Sinüzit ve reflüden korunmak istiyorsanız: Akşam yemeklerinde hazmı zor olan hayvansal gıdalar ve fastfood yiyeceklerden uzak durun. Gün içerisinde en az 10 bardak su (2 litre) tüketin, Aşırı çay ve kahve tüketiminden kaçının. Yemek öğünlerinde tıka basa yemeyin.
Özellikle kişide 12 haftadan daha uzun süren kronik sinüzitin meydana gelmesinin nedenleri arasında enfeksiyonlar, virüsler, bakteri, mantarlar ve toz, küf gibi alerjenlerle birlikte sigara dumanı gibi çevresel faktörler yer alır.
Zencefil, soğan, nane çaylarının tüketilmesi, Alın ve göz altı bölgesine masaj uygulamak, Tuzlu suyun burundan çekilmesi gibi işlemlerle sinüzit semptomları azaltılabilir.
Akut sinüzitler genellikle ilaç tedavisi ile iyileştirilir. Burada en önemli ilaç antibiyotiklerdir ve hastalığın şiddetine göre kullanım süreleri 10 ile 21 gün arasında değişir. Süreyi belirlemede en önemli kriter ise sarı yeşil burun akıntısının geçmesinden sonra en az 7 gün daha antibiyotik kullanılması.
İlgili 44 soru bulundu
Duş alıp burun kanallarının açılması sağlanabilir. Yüz bölgesini ılık nemli bir havluyla kapatıp sinüslerin yumuşaması sağlanabilir. Bol su ve sıvı tüketmek mukus tabakasını incelteceğinden sinüslerdeki hava transferi sağlanabilir. Burun gerektiğinde su yardımı ile temizlenebilir.
Kronik Sinüzitte Kesin Tedavi
Tıkalı olan sinüs kanallarının uygun cerrahi tekniklerle açılarak kolayca tıkanmayacak şekilde genişletilmesi ise polip ya da silya hareket bozukluğu gibi ek problemi olmayan hastalarda kronik sinüzitin kesin olarak tedavi edilmesini sağlamaktadır.
Eğer sinüsleriniz hala doluysa; baş parmaklarınızla, her iki kaşın ortasına bastırın ve yukarı doğru masaj yapın. Bu masaj esnasında dilinizi damağınızda tutun. Ağız içinden baskı yaparken; parmaklarınız da burnun rahatlamasına yardım edecektir. Sinüslerin boşalması için bu yöntemi deneyebilirsiniz.
İbrahim Saraçoğlu, sinüzit şikayeti olan danışanlarına papatyayı tavsiye etmektedir. Sıcak suda papatyayı demleyin ve bi havlu ile başınızı sarıp papatyanın buharını içinize çekin. Çok geçmeden burun tıkanıklığı gidecektir.
Sinüzit genellikle sadece bir hafta ila 10 gün sürer. Genellikle reçetesiz satılan ilaçlar ve evde tedavilerle tedavi edilebilir.
Ilık duş almak aynı zamanda solunum mukozası için uygun nemde buhar sağlayacağı için burun tıkanıklığının azalmasına ve sinüslerin boşalmasına yardımcıdır. Evde tuzlu su hazırlanıp burun delikleri yıkanabilir.
Islak saç tek başına sinüzit nedeni değildir ancak özellikle soğuk havalarda saçların ıslak olması soğuğun kafa kemiklerine daha fazla iletilmesine neden olur. Burun mukozasındaki damarların soğuk etkisi ile genişlemesi mukozada kalınlaşma ve dar sinüs boşalma kanallarında tıkanmaya neden olabilmektedir.
En doğru şey enfeksiyondan kaçınmak. Bunun için enfeksiyonun yoğun olduğu dönemlerde kapalı ortamlardan kaçının. Açık ve temiz havalı ortamlarda bulunun. Klimalı ve soğuk ortamlar sinüziti tetikler.
Sinüzit ve reflüden korunmak istiyorsanız:
Akşam yemeklerinde hazmı zor olan hayvansal gıdalar ve fastfood yiyeceklerden uzak durun. Gün içerisinde en az 10 bardak su (2 litre) tüketin, Aşırı çay ve kahve tüketiminden kaçının. Yemek öğünlerinde tıka basa yemeyin.
Sinüzit enfeksiyonu akut ve kronik olarak ikiye ayrılabilir. Akut enfeksiyon ani başlayan baş ağrısı, yüzde dolgunluk, burundan yeşil renkli akıntı, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı ve boğazda balgam öksürük ağız kokusu şikayetleri ile ortaya çıkar.
Adaçayı: Adaçayının anti-enflamatuar özellikleri sinüzit semptomlarını hafifletme kapasitesi bulunur. 3-4 gram kuru adaçayını bir su bardağı sıcak suya ekleyip 5-10 dakika demlendirdikten sonra tüketebilirsiniz. Nane Çayı: Nane çayı nane yapraklarından elde edilen bir bitki çayıdır.
Koyu kıvamlı burun akıntısına eşlik eden burun tıkanıklığı ve yüz bölgesinde ağrı, dolgunluk ya da basınç hissi bu 3 belirtiyi oluşturur. Tek başına baş ağrısı akut sinüzit için tanısal öneme sahip değilken, yüzde dolgunluk hissi bazen akut sinüzit tanısı için tek başına yeterli olabilir.
Genellikle tercih edilen antibiyotikler; Amoksisilin, amoksisilin-klavulinik asit, claritromisin, sefuroksim, sefprozil, lorakarbef, siprofloksasin ve levofloksasin olmaktadır.
Sarımsak, doğal bir antibiyotiktir. Bakteri ve virüslerin neden olduğu sinüs enfeksiyonlarında etkilidir. Sinüs enfeksiyonu bakterilerden kaynaklanıyorsa kesinlikle kullanılmalıdır. Ayrıca sarımsak, anti-mantar özelliklerine sahiptir.
Sinüziti olan kişiler soğuk havalardan en çok etkilenenler arasında yer alıyor. Sürekli devam eden geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, yüz ve göz çevresinde hissedilen ağrılar, sinüzitin ilk belirtileri arasında yer alıyor.
Yeşil mukus: Aslında bu da bir enfeksiyonun habercisi. Zira mukus ayrıca büyük miktarda ölü beyaz kan hücresi birikmesinden dolayı yeşile dönüyor. Bu renk birkaç hafta veya daha uzun süre devam ediyorsa, özellikle ateş veya mide bulantısı varsa doktora başvurulmalı.
Erken çocuklukta ağız kokusu, burun akıntısı ve öksürük sinüzitin karakteristik belirti ve bulgularıdır. Daha büyük çocuklarda nezle sonrası iltihaplı burun akıntısı,burun tıkanıklığı ve göz çevresinde ağrı gözlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri