İlk kez, MS 1250 yıllarında, Çin'de kullanılmıştır. İlk atılan cisimler gülle mermi türleri değil de, oklardı. 14. yüzyıldan sonra, Avrupa'da çeşitli topların kullanıldığını gösteren belgeler bulunmuştur.
Dünya tarihinde ilk ilkel tüfek 10. yüzyılda Çin'de icat edildi. Bu tüfek elde kullanılabilen küçük bir top mermisi formundaydı. Bugün bildiğimiz anlamdaki tüfeklerin ise öncü üretimi, 14. yüzyılın sonlarına doğru İtalya'da ortaya çıktı.
OsmanlI'nın tüfeği ilk kez ne zaman kullandığı kesin bilinmemekle birlikte, 1421 Düzmece Mustafa Hadisesi-nde, 1430 Selânik'in Fethi'nde, 1442 Sivrihisar Kuşatması'nda tüfek kullandığı bilinmektedir. (17) 1444 Varna Kuşatması'nda top ve tüfek kullanılmıştır.
Barutun silahlarda kullanımı konusunda eski bilgiler MS. 900'lü yıllara kadar gitmektedir. Bu tarihlerde, insan gücünün fırlatabileceğinden çok daha uzağa mızrak fırlatmak için, dip kısmına barut konulan borular kullanıldığı biliniyor.
A.
Ateşli silâhlar XIV. asrın ortalarından itibaren Endülüs'te, XIV. asrın ilk çeyreğinden itibaren de Avrupa'da kullanılmaya başlanmıştır. Bu tarih aynı zamanda Osmanlı Beyliği'nin kuruluşunun ilk yıllarına rastlamaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Yönetmeliğin 16'ncı maddesinde sayılan hallerden birine girmeyen ve yirmi bir yaşını doldurmuş her Türk vatandaşı bulundurmak amacıyla silah satın alabilir. Bulundurmak amacıyla silah ruhsatı almak isteyenler dilekçe ile ikamet ettikleri İl Valiliğine müracaat ederler.
Madde 4 – (Değişik: 2/12/1999 - 99/13749 K.) (Değişik fıkra: 17/7/2017 - 2017/10643 K.) Silah ruhsatı alınmasına engel hali bulunmayan, yirmibir yaşını doldurmuş her Türk vatandaşı bulundurmak amacıyla silah satın alabilir.
Mermi çıkış hızı merminin zamanına ve çağına, türüne ve kalibresine, namlu çapına ve ayrıca silahın içindeki yiv setlerine bağlı olarak değişir. İlk hız, 330 m/s (sesaltı) ile 1800 m/s arasında farklı değerler alabilmektedir.
Şehir kuşatmaları sırasında surların altında açılan dehlizlere yerleştirilen bu patlayıcı madde kuşatılanların gücü üzerinde olumsuz hava meydana getirdi. Barutu en iyi tanıyan ve kullananların başında Anadolu Selçukluları geliyordu.
6136 sayılı kanunun 4.maddesinde ateşsiz silahlar, kama, hançer, şişli baston, sustalı çakı, pala, kılıç, kasatura, sivri uçlu ve oluklu bıçak, boğma teli ve muşta olarak sıralanmıştır.
Buna göre, Osmanlılarda ilk top 1387 yılında Bursa'da dokülmüş, Osmanlı-Karaman savaşında kullanılmış olan ve bamt azlığından dolayi arasira kullanılan bir demir toptur[23]. Topun Osmanlı ordusunda yoğun bir şekilde kullandması I. Kosova Savaşı (1389) esnasında olmuştur.
Mauser (Mavzer), Alman tüfek firması. 1874 yılında, Prusya ordusu için tüfek üretmek amacıyla Paul Von Mauser tarafından kurulmuştur. Üretilen ilk tüfek Mauser Model 1871 diğer adıyla Infanterie-Gewehr 71'dir. (Almanca infanterie gewehr, "piyade tüfeği" demektir.)
Tabancanın ilk örnekleri arasında toplu tabanca gelir. 1800'lerde üretilen bu silah o dönemin modasıydı.
İlk varyantı AK-46 olan AK-47'nin tasarım çalışmaları 1945'te başladı. Kızıl Ordu'nun kullandığı Mosin-Nagant, SKS, AVS-36 ve PPŞ-41'lerin yerini alması için ordu mühendisi Mihail Kalaşnikov tarafından Alman StG 44 tüfeği temel alınarak tasarlanmıştır.
Tarih. Ctesibius Alexander Yunan mucit ve matematikçi (MÖ 285-MÖ 222) sıkıştırılmış havayı kullanarak topun ilkel şeklini icat etti (MÖ 200).
Savunma sanayi alanında üretim yapan, Türkiye'nin ilk ve büyük özel sektör fabrikasının temelleri 1925 yılında İstanbul, Haliç'te atıldı. Fabrika, Atatürk'ün uygun görmesiyle Türk girişimci Şakir Zümre tarafından ve tamamı yerli sermaye ile kuruldu.
Patlayıcı barut için en uygun formül, %75 güherçile, %10 kükürt, %15 yumuşak odun kömürü içerir. Çinliler barutu silah olarak ilk defa 904 yılında patlayıcı olarak kullandılar.
Tarihe baktığımızda barutu ilk kez Çinliler savaşta kullanma hedefiyle icat ettiği bilinmektedir. Barutun Çinliler tarafından 9.yy başlarında keşfedildiğini söylemek mümkündür.
Barut ilk olarak MS 7. veya 8. yüzyılda güherçile, kükürt ve odun kömürünün karışımı olarak Çin'de üretildi. 1280'lere geldiğimizde ise Çin'de ilk gerçek ateşli silahlar imal edildi. Söz konusu ateşli silahlar, hem ticaret sayesinde hem de Çinliler ile doğrudan karşılaşmalar sonucunda hızla yayıldı.
Normalde konvansiyonel silahlarda mermi çıkış hızı, merminin kalibresine, silahın namlu çapına ve içindeki yiv setlerine bağlı olarak saniyede 330 metre ile bin 800 metre arasında değişiyor.
Hızı saniyede 300 metre olan tipik bir mermi için suda yavaşlayacağı derinlik birkaç metredir. Dolayısıyla yüzeyden 3 metre derinliğe dalmak yeterlidir.
Tabanca mermisi (Namludan çıkış hızı) 3.500 km/sa. Uçak, 3 mach=3.564 km/sa. İnsanlı uzay aracı 39.897 km/sa.
Silah ruhsatı almasına engel hali bulunmayan, yirmi bir yaşını doldurmuş her Türk vatandaşı bulundurmak amacıyla silah satın alabilir. Bulundurmak amacıyla silah ruhsatı almak isteyenler, Bulundurma ruhsatı, meskende veya işyerinde olmak üzere iki şekilde düzenlenebilir.
b. Emekli/ Müstafi olduktan sonra görevde edindikleri ile birlikte toplamda beş (5) adet tabanca, c. Ayrıca, Görevde/Emekli/Müstafi personel iki (2) adet Yivli Av Tüfeği satın veya devir alabilirler.
Tehdit suçunun oluşmasına neden olan bu bildirim, söz ile yapılabileceği gibi davranış yoluyla da yapılabilir. Örneğin, mağdura “seni mahvedeceğim” şeklindeki sözler basit tehdit suçuna, belindeki silahı teşhir ederek muhatabına gözdağı vermek şeklindeki davranış silahlı tehdit suçuna vücut verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri