Esad'ın katliamda kullandığı sarin gazı sinir sistemini felç ederek saniyeler içinde insanı öldürüyor. 1938'de Alman kimyager Gerhad Schrader tarafından bulunan gaz çok küçük bir damlasıyla dahi canlıları yok edebiliyor. Nazi Almanyası'nda katliamlarda kullanılan sarin gazı en acımasız savaş aracı olarak tanımlanıyor.
Sinir gazı, solunum, enjeksiyon ya da deriden nüfuz yoluyla vücuda girip nöronlara (sinir hücrelerine) zarar vererek vücutta, istemsiz kasılma ve ölüme sebep olan kimyasal maddedir. Genellikle kimyasal silah olarak kullanılan bu maddeler başlıca Tabun, Soman ve Sarin'dir.
Sinir gazı krizinde panzehir olarak 1 ampul IM Diazepam uygulanır.
Sarin (NATO'nun adlandırmasına göre rumuzu: GB) bir sinir ajanıdır. 1938'de Alman kimyager Gerhad Schrader tarafından bulunmuştur. Sarin aşırı zehirli bir sinir ajanıdır, vücuttaki sinir sistemlerinin dengesini bozarak felç meydana getirir. Çok küçük bir damlası bile insanı öldürebilir.
12 saat sürebilen acılı bir ölüme sebebiyet verebilir.
İlgili 15 soru bulundu
Çok zehirli bir gaz olduğu için I. Dünya Savaşı'nda kimyasal silah olarak kullanılmıştır ve 85.000 kadar ölüme sebebiyet vermiştir. Suda çözünmez ve suyla tepkimeye girer. Fosgenin biraz solunması 36 saat içerisinde ölüme sebep olur.
Göz yaşartıcı gaz, göz, burun, ağız ve akciğerlerdeki mukoz zarlarını uyararak ağlama, hapşurma, öksürme, nefes almada zorlanma, gözlerde yanma, geçici körlük gibi etkilere sebep olur. Gazın en bilinen protein hedeflerinden birisi göz, burun ve ağızdaki duyu sinirlerinin TRPA1 iyon kanallarıdır.
Sarin gazının panzehiri atropin, biperiden ve pralidoxime içerir. Tedavi hızlı uygulandığı ölçüde etkilidir; ancak maruz kalma ve tedaviye başlanması arasında biraz zaman geçmişse de etkili olabilir.
Sinir ajanlarına maruz kalmış bir yaralının tedavisinde ventilasyon, dekontaminasyon, antidot tedavisi ve destek tedavisini içeren bir protokol uygulanır (1). Yoğun miktarda sinir ajanına maruz kalan bir yaralıda 0,5–3 saat arasında ventilasyon desteği gerekebilir (2).
Boğucu ajanlar vücuda çoğunlukla solunum yolu ile girer. Bu maddeler kanın ödemine ve akciğerlerin sıvı ile dolmasına neden olarak maruz kalınmasından yaklaşık olarak 4 saat sonra ölüme sebebiyet verirler. Gözlemlenen etkiler ajanın türüne göre hızı veya gecikmeli olarak gözlemlenebilir.
Sinir gazı maruziyetinde tedavi genel olarak önce ABC ile başlar. Dekontaminasyon sonrası tüm hastalarda genel destek tedavisi uygulanırken Atropin ve Piralidoksim (PAM) ile tedaviler hemen uygulanmalıdır.
ETKEN: Sinir gazları (sinir ajanları) G ve V olmak üzere 2'yeayrılır. G grubunda (GA) tabun,(GB) sarin,(GD) soman gazları, V grubunda ise Vx gazı bulunur. Kişinin sinir sistemini doğrudan etkiler ve hayati fonksiyonları felce uğratırlar.
Tabun veya GA (Etil N,N-dimetilfosforomidosinidat) dünyanın en tehlikeli kimyasal silahlarından biri sayılan çok zehirli bir maddedir. Memelilerde vücuda girişi takiben, canlının merkezî sinir sisteminin fonksiyonunu bloke ettiği için sinir ajanı olarak sınıflandırılmıştır.
Plastik Gaz El Bombası, yanma ve yayma metodunu kullanmaktadır. İçerisindeki topak halinde bulunan göz yaşartıcı kimyasal maddeyi (CS) beyaz bir toz bulutu halinde dışarıya yayan, açık alanlarda kalabalık topluluklara karşı kullanılan yüksek dozajlı ve parça tesiri bulunmayan bir el bombası türüdür.
Sinir ajanları, kimyasal ajanlar içerisinde en dikkat çeken ve etkin olan sınıf olmuştur. Sinir sistemini olumsuz etkiledikleri için bu şekilde adlandırılmaktadırlar. Bütün sinir ajanları organofosfatlı bileşikler sınıfına girmektedir.
Sarin: Renksiz bir sıvi olup buharı da renksizdir. Son derece etkili ve öldürücü bir gazdır. Renksiz ve kokusuz olup, teşhisi ve sezilmesi zordur.
Sinir sistemini güçlendirmek için düzenli egzersiz yapmak çok önemlidir. Düzenli egzersiz, merkezi sinir sistemi dahil olmak üzere birçok biyolojik sisteme güçlü etkiler sağlar ve psikolojik sağlığa iyi gelir.
Sinir sistemini güçlendiren hareketler arasında; Derin derin nefes almak, yalın ayak toprak üzerinde yürümek, güneş ışığından faydalanmak, yoga yapmak, yeteri kadar magnezyum almak, omega 3 yağ asitlerini tüketmek, spor yapmak, yeşil çay içmek, papatya ve ıhlamur çayları tüketmek yer alıyor.
G grubunda tabun,sarin,soman gazları, V grubunda ise Vx gazı bulunur. Bunlar en toksik kimyasal savaş ajanlarıdır. Gaz ya da sıvı halde bulunabilirler. Gaz halinde ise havada buharlaşarak solunum yolu ile, sıvı halde ise temasla veya elbiselerden geçerek deride bir tahribat yapmadan vücuda girer.
Soman, veya NATO kodlandırmasıyla GD (O-Pinakolil Metilfosfonofloridat) dünyada sadece kimyasal silah yapımı amacıyla kullanılan çok zehirli bir bileşiktir. Canlıların sinir sistemlerindeki asetilkolinesteraz enzimini bloke ederek işlev yapamaz hâle getirdiğinden ayrıca bir sinir ajanıdır.
Tehlikeli ve yüksek zehirleyici özelliği olan Karbonmonoksit-(CO) gazı, yangındaki zehirlenmelerin en önemli nedenlerindendir.
Gözyaşı bezlerinizden gelen sıvıların üretiminde azalma, gözyaşı zarının sağlamlığını bozarak; hızla parçalanmasına ve korneanın üzerinde, tahrişe ve görüş azalmasına neden olan kuru noktaların oluşmasına yol açar. Gözyaşının eksikliği, gözde uzun vadede ciddi problemlere; hatta nadir de olsa körlüğe yol açabilir.
Jet biber gazları, yine ülkemizde üretilmekte ve hem Jandarma hem Emniyet personeline zimmetli verilen gazlar bu marka altında üretilerek dağıtılmaktadır. Nato biber gazı spreyi yurt dışından ülkemize ithal olarak getirilmekte ve biber gazının dünyada ilk üreticilerinden olarak bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri