına bakınız en doğrusu orda.6 mg nikotinden 5 ml içseniz 1.5 pakete yakın yapar.
Sigara içmek gelişim çağındaki insanların gelişimini engeller. Ayrıca sakal çıkması da ergenliğin bitiş (son) evresi olarak görüldüğünden sakalların çıkmasından sonra boy uzaması durabilir veya azalabilir. Ayrıca genetik yapında boyun uzamasındaki önemli etkenlerden birisidir.
Sigarayı bırakmak, beyindeki nikotin seviyelerinin düşmesine neden olur ve böylece hafıza ve konsantrasyon üzerindeki olumsuz etkiler azalır. Sigara içenlerde, nikotinin neden olduğu bir dikkat dağınıklığı oluşabilir. Sigarayı bıraktıktan sonra, bu semptomlar azalır ve daha iyi bir dikkat seviyesine ulaşılabilir.
Bağımlılık düzeyinde olsun ya da olmasın, sigara ve tütün kullanımı olanlarda depresyon, anksiyete bozukluğu ve psikotik bozukluklar gibi bazı psikiyatrik sorunların bunları kullanmayanlara göre daha fazla olduğu bilinmektedir.
Sigaranın beyinde, uyuşturucununkine benzer uzun süreli değişikliğe yol açtığını saptandı.
İlgili mevzuat hükümlerince 18 yaşından küçüklere sigara ve alkol satışı yasaktır.
C) Tütün ürünü işletmelerinde, pazarlanmasında ve satışında 18 yaşını doldurmamış kişileri istihdam edenler mahalli mülki amir tarafından her bir kişi için (2009 yılı için) 1120 TL idarî para cezası verilir.
Hayır hiçbir yaş sınırı yok, giriş açık...
Öyle ki zaman zaman yedek kulübünesinde bile sigara içiyor. Ronaldo ise tam tersi adeta sigara düşmanı. 34 yaşındaki deneyimli futbolcu daha önce yaptığı açıklamada, "Sigara içen insanlardan nefret ediyorum. Mümkünse yanlarında durmuyorum." ifadelerini kullanmıştı.
Sigara içen bir kişi ortalama 8-12 kez dumanı içine çekerken bir nargile içiminde ise ortalama 20-200 kez duman çekilir. 1 saatlik bir nargile içiminin ortalama 50 sigaraya denk olduğu düşünülmektedir. Bu bilgiler doğrultusunda nargilenin sigaradan daha zararsız olduğunu düşünmek yanlıştır.
12 saat sonra: Dolaşımdaki karbonmonoksit seviyesi normale düşer. 2 hafta–3 ay sonra: Kan dolaşımı ve akciğer işlevleri düzelir, kalp krizi riski düşmeye başlar. 1–9 ay sonra: Daha az öksürük olur, daha kolay nefes alınır. 1 yıl sonra: Koroner kalp hastalığı riski yarıya düşer.
Vücuttan nikotin atımının tamamlanması için geçen süre 48 saattir. Bu saatin sonunda vücuttaki nikotin atılır ve bağımlılık kalmaz.
Ailedeki problemler, aile içi iletişim ve bağların zayıf olması, düşük öz güven, stresle başa çıkmada zorlanma, hayır diyememe gibi faktörler de gençlerin sigaraya yönelmesinde etkili. Eğer arkadaşları sigara kullanıyorsa, çocuğunuza sigara teklif edilmiş veya edilecek olma ihtimali yüksek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri