Şinasi Tanzimat Edebiyatında fikirleri ve getirdiği yeniliklerle en fazla dikkat çeken yazarlardan biridir. Şiirlerinde ve gazete yazılarında Batı'nın Aydınlanma fikrini savunmuş ve eserlerini hep böylesi bir batılılaşma tavrıyla telif etmiştir.
Türk edebiyatına ilk kez hak, adalet, eşitlik, özgürlük gibi kavramları eserlerinde kullanmıştır. Düşüncelerini sade ve açık bir dille dile getirmeyi, konuşma dilini yazı dili haline yaklaştırmaya çalışmıştır. İbrahim Şinasi, Türk edebiyatında Klasisizm akımının öncüsü ve benimseyicisidir.
Tanzimat Edebiyatı'nın ilk temsilcisi olan İbrahim Şinasi (1826-1871) edebiyatımızdaki yenilikçi hareketlerin öncüsü olmuş, fikirleriyle hem kendi devrini hem de sonraki nesilleri etkilemiş bir düşünce adamı ve aydındır.
Şinasi Edebi Kişiliği
Hak, hukuk, kanun, adalet ve eşitlik kavramlarını halka anlatmaya çalışır. Edebiyatımızda şiir türünde bu konuları işleyen ilk sanatçıdır. Gazeteyi de tiyatroyu da halkı aydınlatmak ve eğitmek için kullanılacak birer araç olarak görür.
Gerçek çalışmalarını gazetecilik alanında yapmış olan Şinasi Tasvir-i Efkar düşünce gazetesi ile Türk Basın tarihinde önemli bir aşamayı oluşturmuştur. Dil üzerindeki çalışmalarından olan Yalınlaşmayı oyun ve edebi eserleri ile destekledi. Batı etkisindeki Türk edebiyatının ve Tanzimat dönemi edebiyatın kurucusudur.
İlgili 22 soru bulundu
Şinasi'nin Türk edebiyatındaki ilkleri şunlardır: Modern Türk edebiyatının öncüsü ve ilk sanatçısıdır. Onun önemi eserlerinin çok başarılı olmasından değil öncü olmasından kaynaklanır. İlk özel gazetemiz olan Tercüman-ı Ahval gazetesini çıkarmıştır.
Şinasi'nin Türk Edebiyatına Getirdiği Yenilikler
* Noktalama işaretlerini kullanan ilk yazardır. * Batılı anlamda ilk fabl örneklerini yazmıştır. * İlk özel gazete olan Tercüman-ı Ahval'i çıkarmıştır. * İlk makale olan Tercüman-ı Ahval Mukaddimesi'ni yazmıştır.
Tanzimat dönemi yazarlarından, Genç Osmanlı Hareketi mensubu gazeteci, devlet adamı ve şair olan Namık Kemal 175 yaşında. Ege Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fazıl Gökçek, “Namık Kemal, Yeni Türk Edebiyatı'nın kurucusudur.
Türk Edebiyatında Klasisizm
Şinasi'nin “Şair Evlenmesi”adlı komedisi, La Fontaine'den yaptığı çeviriler ve Ahmet Vefik Paşa'nın Moliere'den çevirileri, bu anlayışın ürünleri olarak sıralanabilir.
Osmanlıcılık fikir akımı, Genç Osmanlılar Cemiyeti tarafından benimsendi. Bu akımın en önemli temsilcileri ise, Ziya Paşa, Namık Kemal ve Şinasi'dir. Osmanlıcılık fikir akımı, Balkan Savaşları'na kadar geçerliliğini korumuştur.
Daha önce yazılmış bazı tiyatro eserlerinin varlığından söz edilse de Şair Evlenmesi, Türk edebiyatının Batılı tarzda ilk tiyatro eseri olarak kabul edilir.
*Türk edebiyatında ise Şinasi ve Ahmet Vefik Paşa'dır. Şinasi'nin La Fontaine'den; Ahmet Vefik Paşa'nın da Moliere den yaptığı çeviri ve adapteler klasisizmi edebiyatımızda tanıtmıştır.
*Şiirde “parça güzelliği” yerine “bütün güzelliğine” önem vermiştir. *Genellikle “didaktik” şiirler yazmıştır. *Şiirlerini aruz ölçüsüyle yazmıştır. *Şinasi, roman ve öykü alanında eser yazmamıştır.
Eserde rastlanan bazı olaylar ve motifler Şinasi'nin bu eserinde özellikle Moliere'den etkilendiğini göstermektedir. Şair Evlenmesi'nde Zoraki Tabip ve Cimri adlı eserlerden bazı izler söz konusudur. Eserde yer yer orta oyunu etkisi vardır.
Şinasi'nin Türk Edebiyatına Getirdiği Yenilikler:
İlk özel gazete olan Tercüman-ı Ahval'i çıkarmıştır. İlk makale olan Tercüman-ı Ahval Mukaddimesi'ni yazmıştır. Atasözleri üzerine ilk incelemeyi yapmıştır.
Şinasi, Batı'ya yönelen edebiyatımızın öncülerinden ve on dokuzuncu yüzyılda görülen yenileşme hareketlerinin önemli temsilcilerindendir. Avrupa'ya gönderilen ilk öğrencilerden olduğu için Avrupa edebiyatını yakından tanıma olanağını bulmuştur. İlkleri bize sunan edebiyatçımızdır.
Şinasi'nin yoğun çalışmasının sonucu olarak 1862'de yayın hayatına başlayan Tasvir-i Efkâr Gazetesi, Türkçe basında önemli bir yere sahiptir.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Bu gelişmeler yeni bir aydın grubunun doğmasını sağladı. Yeni Osmanlılar veya Genç Osmanlılar olarak adlandırılan bu yeni aydın grubunun başını Şinasi, Namık Kemal, Ziya Paşa, Ali Suavi gibi isimlerin çekiyordu.
İbrahim Şinasi'nin 1860 yılında Tercümanı Ahval Gazetesinde yayımlanan bu mukaddimesi (ön sözü) edebiyatımızda ilk makale örneği sayılmakta.
Bu dönem sanatçıları İbrahim Şinasi, Namık Kemal, Ziya Paşa, Ahmet Mithat Efendi, Ahmet Vefik Paşa, Şemsettin Sami, Ahmet Cevdet Paşa, Ali Suavi ve Sadullah Paşa'dır.
Gazeteciliğin kısa zaman içerisinde ilerlemesi, kuşkusuz 1860'ta Âgâh Efendi tarafından çıkarılan ilk özel Türkçe gazete olan Tercümân-ı Ahvâl'in daha sonra yayımlanan gazetelere bir lider ve model olmasına borçludur. Ancak, bilimsel düzeyde mezkûr gazetenin önemini ortaya koyan çalışmalar sayısal açıdan yetersizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri