Sosyal devletin temel amacının herkese insan onuruna yaraşan asgari bir yaşam düzeyi sağlamak olduğuna göre, böyle bir düzeyi sağlamak için en azından çalışma hakkı, adil ücret hakkı, sosyal güvenlik hakkı, konut hakkı, sağlık hakkı, eğitim hakkı gibi hakları tanınması gerekmektedir. Bu tür haklara sosyal haklar denir.
Ekonomik, sosyal ve kültürel haklar; eğitim hakkı, barınma hakkı, yeterli bir yaşam standardı hakkı, sağlık hakkı ve bilim ve kültür hakkı gibi sosyoekonomik insan haklarıdır.
VATANDAŞLIK HAKLARI
Bunlardan farklı olarak bireyin toplumdan ve devletten bazı şeyler ve belli tutumlar istemesini mümkün kılan haklar vardır. Bu yüzden bunlara “isteme hakları” denir . İşte bu haklar anayasamızda “Sosyal ve Ekonomik Haklar ve Ödevler” adı altında düzenlenmiştir.
Toplumun güçsüz kesimlerinin insan onuruna uygun bir yaşam standardının altına düşmemeleri için devletin önlemler alması ya da doğrudan yardımda bulunması yoluyla gerçekleşebilen haklardır.
Sosyal Haklar
Ailenin korunması, eğitim ve öğrenim hakkı, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının, sanatın ve sanatçının korunması hakları başlıca sosyal haklardandır.
İlgili 35 soru bulundu
Vatandaşlık hakları anayasamızda 'Temel Haklar ve Ödevler' kısmında düzenlenmiştir. Bu başlık altında ilk olarak , 'Kişinin Hakları ve Ödevleri' bölümünde, bireyin doğuştan sahip olduğu, dokunulmaz ve vazgeçilmez hakları sıralanmaktadır. Bu haklar, bireyi topluma ve devlete karşı koruyan haklardır.
Bunlar yenilik doğuran haklar, ayni haklar, alacak hakları ve fikri haklardır.
Temel hak ve hürriyetler üç gruba ayrılır. Bunlar negatif statü hakları, pozitif statü hakları, aktif statü hakları olarak ifade edilmektedir.
Yine de, özellikle Roma Hukukunda yapılan ayrıma göre, haklar, mutlak ve nisbî olmak üzere iki kategoride incelenir. Mutlak haklar, hak sahibinin herkese karşı ileri sürebileceği haklar iken, nisbî haklar ise hakkın doğası gereği sadece belirli kişi ya da kişilere karşı ileri sürülebilen haklardır.
Sosyal haklarımız toplumsal yaşama tam katılım için gerekli olan haklardır. Öncelikli olarak eğitim hakkını, aile kurma ve sürdürme hakkını, sağlık hakkını, ayrımcılıktan korunma hakkını içerir.
1982 Anayasasında doğrudan sosyal güvenlik haklarıyla ilgili; 60., 61. ve 62. maddeler yer almaktadır. Sosyal Güvenlik Hakkı ile ilgili olarak; Madde 60'da “Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir.
Zira bu hak yerleşme özgürlüğü, sağlıklı yaşam, çevre ve eğitim gibi haklarla ayrılmaz bir niteliğe ve ilişkiye sahiptir. 1982 Anayasası'nda sosyal haklar arasında sayılan konut hakkı Anayasa'nın 57. maddesindeki konut hakkı başlığının altın-da ele alınmıştır.
İkinci kuşak haklar, bir serbesti ve özgürlüğün ötesinde devletten bir hizmet/edim isteme yetkisi veren haklar olarak gelişmeye başlamıştır. Çalışma hakkı, sendikal haklar, sosyal güvenlik hakkı, sağlık hakkı, parasız öğrenim hakkı, konut hakkı ikinci kuşak veya sosyal hakların en önemlileri olarak bilinmektedir.
Haklar, ileri sürülebileceği çevre açısından mutlak haklar ve nispi haklar olmak üzere ikiye ayrılır. Mutlak haklar, herkese karşı ileri sürülebilirken, nispi haklar ise, sadece belirli kişi veya kişilere karşı ileri sürülebilmektedir.
Mülkiyet hakkı, eğitim, sağlık ve çevre, çalışma ve sözleşme hakları, adil ücret, sosyal güvenlik, konut haklarını da başlıca ekonomik haklar ve özgürlükler örnekleri olarak ifade etmek mümkündür.
Mutlak haklar: Hak sahibi tarafından, hakkı ihlal etmesi söz konusu olan herkese karşı ileri sürülebilen haklardır. Herkes bu haklara uymak yükümlülüğü altındadır. Kişilik hakkı, velayet hakkı ve ayni haklar mutlak haklardandır.
Özel Haklar Nelerdir? Özel hukuktan doğan haklardır. Özel hukuk temelde eşitlik ilkesine dayanmaktadır. Kişilik hakları, temel hak ve hürriyetler, mülkiyet hakkı özel haklara örnek verilebilir.
Ekonomik, sosyal ve kültürel haklar bakımındansa ailenin korunması ve çocuk hakları, eğitim ve öğrenim hakkı, kamu yararı, çalışma ve sözleşme özgürlüğü, angarya yasağı, sendika kurma hakkı, sağlık, çevre ve konut hakkı, sosyal güvenlik hakkı, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının korunması örnek olarak düşünülebilir.
Özel haklar kişiler ile kişiler arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk kurallarından, yani özel hukuktan doğan haklardır. Özel hakları mahiyetlerine göre biri mutlak haklar, diğeri ise nisbi haklar olmak üzere başlıca iki kısma ayırırız.
Bu haklar arasında, kişi ve konut dokunulmazlığı, özel hayatın gizliliği, haberleşme hürriyeti, din ve vicdan özgürlüğü, özel yaşamın gizliliği gibi hak ve hürriyetler sayılabilir. Bu tür haklar açısından esas olan devletin bunlara dokunmaması veya dokunulmamasını sağlamasıdır.
Bu haklar başlıca şunlardır: Din ve Vicdan Özgürlüğü, Düşünce Kanaat ve İfade Özgürlüğü, Basın Özgürlüğü, Haberleşme Özgürlüğü, Yerleşme ve Seyahat Özgürlüğü, Toplantı Hak ve Özgürlüğü, Bilim ve Sanat Özgürlüğü v.b. özgürlükler de yine devlet tarafından anayasal güvence altına alınmıştır.
1982 Anayasası'nda temel hak ve ödevler Anayasanın ikinci kısmında düzenlenmiştir. İkinci bölümde kişinin hakları ve ödevleri, üçüncü bölümde sosyal ve ekonomik haklar ve ödevler düzenlenirken dördüncü bölümde ise siyasi haklar ve ödevler düzenlenmiştir.
Anayasa Mahkemesi de vermiş olduğu kararlarında mülkiyet hakkının sosyal bir hak olduğunu, toplum ve kamu yararı gerektiğinde sınırlanabileceğini kabul etmiştir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri