Şıllık ustalığı yapan Ali Güçtekin tatlının isminin Osmanlı devleti zamanına dayandığını o dönemde tatlı dağınık olduğu için şıllık isminin verildiğini belirterek, "Gerçekten de tabiri caizse tatlı dansöz gibi bir tatlı. Bu nedenle ismi de şıllık tatlısı.
Şıllık tatlısı isminin etimolojik olarak kökeni ıslak (yaş) sözcüğünün Kürtçedeki karşılığı olan Şil (Şıl) kelimesinden türemiştir. Şanlıurfa ve Adıyaman yöresinde ıslak hamur tatlısı olarak bilinir.
“Şanlıurfa Şıllık Tatlısı” yöre ile özdeşleşen uzun yıllardır bilinen ve yörenin kültürel birikimi ile günümüze ulaşan şerbetli tatlıdır. Bununla birlikte şerbetinde sadeyağ kullanılması ürünün lezzetine değer katmaktadır.
Bu tatlının adı etimolojik olarak Kürtçedir. Bu isimde kürt mutfağından birçok yemek ve tatlı gibi adını yapılış zelliğinden alır. Bu tatlının hamuru cıvık ve yendiğinde insanın damağında ıslak bir tat bıraktığından yöre halkı bu tatlıya Türkçeye "ıslak tatlı" olarak çevirebilleceğimiz Şilke / Şileki adını vermiştir.
-Şerbet için su, şeker ve pekmezi karıştırıp 1-2 taşım kaynatın. -Sonrasında tereyağını ekleyip altını kapatın. -Kreplerin içine kaymağı sürüp cevizi koyup rulo yapın. -Ilık şerbet ilave edip fıstıkla süsleyin.
İlgili 25 soru bulundu
Şerbetinin sıcak olması gerekiyor. Bu yüzden krepleri yaptıktan sonra yapabilirsiniz. Şeker, su ve tereyağını kaynattıktan sonra on dakika bekletip dilimlediğimiz tatlının üzerine döküyoruz. Son olarak da fıstık içiyle süsleyip servis edebilirsiniz.
Dil Derneği Sözlüğü'ne göre de bu kelime bir küfür.
Paluze tatlısı tamamen Diyarbakır'a has bir yöresel lezzet. Osmanlı mutfağından bugüne gelmeyi başarabilmiş tatlının içerisinde ceviz, üzüm ve pekmez bulunuyor. Paluze tatlısı nişasta ve şeker ile hazırlanıyor. Üzerine ise ceviz serpiştirilerek servis ediliyor.
Diyarbakır'ın Meşhur ŞILLEK tatlısı 💯 ŞILLIK tatlısı nasıl yapılır - YouTube.
Taş ekmeğinin şerbeti için bir sos tenceresinde su ve şekeri kaynatın. Kaynadıktan sonra limonun suyundan da ekleyin ve 10 dakika daha kaynattıktan sonra 10 dakika kadar kısık ateşte pişirin. Şerbet koyu kıvamı aldıktan sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Urfa'nın meşhur şıllık tatlısı yiyenler tarif isteyecek 🍂 | Semra Yetim - YouTube. Herkese merhaba 🙋🏻♀️ Urfa yöresine ait nefis, pratik, hafif şıllık tatlısı evinizin vazgeçilmez tatlısı olacak misafir sofralarınızın baş köşesinde yerini alacak harika bir tatlı denerseniz mutlaka yorumlarınızı bekliyorum.
Şanlıurfa mutfağına ait olan ve oldukça pratik hazırlanan şerbetli bir tatlıdır. Tatlının orjinal ismi şileki ve ıslak anlamına gelir. Zamanla şileki ismi şıllığa dönmüştür. Krep hamurunun şerbetlenmesiyle hazırlanır.
şıllık TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,argo Aşırı ve bayağı biçimde süslenip boyanmış kadın.
Şanlıurfa yöresine ait bir tatlıdır.
şil kürtçe ıslak demek. -ik, -uk eki türkçedekine benzer olarak küçültme anlamı kattığı gibi, gibi de anlamı katar. dolayısı ile şillik:ıslak, sulu demek oluyor.
Ve şerbetin ne çok sulu ne de çok fazla koyu olmaması gerekiyor. Bunun için de onu sık sık kontrol etmeniz lazım. Zira şerbet çok koyu olursa tatlı onu emmez, katı olur. Çok sulu olursa ise tatlının biçimi bozulur, yumuşar, dağılır.
Diyarbakır'ın en lezzetli yemeklerinden olan ciğer kebabı sabah kahvaltılarının, öğle ve akşam yemeklerinin vazgeçilmez bir öğesidir. Kuzu ciğerinden yapılan ciğer kebabının lezzetine doyum olmaz. Diyarbakır'ın en bilinen lezzetlerinden bir tanesidir.
ÜRÜNÜN TANIMI: Citrullus lanatus türüne ait olan ve irilikleri itibariyle dünyaca meşhur olan Diyarbakır karpuzları yuvarlak - oval şekilli, alacalı karpuzlar sınıfına girmektedir.
Diyarbakır'ın tarihi yerleri denince akla ilk olarak Ulu Camii geliyor. Anadolu'daki en eski camilerden biri olan Diyarbakır Ulu Cami'nin tarihi 639 yılına dayanıyor.
Gastronomik değerlerinden sembusek, ikbebet, kibe, kaburga dolması ve imlebes (badem şekeri) için coğrafi işaret alan Mardin, hem kebap hem tencere yemekleri ile de ünlüdür. Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında.
ŞANLIURFA'NIN MEŞHUR ŞILLIK TATLISI NASIL YAPILIR? - YouTube.
Toplumsal olarak hoş karşılanmayan kaba ve istenilmeyen söze küfretme, eylem bağlamında ise küfreden kişiye küfürbaz denilmektedir. Küfürbaz; kaba sövgüleri çok kullanan, ağzı bozuk kişi anlamındadır (TDK, 2019b).
Klasik kelamcılar sebebi ve durumunu göz önünde bulundurarak küfrü genellikle dört çeşide ayırmışlardır. Bunlar: küfr-i inkârî, küfr-i cühûd, küfr-i inâdî ve küfr-i nifâktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri