Maria Puder'i Raif Efendi'ye çeken şey, belki de erken yaşlardan itibaren bastırdığı kadınlığı olabilir. Raif Efendi, kız gibidir; Maria Puder ise yaşadıklarından dolayı erkek gibi yetişmiştir. İstedikleri şeyleri birbirlerinde bulmalarının en büyük nedeni bu zıt halleridir.
Romanın baş karakterleri, Yahudi asıllı Alman bir kadın olan Maria Puder ve Havranlı Raif Efendi'dir. Raif Efendi içine kapanık, melankolik, sessiz ve dış dünyaya pek uyum sağlayamamış bir karakterdir. Hayatı boyunca birçok şeye boyun eğmiş, haksızlığa uğradığında bile buna karşı koyamamıştır.
Psikolojik bir anlatı olarak da ifade edebileceğimiz roman aslında üç ana tema etrafında şekilleniyor: Aşk, yalnızlık ve yabancılaşma. Kürk Mantolu Madonna, daha çok bir aşk hikayesi olarak görünse de romanda aslında bir insanın yalnızlaşma sürecine ve giderek topluma yabancılaşmasına şahit oluyoruz.
Maria Puder, küçük yaştan beri annesinin itaatkâr bir kadın olduğunu, kendisinin ise eril ve cinsiyetçi hegemonyayı reddeden, itaat etmeyen, yalnız başına karar alabilen bir kimse olduğunu belirtmiştir.
Raif Efendi'nin iş ve aile ortamında bir yalnız ve yabancı olarak görülmesi ilk olarak kahraman-anlatıcının dikkatiyle ortaya çıkmaktadır. Ne iş ne de aile ortamında yaşadığı çevrenin insanına benzemeyen Raif Efendi, bu hâliyle her iki ortamda da önemsenmeyen, silik ve pasif bir kişidir.
İlgili 28 soru bulundu
Raif Efendi, Maria Puder'in kuzeniyle karşılaşınca ne öğrenmiştir? Raif Efendi Maria'nın kuzeniyle karşılaştığı gün Maria Puder'in doğum yaparken öldüğünü ve kuzeninin yanındaki kızın da Maria Puder ve onun kızı olduğunu öğrenir.
Her ikisi de Almancayı Almanya'ya eğitim amaçlı yaptıkları seyahatte öğrenmişlerdir. Sabahattin Ali2 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Almanya'ya Almanca Öğretmenliği lisans eğitimini almak üzere gönderilmiştir, Raif Efendi ise sabunculuk eğitimi almak üzere babası tarafından Almanya'ya gönderilmiştir.
Günlerini galerilere ve müzelere giderek geçirdiği sıralarda, bir sanat galerisinde “Kürk Mantolu Madonna”nın otoportresini görür. Günlerce galeriye gelip bu portreye bakan Raif Efendi, daha sonra ressam Maria Puder ile tanışır ve ikisi arasında bir ilişki başlar.
Sabahattin Ali tarafından 1943 yılında kaleme alınan Kürk Mantolu Madonna adlı eser iki farklı kurguyu bünyesinde barındırmaktadır.
Kitabın ana fikirlerinden öne çıkan ön yargılarla hareket etmemektir. Ön yargılar, insanların diğer insanları yanlış bir şekilde tanımasına ve onlara karşı hatalı davranışlarla tavır almalarına neden olabilir. Bazen bu davranışlar geri dönüşü olmayan yollara insanları sürükler.
Romanın esas karakteri olan Raif Efendi, 30 yaşında, kendi halinde bir banka memurundan fazlası değildir. Fakat bir gün Raif Efendi kendisinde bulunan bir sağlık sorunundan dolayı sanatoryuma gider ve burada geçirdiği tedavi esnasında kendisinin geçmişine inilir.
13 yaş ve üzeri izleyici kitlesi için uygundur.
Kendini inşa eden, kadın üzerindeki toplumsal sınıflandırmaları şiddetle reddeden bir Maria Puder, kadın ressam.
Bu açıdan, Sabahattin Ali'nin Raif Bey'in sevgilisine “Maria” ismini, yani Hz. İsa'nın annesinin adını vermiş olması, bu göndermeyi bir adım ileri götürme isteği olarak yorumlanabilir. Bu sanat geleneğinin Kürk Mantolu Madonna romanı içinde önemli rol oynadığı rahatlıkla görülebilir.
Bu kadın, tablonun sahibi olan sanatçı Maria Puder'dir. Bir tablodan başlayan aşkı anlatan roman için Sabahattin Ali'nin Andrea Del Sarto imzalı "Madonna delle Arpie" tablosundan ilham aldığı biliniyor.
Kitabın ilk elli sayfası haricinde, romanın ana karakteri ve asıl anlatıcısı Raif Efendi'dir.
Kürk Mantolu Madonna, 1920'li ve 1930'lu yıllarda, Berlin ve Ankara'da geçer, fakat romanın ana hikayesinin büyük kısmı Almanya'da yer almaktadır. Roman neredeyse tamamen Raif Efendi ile Maria Puder arasındaki aşka yoğunlaştığından, zaman ve mekan roman üzerinde fazla etki sahibi değildir.
Bu zamana kadar 21 dile çevrilen ve 24 ülkede yayımlanan Kürk Mantolu Madonna'nın çevrildiği dillerden bazıları şöyle: Almanca, Arapça, Azeri Türkçesi, Boşnakça, Bulgarca, Çince, Dutça, Farsça, Fransızca, Hırvatça, İngilizce, İtalyanca, Lehçe, Makedonca, Moğolca, Romence, Rusça, Vietnamca.
Sabahattin Ali'nin kült eseri Kürk Mantolu Madonna romanının baş kahramanıdır Maria Puder. Almanya'ya çalışmak için giden Raif'in karşısına çıktıktan sonra bir daha hiçbir şeyin eskisi gibi yaşanmasını mümkün kılmayan Maria Puder... Yanlış zamanda doğmuş kuvvetli bir kişilik.
Mahmud Raif Efendi (d. 1760 (?) - ö.1807), Osmanlı reîsü'l-küttâbı, ıslahat yazarı, ressamı ve musiki erbabıdır.
Weimar Cumhuriyeti'nin yenik, mutsuz, çaresiz insanları Sabahattin Ali'nin Kürk Mantolu Madonna'sının her bölümünde karşımıza çıkıp ısrarla bize hatırlatırlar: Bu, romantizm ve idealizm üzerine bir romandır.
Raif Efendi'nin içsel yolculuğunu aşk ile sarıp sarmalayarak okuyucuya sunan roman, ilk olarak 1940 yılında Hakikat gazetesinde “Büyük Hikaye” başlığı altında 48 bölüm olarak yayımlandı, sonra 1943 yılında Remzi Kitabevi tarafından basıldı.
Kürk Mantolu Madonna, Sabahattin Ali'nin cumhuriyetin ilk yıllarındaki (1930'lar) 'Torpili olamayanın iş bulamadığı Ankara'yı' hicvederek çatısını oluşturduğu; bu yönüyle de mahkemelerinin şiir okudu diye hakkında hapis cezası verdiği Türkiye'ye büyük siyasal göndermelerle doludur.
/ Kürk Mantolu Madonna (Roman) / Sabahattin Ali. Birinci baskısı 1943 yılında yapılan kitabın şimdilerde 94. baskısı kitapçılarda. İçine kapalı genç bir delikanlı olan Raif , sabun fabrikası işleten babası tarafından Almanya'ya sabunculuğu öğrenmek üzere gönderilir.
Özet. Sabahattin Ali'nin Kürk Mantolu Modanna adlı ünlü romanından yönetmen-senarist İlksen Başarır tarafından uyarlanan filmin yapımcılığını Kutu Film üstleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri