Çip üretimi ABD ve Uzak Doğulu firmaların tekelinde bulunuyor. Ancak Çin hem büyük bir tüketici hem de çiplerin hammaddesi olan silisyumun en büyük üreticisi.
Silisyum elementi yer kabuğunun %25'ini meydana getiren ve dünyada oksijenden sonra en bol bulunan bir elemandır. Hayvan iskeletlerinde, bitki dokularında, denizlerde yaşayan diatomların hücrelerinin duvar yapılılarında da bulunur. Yıldızlar ve meteorlarda yüksek oranda silisyum bulunur.
En fazla silisyum üreten ülkeler Çin, Rusya, ABD, Norveç, Fransa ve Brezilya olarak biliniyor. Silisyumun önemli bir bileşiği olan kuvars kumlarının Türkiye'deki rezervi 750 milyon ton civarında. Yani Türkiye bu konuda oldukça şanslı bir ülke.
Silisyum doğada siliksat asidi (mSiO2.nH2O) ve tuzları hâlinde bulunur. Yerkabuğunun yaklaşık %25,7'si bu elementten oluşur. Oksijenden sonra bileşikleri hâlinde en fazla bulunan elementtir. Silisyum dioksit (SiO2) doğada kum ve kuartz şeklinde bulunur.
Tahıllar: Yulaf, arpa, buğday gibi tahıllarda silisyum bulunur. Ancak yulaf, silisyum içeriği en yüksek olan tahıllardandır.
İlgili 16 soru bulundu
Oda sıcaklığında katı haldedir. Camın ana maddesi kum olarak bilinir. Bunun sebebi camın asıl hammaddesi olan silisyumun kumda özellikle de deniz kumunda çok bulunmasıdır.
Ayrıca elektriksel akım zayiatını önleyen bir elementtir. Silisyum miktarı fazla olan filmaşinler çok küçük çaplara indirilmeleri zordur. Çünkü silisyum, malzeme tel haline getirilirken teli sertleştirir ve kopmalara neden olur.
Yerkabuğundaki silisyumun çoğu kuvars ve kumlardaki silisyum dioksit olarak bulunur. Ayrıca 64 farklı elementin bileşiğinde silisyum vardır. Silisyumun önemli bir bileşiği olan kuvars kumlarının Türkiye'deki rezervi 750 milyon ton civarındadır.
Dünyanın birçok yerinde ve çokça bulunan madenlerden bir tanesidir. Silis kumu yüksek sertliktedir. Ülkemizin çoğunlukla Trakya ve Şile bölgelerinde bulunur. Madenlerin karakter yapısına ve bölgelere göre bünyelerindeki silis oranları, kimyasal yapıları ve sertlik oranları değişir.
Silisyum, periyodik tablonun 3. periyodunun 14. grubunda yer alan bir elementtir. Silisyumun atom numarası 14'tür. Silisyum, Si sembolü ile gösterilir ve yarı metaldir.
Toprakta silisyum
Silisyum yer kabuğunda yaklaşık % 28 oranında bulunan ve miktar bakımından oksijenden sonra ikinci sırada yer alan elementtir (Elawad ve Gren, 1979; Epstein, 1994).
İnsan için en önemli vitamin kaynaklarından birisinin silisyum olduğuna dikkat çeken Dr. Coşkun, “Silisyum eksikliğinde saçlarda dökülmeler meydana gelir, tırnak kırılmaları olabilir, kemiklerde zayıflık olur, eklem ağrıları görülebilir ve en çok halsizlik bitkinlik gibi baş edilmez sorunlar yaşanır.
Silisyum (Si) doğada en çok bulunan üçüncü elementtir (1,2). İnsan vücudunda ise kemiklerde, deride, mukozada ve bağ dokularında bulunabilir (3). Bu alanlarda yoğun bulunmasının nedeni, silisyumun kolajen biyosentezindeki önemli rolü nedeniyle optimal bağ dokusu oluşumunda rol oynamasıdır (4,5).
Özetle Silikon ve Silisyum aslında aynı elementin ismidir. Bu element periyodik tablonun 14. sırasında olup doğada nadiren saf halde bulunmakta daha çok Silikon Dioksit ya da bilinen diğer isimleri ile (Silika veya Quartz) kristalleri şeklinde bulunmaktadır.
Silikat minerali olarak kabul edilen silika (silikon dioksit) yeryüzünde bulunan hemen hemen bütün kaya ve kayaçların bünyesinde bulunmaktadır. Yaşamsal önem taşıyan bu mineral, bilhassa kemikler, kıkırdak doku ve eklem zarlarının oluşmasında etkili olup cilt, saç ve tırnaklarda bulunuyor.
Silisyum, yarı iletkenler olarak sınıflandırılan bir elementtir, yani tam anlamıyla bir metal değildir. Yarıiletkenler, metallerin tam iletkenliği ve ametallerin tam yalıtımı arasında bir yerde bulunan malzemelerdir. Silisyum, elektrik akımını belirli koşullar altında iletir, ancak metal kadar iyi iletken değildir.
Güneş paneli ve uygulamaları
Polikristalin silikon güneş paneli imalatında önemli bir bileşendir. Fotovoltaik güneş sanayi büyümesi bu materyalin temini ile sınırlıdır.
Silika tozu, kristal silika içeren kesme, delme, ufalama, zımparalama veya öğütme gibi çeşitli iş faaliyetleri sırasında havaya karışan küçük parçacıklardan oluşur. Bu malzemeler kum, beton, tuğla, blok, taş ve harç içerebilir. Silika tozu (kristal silika) bazı taş, kaya, kum, çakıl ve kilde bulunur.
Silis kumu doğada genellikle eskiden yeraltı kaynaklarının bulunduğu yerlerde,nehir ve göl kenarlarında bulunan bir kum ve çakıl çeşididir. Simgesi Si02'dir. Genellikle dökümhanelerde kalıp malzemesi olarak kullanılmaktadır.
Silisyum, böceklerin saldırılarına ve hastalıklara karşı bitki bağışıklık sistemini arttırır. Silisyum modülasyonlu fitohormon sinyalizasyonu ve enzim üretimi analiz edilmiştir. Silisyum, bitkileri zararlı böceklerden ve patojenlerden korumakta önemli bir rol oynamaktadır.
Silisyum dioksit veya silika, oksijen ve silisyum içeren kimyasal bileşik. Kimyasal formülü SiO2'dir. 16. yüzyıldan beri bilinmektedir. Cam, beton, fayans, porselen gibi birçok maddede kullanılmaktadır.
Ayrıca elma, tahıl, lahana, fındık, havuç, soğan, salatalık, bal kabağı, balık, yulaf, badem, portakal gibi sebze ve meyveler de eser miktarda silika içeriyor.
Silikozis kuvars şeklinde kristal yapıya sahip silika tozlarının bir süre solunması sonucu akciğerlerde kalıcı ve ilerleyebilen hasara yol açan bir meslek hastalığı olarak ifade edilebilir. Silisyum ek olarak bağışıklık sistemi yanı sıra kalp-dolaşım ve solunum sistemine de zarar verir.
Silisyum en çok fasulye filizinde, salatalığın kabuğunda, kırmızı ve yeşil biberde ve patateste bulunuyor. Bu yiyecekleri çiğ olarak tüketirseniz daha fazla doğal besleyici değerden yararlanırsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri