Sarı Plaka Tescil işlemi henüz tamamlanmamış araçların trafiğe çıkabilmeleri için kullanılan geçici plakaları temsil ediyor. Karakterlerin sarı zemin üzerine siyah harflerle yazılı olduğu bu plakalarda sol üst köşesinden sağ alt köşesine uzanan beyaz renkli bir şerit yer alıyor.
0001 plakalı araç TBMM Başkanı'na aittir. 0002 plakalı araç Başbakanlığa aittir. 0003-0036 plakalı araç Anayasa Mahkemesi Başkanı'na aittir. 0004 plakalı araç Genel Kurmay Başkanı'na aittir.
Geçici plakalar 1 hafta, 30 gün veya 1 yıl süreyle verilebiliyor. Sarı plaka üreticilerin prototip ve yol testi yaptığı durumlarda, ithalatçı galeriler geçici olarak trafiğe araç çıkardığında ve satışı yapılacak taşıtların gümrükte muhafaza edilmesi durumunda veriliyor.
Bilindiği üzere; kamu kurumu niteliğindeki esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşları (oda, birlik, federasyon, konfederasyon) araçlarına siyah renkli resmî plaka verilmektedir.
Üst düzey devlet görevlileri kullandığı için protokol plakası olarak da bilinen sarı – kırmızı plaka özeldir. Kırmızı zemin üzerine altın sarısı font ile hazırlanan plaka TBMM ve Anayasa Mahkemesi başkanları, vali ve bakanlar, genelkurmay başkanı ile cumhurbaşkanı aracında kullanılır.
İlgili 26 soru bulundu
Sarı Plaka
Tescil işlemi henüz tamamlanmamış araçların trafiğe çıkabilmeleri için kullanılan geçici plakaları temsil ediyor. Karakterlerin sarı zemin üzerine siyah harflerle yazılı olduğu bu plakalarda sol üst köşesinden sağ alt köşesine uzanan beyaz renkli bir şerit yer alıyor.
E-Devlet uygulamasına giriş yapıldıktan sonra, e-Hizmetler bağlantısında bulunan Emniyet Genel Müdürlüğü menüsünü açarak "Araç Plaka Sorgulama" bölümünü seçtikten sonra sizden istenilen bilgileri girerek plaka sorgulaması yapabilirsiniz.
Protokol plakası olarak bilinen kırmızı-sarı plakalar, yüksek mevkideki devlet görevlileri için kullanılıyor. Cumhurbaşkanı, TBMM ve Anayasa Mahkemesi başkanları, genelkurmay başkanı, vali ve bakan araçlarında bu renkteki plakalara rastlıyoruz.
Genellikle Kaymakam plakaları KIRMIZI PLAKA diye adlandırılan plakalardandır. Ana gövde rengi kırmızıdır.
Ambulans, itfaiye, zabıta, gümrükler muhafaza belediyeler, kurum müdürlükleri, bakanlıklar gibi devlet kurumlarına tahsis edilir. Türk Silahlı Kuvvetleri demirbaşına kayıtlı araçların plaka numaraları bu sistemden farklıdır ve tamamen rakamlardan oluşur.
Geçici plakalar diğer plakalar gibi metal plaka üzerine basılmaz. Geçici trafik belgesi olarak adlandırılan geçici plakalar sarı bir zemine sahip karton üzerine basılır. Bu sarı zemine sahip karton plakaların zeminlerinden çaprazlama beyaz bir şerit geçer. Ayrıca plakaların harf kodu sadece “G” harfi ile ifade edilir.
İstanbul sarı taksi plakası fiyatları satıcının biçtiği değere göre belirlenir. 2021 yılı içinde En yüksek 3,8 milyon liraya alıcı bulan İstanbul plaka fiyatları yıl içinde en düşük 1.8 milyon liraya alıcı bulmuştur.
Özel plaka alımı için tek adres Emniyet Müdürlüğüdür. Tabi ki bu durum sadece plakanın sahibinin olmaması durumunda geçerlidir, eğer sahipsiz ise Emniyet Müdürlüğü üzerinden özel plaka alabilirsiniz. Bu alım süreci gerek bulunulan ildeki Emniyet Müdürlüğü'nden gerek ise Emniyet Müdürlüğü web sitesinden yapılabilir.
ikisi ayrı araç oldukları içindir. sadece çekici aracın sigorta poliçesine bağlıdır başka bir ... Instagram.
Özel plaka kişiler için önem arz eden harfler ve rakamlardan oluşan plakalar olarak tanımlanabilir. Örnek olarak araç plakasının harflerden sonraki dört hanesini doğum yılı ya da önem taşıyan rakamlardan seçmek, harf kısmında isim baş harfleri ya da önem verilen şeylerin kısaltmasını kullanmak gösterilebilir.
KIRMIZI PLAKA VERİLENLER LİSTESİ
CB 001 olarak da kullanılabilir. Yukarıda sayılanlar haricinde kırmızı plakaların verildiği diğer kişiler ise Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri için tahsis edilmiş TBMM plakalarıdır.
Sarı Kırmızı Plaka
Kırmızı zemin üzerinde sarı renkli karakterlerin bulunduğu bu plakalar cumhurbaşkanı, Genelkurmay Başkanı, TBMM başkanı, Anayasa Mahkemesi Başkanı, vali ve bakanların makam araçlarında bulunur.
Tescili yapılmamış araçlara, sürüş testi yapılacak araçlara ve gümrükte muhafaza edilen araçlara sarı renk plaka verilmektedir. Belli bir süreliğine verilen sarı plakanın süresi 1 yıl, 1 ay ya da 1 hafta olarak belirtilmektedir.
Mavi Plakalar
Jandarma plakaları, 99 JAA 999 ve 99 JZZ 999 arasında kalan plakalardır.
Satış işlemlerinden sonra yeni plaka belirlenir ve eski plaka notere devredilir. Şoförler Odasından da gerekli ücretler ödenerek yeni plaka alınır. 2023 yılı için tek bir plaka basıldıysa 115 TL, iki plaka basıldıysa 230 TL ödenir.
Kırmızı TR plaka muayeneden geçer mi? Üzerinde kırmızı renk TR hologramı bulunan motorlar ağır kusurlu kategorisine girdiği için muayeneden geçmez ve kullanımı yasaktır.
2016 yılında beyaza çevrilen plakalar tekrar kırmızıya dönüyor. Motorlu Araçlar ve Yol Trafik Yasası, Motorlu Araçlar ve Yol Trafik (Değişiklik) Tüzüğü'ne göre, kırmızı olan “Z” kiralık motorlu araçların plakaları 2016 yılında alınan bir kararla beyaza dönmüştü.
SMS İle Boş Plaka Sorgulama
SMS ile boş plaka sorgulamak için yapılması gereken 5664 servisine “Detay (boşluk) Plaka” yazıp göndermektir. Daha öncesinde sorguladığınız plakaya dair bir kayıt bulunmakta ise telefonunuza plakaya dair tüm bilgiler iletilecektir.
EGM İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA
Emniyet Genel Müdürlüğü üzerinden araç plaka sorgulaması için, egm.gov.tr internet sitesine giriş yapılır. ''Trafik Cezası ve Otopark Sorgulama'' bağlantısı açılır. Ad, soyad ve T.C. kimlik numarası yazılarak araç plaka sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir.
Çıkarttığınız her özel plaka için ortalama 5 bin TL ila 15 bin TL arasında bir vergi ödemeniz gerekmektedir. Özel plaka çıkarttırırken, başvuru için de belirli bir miktar ödemeniz gerekmektedir. Miktar herkes için ve plaka türüne göre değişkenlik gösterebilmektedir. Plakanın türüne ve talebine göre miktar değişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri