Bu dönemde onlara karşı yaklaşırken empati göstermek, sabırlı olmak ve açık bir iletişim kurmak önem taşır. Bazen, ergenin sinirlilik hali, onun duygusal dünyasını anlama çabasının bir ifadesi olabilir. Bu süreçte, onlara destek vermek, onları anlamak ve onları yargılamamak çok önemlidir.
Öfke krizi yaşayan çocuk ya da ergene şiddet uygulanmamalıdır. Öfke krizi anında anne ya da babanın sakin kalması oldukça önemlidir. Kriz anında istenenin yapılmaması gerekir. Yapıldığı zaman bu şekilde sorun çözme öğrenildiğinden daha sonrasında da bu şekilde istenenin yapılması tekrar edecektir.
Kızgınlık ve öfkesini başkasına yansıtmak ve kendine zarar vermek yerine neler yapılabilir sorulmalıdır. Ortamdan ve kişiden uzaklaşma, içinden sayma, tepkilerini geciktirme, nefes egzersizleri, başka konudan konuşma, yürüyüş yapma, müzik dinleme, başka şey ile meşgul olma gibi.
Bu dönemde olabildiğince yapıcı olmak, ergen bireyin karakteri gelişirken onu pozitif yönde etkiler. Bu sebeple sinirli olan ergenlere olabildiğince sakin yaklaşmak önemlidir. Bununla birlikte başa çıkılamayan öfke nöbetleri için bir terapiste başvurmak ve destek almak, en doğrusu olacaktır.
İlgili 29 soru bulundu
Hormonal Değişiklikler: Ergenlik dönemi, vücuttaki hormonal değişikliklerin en yoğun olduğu zamanlardan biridir. Bu hormonal değişiklikler, gençlerin duygusal hali üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir ve genellikle duygusal dalgalanmalara, hızlı ruh hali değişikliklerine ve sinirliliğe neden olabilir.
Bu dönemde gencin öfkesini tetikleyen unsurlar genellikle sosyal uyarıcılardır. Ayrıca gencin kendini özgür hissetmemesi fiziksel ve sosyal hareketliliğinin kısıtlanması ve engellenmesi hayal kırıklıklarına neden olabilir ve öfke hissedebilir.
Kilo kaybı, adet kesilmesi, aşırı hareketlilik ve cinsel soğukluk gibi belirtilerle seyreden bu hastalık tipik olarak ergenlik çağındaki kızlarda görülen ve yaşamı tehdit eden ciddi bir ruhsal bozukluktur. Sorun aile içi çatışmalarla çok ilgilidir.
Ergenlerle iletişim kurarken yargılayıcı, küçümseyici, sorgulayıcı ifadelerden kaçının. Başkalarının yanında eleştirmemeye, şikayet etmemeye, utandırmamaya özen gösterin. Düzeltilmesi gereken bir davranışı olduğunu düşünüyorsanız bunu mutlaka başbaşayken konuşun.
Empatiyle Yaklaşma: Ergenin duygusal hallerini, hislerini ve düşüncelerini anlamaya çalışmak önemlidir. Bu, onların duygusal olarak desteklendiklerini hissetmelerine yardımcı olabilir. Açık İletişim: Gençlerle açık bir iletişim kurmak, onların düşüncelerini ve hislerini paylaşmalarını teşvik eder.
* Öfke nöbetine giren çocuğunuz karşısında sakin ve soğukkanlı olun. Sözel ve fiziksel şiddet uygulamayın. * Dediğini yaparak öfke nöbetini pekiştirmesine meydan vermeyin. Dikkatini başka yere çekmek, nefes almasını sağlayın, sakinleşmesini bekleyin.
Bastırılmış veya tedavi edilmeyen öfke sorunları, beraberinde bazı fiziksel hastalıklara sebep olabilir. Bu durumun sebep olabileceği bazı hastalıklar ise yüksek tansiyon, kalp sorunları, baş ağrısı, cilt bozuklukları ve sindirim sorunları olarak sayılabilir.
Mutlaka özenle yaklaşılmalı kişi tedirgin edecek korkutacak yaklaşımlardan uzak durulmalıdır. Sakin bir ses tonu ile kişi ile konuşulmalı kişinin güvenliği sağlanmalıdır. Güvenlik sırasında hem kriz geçiren kişinin kendine hem de çevresine zarar vermesi engellenmelidir.
Ergenlik kızlarda 10 yaş, erkeklerde 12 yaş civarında başlayan ve ortalama 3-5 yıl arasında süren bir dönemdir. Ergenlik dönemindeki cinsel ve fiziksel gelişme 5 yılda tamamlanırken, psikolojik gelişmeyi de içeren dönem 18-20 yaşında tamamlanır.
Öfke nöbetine giren çocuğunuz karşısında sakin ve soğukkanlı olun. Sözel ve fiziksel şiddet uygulamayın. Dediğini yaparak ikincil kazanç elde etmesine ve öfke nöbetini pekiştirmesine meydan vermeyin. Kararlı ve tutarlı olmanız öfke nöbetlerinin en iyi ilacıdır.
Ergenlik yıllarında en sık görülen sorunlar arasında anksiyete ve depresyon, yeme bozuklukları, davranış bozukluğu (ciddi antisosyal davranış), dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ve kendine zarar verme sayılabilir.
Ancak günümüz çağında ergenlik belli bir yaş grubuna göre sınıflandırılmıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda erkeklerde ve kadınlarda ergenlik yaşı dönemi 12 - 20 yaş arasında kabul edilmiştir.
16 yaş depresyonu diğer adıyla gençlik depresyonu diye literatürde geçen bir depresyon türü mevcuttur. Bu yaş grubundaki çocuklar çevreleri tarafından; motivasyonları düşük, cesaretleri kırılmış, bunalmış, yaşam ışıkları sönmüş olarak nitelendirilirler.
Ergenlik döneminde, kaygı bozuklukları, depresif bozukluklar, duygu durum bozuklukları, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk, davranım bozuklukları, risk alma davranışı (risk içerikli cinsel davranış, ergen gebeliği vb.), madde kötüye kullanımı, yeme bozuklukları en sık gözlenen ...
Stres, finansal sorunlar, istismar, kötü sosyal veya ailevi durumlar ve zaman ve enerjinizdeki emen gereksinimler, öfkenin oluşumuna katkıda bulunabilir. Alkolizm gibi bozukluklarda olduğu gibi, aynı bozukluğa sahip ebeveynler tarafından yetiştirilen bireylerde öfke sorunları daha yaygın olabilir.
Eğer ani bir öfke nöbeti yaşıyorsanız ve kan beyninize sıçradıysa kısa bir süreliğine de olsa kendinize vakit ayırın ve diyaframınızdan derin bir nefes alın. Kendinize “rahatla”, “sinirlenecek bir şey yok”, “sakinleş” gibi rahatlatıcı telkinlerde bulunun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri