Lahana yaprakları siyatik ağrısını geçirmek için önerilen bitkisel yöntemlerden biridir. Lahana yapraklarını tek tek koparın ve bir miktar sıcak suda haşlayın. Ilık olan lahana yapraklarını bacaklarınıza sarın ve bir süre bekleyin. Bu uygulama sayesinde kan dolaşımı hızlanacak, siyatik ağrıları sona erecektir.
Ağrıya neden olacak aktivitelerden uzak durmak, ağır kaldırmamak ve uzun süre oturmamak siyatik ağrılarının azalmasını sağlar. •Akupunktur ve masaj terapisi de siyatik tedavisinde alternatif yöntemler olarak tavsiye edilir.
Esneme hareketi içeren egzersizler hastayı rahatlatır, sinir kökündeki sıkışmaları azaltır. Düzenli egzersiz yapan kişilerde salgılanan endorfin ağrılara iyi gelir. Uzun süre oturmak, ağır yük kaldırmak gibi ağrıya neden olabilecek aktivitelerden kaçınmak siyatik ağrılarını azaltacaktır.
Örneğin, hafif tempoda yürüyüş yapmak iyi bir aerobik egzersizdir. Siyatik ağrısı yürüyüşünüzü engelliyorsa yüzmek de bir alternatif olabilir. Siyatik ağrısının tedavisinde yoga veya önerilen diğer egzersizler tedavinin vazgeçilmez birer parçasıdır, fakat iskeleti değildir.
Siyatik ağrısına sıcak iyi gelir mi? Sıcak uygulama özellikle bacaklardaki kas sertliği/spazm durumlarında geçici bir rahatlama sağlayabilmektedir. Fakat siyatik sinir sıkışmasında kalıcı bir çözüm değildir.
İlgili 42 soru bulundu
Beş sinir kökü bir araya gelerek sağ ve sol siyatik sinirini oluşturur. Vücudun her iki tarafında da birer siyatik siniri, kalçadan ve bir bacaktan aşağı doğru geçerek dizin hemen altında son bulur.
Sağaltımında dinlenme, sıcak ve fizik sağaltımı yapılır; ağrı kesici ilaçlarla birlikte özellikle B vitamini ve kortizonlu ilaçlar verilir. Hastalık genelde hapishane hastalığı olarak da bilinir. Sinirin gerilmesi veya sıkışması esâsına dayanan belirtiler de, hastalığın tanınmasında önem arz eder.
İşte bu ağrı da siyatik ağrısı olarak adlandırılır. Daha kısa bir tanımla siyatik sinirinde meydana gelen ağrı, halk arasında siyatik olarak tanımlanır. Siyatik ağrısı kalça ve bel bölgesinde başlayarak kasığa, bacağın arka kısmına ve ayaklara kadar yayılabilir.
Siyatiğin ilk basamak tedavileri tipik olarak fizik tedavi, ilaçlar, terapötik enjeksiyonlar ve alternatif terapilerin bir kombinasyonunu içerir. Akut siyatik genellikle 4 ila 6 hafta cerrahi olmayan tedavi ile iyileşir.
Ağrı genelde yavaş başlar ve zaman geçtikçe artar. Bezen de bir anda şiddetli bir şekilde başlar ve yavaş yavaş azalır. Ani hareketlerde, hapşırma, öksürme gibi durumlarda siyatik ağrının şiddeti artmaktadır. Hastalığın sebebi olarak omurgada meydana gelen problemler gösterilir.
Siyatik ağrısında en etkili egzersiz piriformis kasını germe hareketidir. Bunun için sırt üstü uzanın hangi bacağınız ağrılıysa onu karşı ayağın dizinizin üzerine çapraz bir şekilde koyun ve ardından diğer dizinizi kendinize doğru çekin kalçanızın gerildiğini hissedin, birkaç saniye bekleyin ve yavaşça indirin.
Sağ kalçadan bacağa vuran ağrısının hissedildiği bölgeye buz kompresi uygulamak ağrıyı durdurmada noktasında oldukça etkili olabilir. Ağrı hissedilen sağ kalçadan bacağa vuran ağrı 2-3 saatte bir 10-15 dakikalık buz uygulaması ağrıyı hafifletebilen bir unsur oluşturabilir.
Kalça ağrısının bulunduğu bölgeye buz kompresi uygulamak ağrıyı durdurmada etkili olabilir. 2-3 saatte bir 10-15 dakikalık buz uygulaması ağrıyı hafifletebilir. Ağrının olduğu bölgeye masaj yapılması da oldukça etkilidir. Eller yardımıyla dizden başlayarak kalçaya doğru yapılan masaj kasların rahatlamasını sağlar.
Diz altına koyulan yastık bel ağrısının hafiflemesini sağlar. Cenin pozisyonunda yatmak: Bel ve boyun sağlığı için en ideal yatış pozisyonu yan yatış pozisyonudur. Bu pozisyonda iken belin basıncını azaltmak amacıyla dizlerin arasına yastık koyulabilir ve bacaklar karına doğru çekilebilir.
Ağrıyı geçirme amacıyla bilinçsiz şekilde siyatik sinir köküne yapılan ovma ve masaj sinire zarar vererek daha kötü sonuçlar doğurabilir.
Siyatik sinirin bel bölgesinde yer alan köklerinin sıkışması ya da gerilmesi, bacakta ağrı hissiyatına yol açar. Bazı durumlarda omur kayması, iltihap, tümör ve kist varlığı gibi sebepler de siyatik sinir ağrısına yol açabilir.
Siyatik, bel fıtığına (L 4-5 arasından) bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi, belde, kalça , kasları arasında ve diz arkasında seyrederken sıkışmaya uğrayabilir. Siyatik sinir hangi bölgede sıkışmış ise o bölgede belirti vermesi sık karşılaşılan bir durumdur.
Sağ ve Sol Kalçadan Bacağa Vuran Ağrı Neden Olur? Kalçanın arkasından sağ veya sol bacakların yan tarafına yayılan ağrı daha çok belde sinir köklerinin tahrişinden kaynaklıdır. Dolayısı ile sağ ve sol kalçadan bacağa vuran ağrı genelde sinir yolu boyunca ilerleyen ağrı anlamına gelen siyatik kaynaklıdır.
Akut siyatik genellikle tedavi olmaksızın iyileşse de ilerleyen ve tedavi edilmeyen siyatik, kalıcı sinir hasarına neden olabilir. Etkilenen bacakta kuvvet ve his kaybı görülebilir. Eğer bel fıtığına bağlı ciddi omurilik basısı ile birlikte siyatik ağrısı varsa ve tedavi edilmezse idrar ve gayta kaçırma gelişebilir.
Siyatik sinir yaralanmaları genellikle şiddetli bir bel ağrısı ile başlar ve bacakta, ayakta veya parmaklarda uyuşma, karıncalanma veya güçsüzlük hissi ile devam edebilir. Ayrıca yürüme, oturma ve ayakta durma zorluğu da yaşanabilir.
Belden Bacağa Vuran Ağrı İçin Bitkisel Çözüm Önerileri
- Papatya çayı özellikle ilgili bölgedeki kasların gevşetilmesinde oldukça etkilidir. - Zerdeçal kullanmak suretiyle de yine ilgili bölge için değerlendirilebilir. - Sıcak su ile beraber sıcak havlu üzerinden bölgeye uygulama yapmak iyi gelebilir.
B12 ve demir eksikliği huzursuz bacak sendromuna yol açıyor.
B12 vitamininin sinir tahribatını önlediğini ifade eden Op. Dr. Bıkmaz, “Hücre oluşumunu sağlar, sinir uçlarının normal gelişimini kolaylaştırır, hafızanın güçlenmesine ve öğrenmeye yardım eder. Ayrıca enerji metabolizmasında ve sinir sisteminde önemli fonksiyonları vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri