Bu nedenle de istifa eden bir memur görevine istifa tarihinden itibaren en fazla bir ay daha devam etmekle yükümlü olup, bu süre dolduktan sonra görevini bırakabilecektir. Olağanüstü bir mazeretle çekilenler ise üstüne haber vermek şartıyla bir ay şartına tabi olmaksızın görevden ayrılabilirler.
Personel; kendi isteği ile bir ay önceden haber vermek koşuluyla veya Ek 1 inci maddenin dördüncü fıkrasının (b) ve (c) bendi uyarınca sözleşmeyi tek taraflı feshedebilir.
Kural olarak istifa eden bir 4/B'li 1 yıl geçmeden hiçbir kurumda yeniden 4/B'li olarak istihdam edilemez.
Memuriyetten adaylık dönemini tamamladıktan sonra ayrılanlar tekrar memuriyete dönmek istedikleri takdirde hem kendi kurumlarına hem de başka kurumlara memur olarak dönebilmektedir. Dikkat edilmesi gereken husus, memuriyete tekrar dönmede döneceği kadronun şartlarını taşımış olma şartının aranmakta olduğudur.
Yer verilen hüküm ve açıklamalardan da anlaşılacağı üzere; 657 sayılı Kanunun 97 inci maddesi memuriyetten istifa edenlerin memuriyet statüsüne belirlenen sürelerde atanmalarına engel olmaktadır bu düzenleme bekleme süresinde kişilerin memur olma hakkını askıya almakta ve engellemektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Memurluktan “çekilme” ile “çekilmiş sayılmak” aynı şeyler değildir. Usulüne uygun yazılı dilekçe ile çekilme isteğinde bulunan (istifa eden) memurun yeniden memuriyete dönebilmesi için 97'inci maddeye göre en az 6 ay geçmesi gerekirken, çekilmiş sayılan (müstafi) memur için bu süre 1 yıl olarak belirlenmiştir.
Adaylık Dönemini Tamamlayarak İstifa Etmiş veya İstifa Etmiş Sayılanların Durumu: Memuriyetten adaylık dönemini tamamladıktan sonra ayrılanlar tekrar memuriyete dönmek istedikleri takdirde hem kendi kurumlarına hem de başka kurumlara memur olarak dönebilmektedir.
657 sayılı Kanunun 92'nci maddesinde memurların bu kanun çerçevesinde çekilmelerine sınırlama getirilmiş olup, iki defadan fazla istifa edenlerin tekrar memur olarak atanamayacakları belirtilmiştir. Devlet memurları kanununda istifa memura tanınmış bir haktır.
Kendi isteğiyle memuriyetten istifa eden veya istifa etmiş sayılan personel iki defadan fazla olmamak ve açıkta geçen bekleme süresini tamamlamak kaydıyla 657 sayılı Kanunun 92. maddesine göre tekrar memuriyete dönebilir.
Sözleşmeli personel hangi durumlarda işten çıkarılır? İş veren tarafından işe alınan sözleşmeli personelin zaman içerisinde niteliklerini kaybetmesi, mazeretsiz olarak üst üste 3 gün ve toplamda 10 gün işe gelmemesi ve o personele o pozisyonda ihtiyaç kalmaması durumunda işine son verilebilir.
İstifa veya Kanundaki ifadesiyle çekilme hakkı 657 sayılı Kanunda Devlet memurları için tanımlanmış olup, 4/B kapsamındaki sözleşmeli personel için istifa söz konusu değildir. Bu personelin sözleşmeyi tek taraflı fesih hakkı vardır.
Sözleşmeli personel sözleşmesinin haklı bir neden olmaksızın yenilenmemesi – feshi halinde, görevli olan idari yargıya başvurarak idari işlemin iptali amacıyla dava açılabilmektedir. Söz konusu idari işlemin iptali ile birlikte mahrum kalınan kazançların, parasal hakların tazmini de talep edilebilmektedir.
Cevap:Sağlık Bakanlığı Sözleşmeli Personel atamalarını 663 45/A maddesi gereğince yapmaya başladı şuan ki merkezi alımda bunu gösteriyor. 4 yıl başka bir yere atanamazsınız eğer çalıştığınız yerde kadro almak istiyorsanız 2 yıl daha çalışmak zorundasınız.
İki durum vardır. Birincisi, çekilme isteğinin yazılı olarak başvurulmak suretiyle yapılması ve bunun kabul edilmesi veya yerine bir kimsenin atanması; İkincisi ise buna hiç uymaksızın görevin terk edilmesidir. Görevin haber verilmeden terk edilme halinin 10 gün sürmesi halinde memur çekilmiş sayılmaktadır.
KPSS ile diğer kurumsal alımlarda (sözleşmeli veya kadrolu) tercih yapabilirler. 2-KPSS sonucu ile B grubu kadro veya pozisyonlara (memur veya KİT sözleşmeli) yerleşen adaylar aynı KPSS puanı ile diğer kurumsal alımlarda (sözleşmeli veya kadrolu) tercih yapabilirler.
Ayrılacağınız işyerinde 6 aydan az süredir çalışıyorsanız en az 2 hafta önce, 6 ay ile 1,5 yıl arası çalışıyorsanız 4 hafta önce, 1,5 yıl ile 3 yıl arasında çalışıyorsanız 6 hafta önce, 3 yıldan fazla çalışıyorsanız 8 hafta önce istifa mektubunu vermeniz ve bu süreleri çalışarak geçirmeniz gerekiyor.
→ Olağan çekilme prosedürüne uyarak (bir ay bekleme veyahut istifasının kabulü şartını yerine getirerek) istifa eden memurlar 6 ay geçmeden tekrar devlet memurluğuna dönemezler. → Memurun çekilmiş sayılması durumunda ya da bir ay bekleme koşuluna uymaması halinde ise bir yıl süreyle devlet memurluğuna alınmaz.
Çalışma süreleri 6 ayı geçmemiş olan kişiler 2 hafta önceden; 6 ay ve 1.5 yıl arasında çalışan kişiler 4 hafta önceden; 1,5 ve 3 yıl arasında çalışanlar 6 hafta önceden; 3 yıldan çok çalışanlar ise 8 hafta önceden istifalarını bildirmek zorundadır.
Anılan 164 üncü maddesi uyarınca memur aylıkları emeklilik ve ölüm dışında iade edilmesi gerekmektedir. Yani istifa, aylıksız izin veya başka bir statüye geçiş hallerinde peşin alınan aylığın çalışılmayan kısmına ilişkin bölümünün iade edilmesi gerekmektedir.
maddesinde, “(1) Sözleşmeli erbaş ve er olarak en az yedi hizmet yılını doldurarak ayrılanlardan nitelik belgesi olumlu olanlar, ilgili mevzuatlarındaki şartları taşımaları kaydıyla kamu kurum ve kuruluşlarının boş kadro ve pozisyonlarına bu maddedeki usul ve esaslar çerçevesinde atanırlar.
Ek Madde 4 – (Ek: 2/3/2009-2009/14799) Sözleşmeli personelin, unvan değişikliği suretiyle atamasının yapılacağı pozisyon için öngörülen ilk defa hizmete alınma prosedürüne riayet edilmesi kaydıyla, unvan değişikliği mümkündür.
4B sistemi eski adıyla Bağ-Kur sigortasıdır. Bu sisteme kayıtlı kişiler, kendi mesleğini icra eden yani bağımsız olarak çalışan kişilerdir. 4B sisteminine esnaf (iş yeri sahipleri), sanatkar veya serbest meslek grupları dahil olabilir.
“Çekilmek isteyen memur yerine atanan kimsenin gelmesine veya çekilme isteğinin kabulüne kadar görevine devam eder. Yerine atanan kimse bir aya kadar gelmediği veya yerine bir vekil atanmadığı takdirde, üstüne haber vererek görevini bırakabilir.”
“Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar” uyarınca sözleşmeli personelin başka bir kuruma naklen tayini mümkün değildir.
a) Aynı yerdeki görevlere atananlar atama emirlerinin kendilerine tebliğ gününü, b) Başka yerdeki görevlere atananlar, atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde o yere hareket ederek belli yol süresini, İzleyen iş günü içinde işe başlamak zorundadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri