Sokrates, Atina'nın hemen güneyindeki bir kasabada, M.Ö. 469 ve 399 yıllarında yaşamış Yunan filozofudur. Onun felsefe tarihindeki önemi, doğayı incelemeyi bir kenara bırakıp insanın dünyadaki varoluş amacının ve de nasıl yaşaması gerektiğinin sorularına cevaplar bulmaya çalışmasıdır.
Sokrates, entelektüel alçak gönüllülüğünü savunur. “Kendini tanı!” sloganı ona göre, “Ne kadar az bildiğinin bilincine var!” anlamına gelir.” “Fazilet, ruhun güzelliğidir. Felsefe, neleri bilmediğini bilmektir.” der.
Sokrates, insanların yüzlerini ve fiziki yapılarını değiştiremeyeceklerini, fakat ruhlarını ve karakterlerini değiştirip geliştirebileceklerini belirtmiştir. Sokrates, insanların ruhlarında saklı halde bulunan ahlaksal yargıların varlığına inanır. Filozofun görevi, bunu ortaya çıkarmaktır. Bu da ancak eğitimle olur.
Sokrates'in sürekli sözünü ettiği erdem üstüne kurulu mutluluğun, tat almada, bütün haz yaşantısında olduğu düşünülmektedir. Kirene Okulu'nun savunduğu bu temel görüş "haz" anlamına gelen Yunancadaki "hedone" sözcüğünden türeyerek "hazcılık" (hedonizm) diye anılan felsefe öğretisinin de ilk örneğidir.
Bildiğim tek şey, hiçbir şey bilmediğimdir. Sokrates (MÖ 469; Atina - MÖ 399, Atina), Antik Yunan filozofudur.
İlgili 31 soru bulundu
Böyle düşünerek Sokrates, Avrupa tarihinde haksız bir şekilde ölüme mahkûm edilen ilk düşünce suçlusu oldu. Sonu yaklaşırken şöyle dedi Sokrates: “Ayrılık saati geldi, herkes kendi yoluna gidecek, ben ölüme ve siz hayata. Hangisinin daha iyi olduğunu sadece Tanrı bilir.”
Sokrates'in Savunması Yunan filozof Platon tarafından kaleme alınmış; Antik Yunan filozofu Sokrates'in Atinalı bir grup tarafından şehir tanrılarını inkar edişi, gençleri kötü yola sürüklemesi gerekçeleri ile suçlanışını ve bu nedenle yargılanış süreci ve cezalandırılmasını konu edinmektedir.
Öz: Bireysel ruh ve ahlak felsefesinin kurucusu olan Sokrates gerek geleneksel dinin gerekse ilk filozofların Tanrı anlayışlarına karşı durmuştur. Bunun sebebi, onun felsefesini teolojik bir sistem üzerine bina etmesi ve bu sistemde hikmet sahibi olmayan bir tanrının varlığını kabul etmemesidir.
Politeist bir toplumda yaşadığı için Sokrat da çok tanrılı halk dinini benimsemişti; ancak ilâhî inâyet ve ilhama inanmakta, her şeyin üstünde yüce bir kudretin varlığını kabul etmekteydi.
Sokrates, M.Ö. 469-399 yılları arasında Atina'da yaşamış bir filozofdur. Platon ise Sokrates'in öğrencisi, Aristo'nun da hocası olan M.Ö. 428/427-348/347 yılları arasında yaşamış başka bir filozoftur .
Sokrates'e göre, insan, doğasına dair bilgiye diyalog yoluyla ya da diyalektik düşün- ceyle ulaşabilir. Dolayısıyla onun felsefesinde insan, kendisine sorulan rasyonel bir soruya rasyonel bir cevap verebilme yete- neğine sahip bir varlıktır, diye tanımlanabilir.
bilinmeden Sokrates'in peygamber olup olmadığı ve kendisinin ne tür bir peygamberlik algısı taşıdığı tam olarak anlaşılamaz. etmiyordu. Hatta, bu insanların tanrıların varlığını reddettikleri ve eski gelenekleri terk ettikleri de görülmeye başlamıştı. yönelmiş olan Sokrates'in asıl amacı pratik bir ahlak ilmi kurmaktı.
Sokrates, Atina'nın hemen güneyindeki bir kasabada, M.Ö. 469 ve 399 yıllarında yaşamış Yunan filozofudur. Onun felsefe tarihindeki önemi, doğayı incelemeyi bir kenara bırakıp insanın dünyadaki varoluş amacının ve de nasıl yaşaması gerektiğinin sorularına cevaplar bulmaya çalışmasıdır.
Sokrates'in mahkemesi (MÖ 399), filozofun iki suçlamadan suçunu belirlemek için yapıldı: Atina panteonuna karşı asebeia (dinsizlik) ve şehir devletinin gençliğinin yozlaşması; suçlayıcılar Sokrates'in iki dinsiz eylemine atıfta bulundular: "şehrin kabul ettiği tanrıları tanımamak" ve "yeni tanrılar oluşturmak".
Conversation. Ey Atinalılar, Sokrates bir ateist değildi, muhtemelen tektanrıcıydı, en kötü ihtimalle de abuk subuk Yunan tanrılarına inanıyordu. Tanrı'ya da sık sık atıflarda bulunur. Felsefe zannettiğiniz üzere Tanrı'nın ve dinin hiç olmadığı bir alan değil, hatta çoğu zaman bunun tam aksi.
470-399 yılları arasında Atina'da yaşamış olan Yunanlı düşünür Sokrates'in olduğu hepimizin malumudur.
Bu varlıklar bir çeşit Tanrı'nın düşüncesinden pay almış; ruh, tanrısal akılla birlikte evreni meydana getirmiştir. Platon burada, Tanrı ile evrensel ruhu özdeş saymış, bununla da dini özdeş kılmıştır. Sonuçta Tanrı canlı olan ve varolan her şeye de nüfûz etmiştir.
Bazı Atinalılara karşı düşüncelerini ifade etmesi ve gençlerin ahlakını bozma suçlamaları sonucunda baldıran zehri içirilerek ölüme mahkûm edilen Yunan filozof Sokrates'in ölüm sahnesini temsil eder.
Aristoteles'in Tanrı'sı evrenin dışındadır. Tanrı aynı zamanda bütün varlıkların gaye nedenidir. Aristoteles'in bu gayeci anlayışı, monoteist dinlerin Tanrı anlayışına en çok yaklaştığı noktadır. Bu yüzden olsa gerek hem İslam felsefesinde hem de Batı felsefesinde etkisi asırlarca sürmüştür.
Platon, devleti başka deyişle toplumu doğal olan iş bölümüne dayandırmıştır. Devleti canlı bir organizma gibi düşünmektedir. Ona göre devletin her organı ancak bütün yapı içinde yaşamını sürdürebilecektir. Bu nedenle birey toplum dışında var olamayacak; toplum da bireylerle var olacaktır.
Sokrates Kriton'un tüm ısrarlarına rağmen kaçmayı reddetmiş ve ölümüne razı olmuştu (2). Çünkü kaçarak kentin yasalarını tanımayan bir yurttaş olarak anılacağına ve yasaların varlığının kendi varlığından daha önemli olduğuna inanmış ve onu kaçırmayı teklif eden arkadaşını da buna ikna etmeyi çalışmıştı.
Evet, hiç yaşamadı, tamamı ile Platon'un hayali karakteri.
Sokrates'e göre, ölümden korkmak için hiçbir neden yoktur; çünkü, o iyi bir adamın başına yaşarken de öldükten sonra da hiçbir kötülük gelmeyeceğine inanır (Plat. apol. 41d1-2).
Ayrıca Sokrates yönetim biçimleri üzerine de düşünmüştür. Devlet adlı, öğrencisi Platon'un yazdığı kitaptan öğreniyoruz ki Sokrates gerçekten çok zeki bir insan.
Bu tablo, Sokrates'in hayatının son anlarını betimler: Sokrates, idam cezasına mahkum edildikten sonra kendisine sunulan baldıran otu (zehirli bir bitki) kadehini sakin bir şekilde kabul eder.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri