1- Soyağacı uygulamasına nerelerden giriş yapılabilir? E-Devlet içerisinde Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Hizmetlerinde yer alan Soyağacı Sorgulama hizmetinden veya www.nvi.gov.tr adresindeki Hizmetler/E-Sorgulamalar menü başlıkları altından erişim sağlanabilir.
Soyağacı oluşturmak için e-Devlet Kapısını ya da Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün internet sitesini kullanabilirsiniz.
E-Devlet soyağacı sorgulama için https://www.turkiye.gov.tr adresinden, T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Soy Ağacı Oluşturma” hizmetini seçerek soyağacına ait elektronik belge alınabilecek.
Yani bir soy ağacını, gerçek bir ağaç olarak düşünürsek; kökü dedemiz ve ninemiz, gövdeyi anne ve babalarımız, dalları biz, yaprakları ise bizim çocuklarımız oluşturur. Soy ağacında genellikle genç ve yeni nesil en altta, en eski atalar ise üst sıralarda yer alır.
Kişilerin alt ve üst soylarına ilişkin kayıtların e-Devlet üzerinden sorgulanabilmesi ya da bunun mümkün olmaması halinde herhangi bir ilçe nüfus müdürlüğünden talep edilmesi mümkündür.
İlgili 21 soru bulundu
Daha önceye gidebilirler, bunun için de tapu kayıtlarına girmeleri gerekiyor. Çünkü Osmanlı tapu kayıtları ortalama 1850'lerden itibaren tutulmuştur. Dolayısıyla bu vesileyle iki kuşak daha önceki büyüklerini ortaya koyma imkanları doğuyor. Bunun için de tapu kurumlarına müracaat edecekler.
E-devlette bu tarih itibariyle hayatta olan büyüğünüz ne zaman dünyaya gelmişse o yıllara kadar gidebiliyorsunuz. Örneğin dedeniz 1904 yılında 80 yaşındaysa, e- devletteki nüfus kayıtlarında 1840'lı yıllara kadar ulaşabileceksiniz.
Üretilen belgelerde kişilerin yalnızca kendilerine ait alt ve üstsoy bilgileri yer alıyor. Belgelerde, 6698 Sayılı 'Kişisel Verilerin Korunması Kanunu' gereğince kardeşler gibi yansoylarına ait bilgiler ise e-Devlet üzerinden paylaşılmıyor.
E-Devlet'in bunu yapamama sebebi, ilk nüfus sayımının 1904 yılında yapılmasından kaynaklanıyor. 1904 yılında yapılan sayımla birlikte ülkemizin soyağacında 1800'lü yıllara kadar gidildi. Bunun sebebi, 1904'te yaşayan 80-90 yaşındaki insanların yaşını belirtmesi veya anne ve babasını tanımasından kaynaklanıyor.
1800'LÜ YILLARA KADAR ÖĞRENİLEBİLİR
MERNİS'te tutulan bilgiler, Osmanlı Dönemi'nde 1904 yılında yapılan genel nüfus sayımı ile elde edilen bilgilere dayandığı için 1800'lü yıllara kadar doğmuş olan kişilerin kaydına erişilebilme imkanı sağlıyor.
Tahrir defterleri İstanbul'da Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nde ve Ankara'da Tapu-Kadastro Genel Müdürlüğü Arşivi'nde bulunmaktadır.
Soyağacını öğrenmek isteyenlerin, www.turkiye.gov.tr sitesindeki Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü bölümü altında yer alan 'Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama' ekranını açması gerekiyor. Bu ekrana tıkladığınızda talebiniz alınıyor ve size mesaj gönderiliyor.
kimlik numaranız ve şifrenizle e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra, "Hizmetler" bölümüne gelerek "Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü" kategorisi altında bulunan "Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama" seçeneğine tıklayın ve işleminizi gerçekleştirin.
Soyağacı ya da şecere, bir kişinin soyundan olan kişileri gösteren bir çizelgedir.
Vukuatlı nüfus kayıt örneği almak için, e-Devlet sistemine PTT'den aldığınız şifreniz ile giriş yapıyorsunuz. Ardından e-Hizmetler sekmesinden Kişisel Bilgiler kısmına tıklıyor, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü bölümünde yer alan Nüfus Kayıt Örneği Belgesi Sorgulama ya da Doğrulama kısmını seçiyorsunuz.
Saat 04.00'ten itibaren yoğunluğun artarak devam etmesi nedeniyle verilen hizmette gecikmelerin oluşması ve vatandaşların bekleme sürelerinde artış yaşanmaya başlanmasından dolayı alt-üst soy raporunun e-Devlet üzerinden paylaşımı geçici olarak durduruldu.
Öncelikle kolay gelsin. Soy ağacı aile bireylerinin soylarını gösteren bir tablo biçiminde ağaçtır. Baba-Anne-Amca-Dayı-Hala-Teyze bulunur. Bunlarında altında Kız Kardeş-kendin-erkek kardeş bulunur.
Çocuklarımızın ninelerini dedelerini tanımaları veya büyüklerimizi güzel bir şekilde anmak için soy ağaçlarımızı yaparız. Soy ağacı nasıl yapılır, dediğimizde ailemizin önce araştırmalarını yapmamız gerektiğini öğreniriz.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama şöyle: "08.02.2018 tarihinde saat 14:00'da E-Devlet üzerinden hizmete açılmış olan Alt-Üst Soy Raporu 09.02.2017 tarihi saat 02:00'e kadar yaklaşık olarak 200.000 adet üretilmiştir.
Aile bireylerinin Tc kimlik numarasını bulmak için telefonunuzda e devlet uygulaması yüklü olması yeterlidir. Eğerki e devlet uygulaması yoksa nüfus kayıt örneğini çıkartabilirsiniz.
Vukuatlı nüfus kayıt örneğinde kardeş çıkmıyor? Şu an güncel nüfus kayıt örneklerinde aile bireyleri listelenirken kardeşler yer almamaktadır. Şayet kardeşlik bağınızı göstermeniz gereken bir durum varsa, bu belgeyi hem siz hem de anne veya babanızdan alıp dosyanıza eklemeniz gerekmektedir.
Bir adreste kimin oturduğunu öğrenmek için, e Devlet sitesine girdikten sonra aşağıdaki adımları izleyin: Arama bölümüne “hane halkı” yazın. Aynı hanede ikamet eden kişi belgesi sorgulama üzerine tıklayın. Barkodlu belge oluştur butonuna tıklayın.
Soy ağacı kısaca bir kişinin soyundan gelen kişileri öğrenebileceği bir çizelgedir. Soy ağacında, kişinin üst soyundan alt soyuna ve yan soyuna kadar bütün akrabalarını görmesi mümkündür. Bu nedenden dolayı çizelge dallı budaklı bir ağaca benzemeye başlamasından ötürü soy ağacı ismini almıştır.
Uzun süredir aktif olmayan sistem bugün itibariyle tekrar aktif oldu. Sistem Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü başlığı altında Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama ekranıyla bizleri karşılıyor.
Ölümün tespiti davası, ölmüş olduğu halde aile kütüklerinde sağ görünen kişilerin öldüğünün tespit edilmesi amacıyla açılmaktadır. Bazı durumlarda Nüfus Müdürlüğüne ölümün tespiti için başvuru yapılması sonucunda ölüm tespit edilip tescil edilebilirken bazı durumlarda dava yoluna başvurmak zorunlu olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri