Öz. Bu makale, 16. asır sonlarında öldüğü düşünülen Süleymân Rusûhî'nin, Ahmedî'nin (ö. 1412-13) bir kasidesine yazdığı şerhi ve bu şerhten hareketle Anadolu'da yazılan Türkçe ilk şiir şerhi meselesini ele almaktadır.
Anadolu sahasında lâdinî klasik şiirin ilk temsilcisi olduğu belirtilen Dehhânî; söyleyiş kudreti, kelime dünyası ve nazım tekniği açısından kendisinden öncekileri aşmış bir şairdir.
Şiire yerleştirilmiş anlam katmanları çözümlendikçe şairin vermek istediği mesaj daha iyi anlaşılacak ve şiirden alınan hazzın derecesi artacaktır. Şerh kelimesi de bu anlamı ifade etmesi bakımından şiirin katmanlarının bilgi, kültür ve şiir geleneğine olan yakınlık ve ilgi nedeniyle çözümlenmesi anlamına gelir.
Aprın Çor Tigin, Uygur dönemine ait Mani dininin etkisinde şiirler yazmış adı bilinen ilk Türk şairidir.
Şârihler; zaman içinde divan şiirine farklı açılardan yaklaşmış, açıklamalarında amaçlarına uygun yöntemler seçmiş- lerdir.
İlgili 23 soru bulundu
İlk Ṣaḥîḥ-i Buḫârî şerhi olarak bilinen eser Hattâbî (ö. 388/998) tarafından kaleme alınmıştır.
Ebû Dâvûd'un es-Sünen'inin şerhi olup ilk hadis şerhi olarak bilinen eser Ġarîbü'l-ḥadîs̱'ten sonra yazılmıştır.
- Hoca Dehhani: 13.yüzyılda yaşadığı tahmin edilen şair, Divan edebiyatının ilk temsilcisi olarak kabul edilmektedir. Horasan Türklerinden olan Hoca Dehhani, Selçuklu sultanı Alaaddin Keykubat'ın isteği üzerine 20.000 beyitten oluşan "Selçuklu Şehnamesi" eserini kaleme almıştır.
Enheduanna (MÖ 2285 - MÖ 2250) Akad Kralı Sargon'un ve yüksek olasılıkla Kraliçe Tashlultum'un kızı. Tarihte bilinen ilk kadın şair ve yazar, hatta bazı kaynaklara göre ilk şair ve yazardır.
Eserini Bağdat'a gelmeden önce mi yoksa Bağdat'a geldikten sonra mı yazdığı konusunda farklı görüşler bulunsa da Kâşgarlı Mahmud'un Dîvânu Lugâti't-Türk'ü 1072 yılında yazmaya başladığı, dört defa düzelttikten sonra 1074 yılında tamamladığı konusunda kayıt bulunmaktadır.
Kāsım b. Fîrruh eş-Şâtıbî'nin Ḥırzü'l-emânî ve vechü't-tehânî adlı kasidesi, üzerine en çok şerh ve hâşiye yazılan eserlerden biri olup bunların 118'i bilinmektedir (bk. eş-ŞÂTIBİYYE).
Gayrimenkullere ait tapu kütüğü sayfasında şerhler sütunu bulunur. Bu sütuna bir ifadenin yazılmasına “şerh koymak” veya “şerh işlemi” adı verilir. Şerh, kanunların sınırlı olarak izin verdiği ölçüde şerhler sütununa bu hususların yazılmasıdır.
Makale ya da farklı bir kitap veya sözlük şeklinde olmaktadır. Edebiyatta şerh ne demek şu şekilde açıklanmaktadır; şerh sözcüğünün terim karşılığı; tanımak, keşfetmek, beyan etmek, sunmak, anlaşılması zor bir yazıyı ifade etmek, bir olayı sonuca kavuşturmaktır.
Anadolu'da telif edilen ilk Türkçe mesnevi XIII. yüzyılda Yunus Emre'nin kaleme aldığı Risâletü'n-nushiyye isimli eserdir (Kartal, 2014: 258). Bu eseri, Mevlana'nın Farsça Mesnevî-i Mânevî'si ve Sultan Veled'in Farsça kaleme aldığı İbtidânâme, Rebabnâme ve İntihânâme isimli mesne- vileri takip eder.
Eski Türklerde şaman, kam, baksı, ozan, gibi dini liderler kopuz adını verdikleri çalgılarıyla ilk şiir örneklerini vermişlerdir. Bilinen ilk Türk şairleri: Çuçu, Arpın Çor Tigin, Kül Tarkan, Pratyaya Şiri gibi isimleridir. İslamiyet öncesi Türk şiirleri hece ölçüsüyle yazılmıştır.
Anadolu'da gelişmekte olan Divan Şiiri içinde en iyi ve en gelişmiş olan manzum eser tipi bir şâirin beş mesnevisinden oluşan Hamse'dir. Türkçe Divan edebiyatında bir Hamse sahibi olan ilk şair Hamdullah Hamdi Çelebi'dir.
Millî Mücadele öncesinden başlayarak, millî birlik ve bütünlüğün milletlerin kalkınmasında birincil etken olduğunu şiirlerinde belirtmeye çalışan ve Türk edebiyatında Millî Şair unvanına layık görülen ilk şair olan Mehmet Emin Yurdakul 1869'da İstanbul'da doğdu. Babası balıkçılıkla geçinen Salih Reis adlı bir esnaftır.
Fatih dönemini Mihrî Hatunla birlikte temsil eden Zeynep Hatun, adı bi- linen ilk Türk kadın şairi olup, kaynaklarda Amasyalı ya da Kastamonulu olduğu ifade edilmektedir.
Çoğunluğu 17. ve 18. yüzyıl şairidir. Ali Fuat Bilkan'ın yazdığına göre, edebiyat tarihimizde bilinen ilk divan şairi asıl adı İsmail olan Reşit'tir. Bir diğer isim Ramazan adlı Şani'dir.
Türk edebiyatında ilk Türkçe gazel örnekleri XII. ve XIII. yüzyılda verilmiştir. Klasik Türk edebiyatında ilk gazeller lirik olarak Hoca Dehhânî tarafından yazılmıştır. XV. Yüzyılda Şeyhî, Ahmed Paşa ve Necatî gazel şairleridir.
İran edebiyatında önceleri destanî konuların işlenmesinde kullanılan mesnevî nazım şeklinin ilk olgun örneği Firdevsî'nin Şâh-nâme 'sidir (X-XI. yy.).
Bâkî ya da asıl adıyla Mahmud Abdülbâkî (1526 - 7 Nisan 1600), Türk divan şairi. Baki, Divan edebiyatı şairi olup "Sultânü'ş-şuarâ" (Şairler sultanı) olarak anılmış, Türk edebiyatının en önemli isimleri arasında yer almıştır.
Kendisi aynı zamanda bir garîbü'l-hadîs eseri sahibi olan Hattâbî'nin, Ebû Dâvûd'un Sünen'i üzerine yazdığı Meʿâlimü's-sünen ile Buhârî'nin el-Câmiʿu's-ṣaḥîḥ'i üzerine yazdığı Aʿlâmü's-sünen adlı şerhleri, hadis tarihinin ilk şerhleri kabul edilmektedir (Çakan, 2015, s. 189).
alınmış yazı ya da esere denir. Şerh yazan kişiye ise şârih adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri