Bakterileri sporları ultraviyole radyasyona, kurumaya, yüksek sıcaklığa, aşırı donmaya ve kimyasal dezenfektanlara dayanıklıdır. Bu dayanıklılık nedeniyle, bakteriler bu hareketsiz aşamada olağanüstü uzun yaşayabilir.
Bacillus spp ve Clostridium spp gibi bazı bakterilerin vejetatif hücreleri, besin yoksunluğu gibi çevresel streslere maruz kaldıklarında, metabolik olarak inaktif veya uykuda olan endospor oluştururlar. Endosporların oluşumu, çevresel stresle ilgili sorunları ortadan kaldırır ve organizmaların hayatta kalmasını sağlar.
Sporlu bakterilerin en önemli kaynağı topraktır. Toprakta bakteri dışında maya ve küf mantarları da çok bulunur.
Bu tür sporları da tahrip eden dezenfektanlar sporisid etkili dezenfektanlardır. Yüksek seviyede dezenfeksiyon, sterilizasyon olarak ifade edilebilir ve bu uygulamada bakteri sporları ve viruslar dahil tüm mikroorganizmalar yok edilir. Kimyasal ajan olarak glutaraldehit ya da etilen oksit gibi maddeler kullanılır.
Sporlar 100-110 °C' de ve bütün mikroorganizmalar da rutubetli sıcaklıkta 120 °C' de 15-20 dakika içinde ölürler (sterilizasyon).
İlgili 36 soru bulundu
Kaynar su, bakteriler, virüsler ve parazitler dahil olmak üzere çoğu zararlı mikroorganizmayı etkisiz hale getirir. Ancak, kaynar suyun kimyasal kirleticileri veya kirleticileri ortadan kaldırmadığını anlamak önemlidir.
Bu amaçla kullanılan kimyasal maddelere dezenfektan denir. Bakteri sporları dezenfeksiyon düzeyine göre azalır. Dezenfektanlar ancak uzun süreli tesir yaptıklarında ve ileri düzeyli olanları kullanıldığında sporları öldürebilir.
Endospor oluşumundan sonra, bakteri hücresi ölebilir veya lize olarak dağılabilir. Bu durumda endosporlar serbest hale geçerler. Bunlara serberst spor yada kısaca spor denir.
Genelde bakterilerin büyük çoğunluğu spor oluşumu gerçekleştirmez. Ancak belli başlı bazı bakteriler endospor üzerinden bu oluşumu sağlar. Bunlar içerisinde Clostridium ve Bacillus kendisine ait bakteriler bulunmaktadır.
Bacillaceae familyasının önemli ve ayırıcı bir özelliğidir. Bu familyada; Bacillus'lar => Aerop ortamda, Clostridium'lar => Anaerop ortamda spor oluşturur.
Ortamın nem oranı arttıkça ısının etkisi artar. Proteinlerin koagüle olabilmesi inaktive edilmek istenen mikroorganizmanın hücre içinde belirli bir oranda (en az %10) su bulunmalıdır. Bakteri sporları az miktarda su içerdiklerinden ısı ile sterilizasyona oldukça dayanıklıdır.
Bakterilerin bir grubu üremeleri için mutlak oksijen varlığına ihtiyaç duyarken, bir kısmı için ortamda hiç oksijen bulunmaması gereklidir. bakteri ise düşük miktardaki oksijen varlığında üreyebilir. Ototrof ve heterotrof bakteriler için karbondioksit hayati önem taşır. 'li ortamda üremeleri daha kolay olur.
Enerji ve Karbon Kaynağı: Bakterilerin çoğu organotroftur, enerjilerini organik bileşiklerden (şekerler, aminoasitler) alırlar. Bazı bakteriler litotroftur, enerjilerini azot-demir-sülfür içeren inorganik maddelerden sağlarlar.
Spor, döllenme özelliğinde olmayan, monoploit bir üreme hücresidir. Ancak her spor, başka bir hücre ile birleşmeden, tek başına yeni bir organizma oluşturabilir. Sporların dış yüzeyinde bulunan bir örtü, onları çevrenin olumsuz şartlarından koruma özelliği kazandırır.
Spor, alt bitkilerin, mantarların ve protozoanların karakteristiği olan, cinsel birleşme olmaksızın yeni bir bireye yol açabilen, tipik olarak tek hücreli, küçük bir üreme birimini ifade ederken, bir endospor, bazı bakteri hücrelerinin içinde gelişen dirençli bir aseksüel sporu ifade eder.
Bu yararlı bakterilere ise probiyotik denir. Probiyotik bakterileri arasında en önemlileri Lactobacillus ve Bifidobacterium'dur. Probiyotikler, bağırsak florasında zararlı bakterilerin tüketimini sağlarlar ve zararlı maddelerin çoğalmalarını engellerler.
En basitinden bakteriler, teknik olarak ölümsüzdürler; çünkü klonlamayla çoğalırlar ve o kopyalardan biri yaşadığı sürece, orijinal bakterinin kendisi de yaşıyor sayılabilir.
Sporla üremede döllenme olmadan yeni bir canlı yaratma söz konusudur. Spor hücreleri çoğalmak için başka bir üreme hücresine gereksinim duymazlar. Spor üreme hücreleri tek başına çoğalmaktadır. Sporla üreme spor hücrelerinin bölünmesiyle olur.
Spor oluşturmayan ve düzgün olmayan çubuk şeklindeki bu bakteriler doğru veya hafifçe kıvrık olabilirler, genellikle şişkin, lobut, Y veya V gibi farklı şekillerde bulunabilirler. Çoğunlukla hareketlilerdir. Bu gruptaki mikroorganizmalar anaerob , fakültatif anaerob ve aerob olanları vardır.
Özet: Escherichia coli, Enterobacteriaceae ailesinde yer alan Gram negatif, fakültatif anaerob, hareketli, spor oluş- turmayan çomak şeklinde bir bakteridir.
SPORULASYON – GERMİNASYON
Çimlenme spor mantosunun fiziksel veya kimyasal zarar görmesi ile başlar. Endospor enzimleri dış katları parçalayarak çevreden suyun içeri girmesini sağlar. Böylece metabolik faaliyet başlar.
Bacillus, çubuk ya da çomak şekilli, gram pozitif ve sporlu bir bakteri cinsidir. Bacillaceae familyasına dahildir. Sporları ısıya dayanıklıdır. Havada suda tozlarda dışkıda ve genellikle toprakta bulunur.
%70'lik ve daha yoğun eriyikleri etil alkolden daha güçlü bakterisit etkiye sahiptir. Alkol vegetatif bakterileri süratle öldürürse de spor, virüs ve mantar üzerine etkili değildir.
Dezenfektan olarak birçok kimyasal kullanılabilir. Bunlar; alkol, formaldehit, klor, iyot bileşikleri, peroksitlerdir.
Dezenfektanın çeşidi, kullanımını doğrudan etkiler. Dezenfektan jel ise, elinize kolay bir şekilde yayabilirsiniz. Ürünün parmak araları, bilek ve tırnak içlerine nüfuz etmesini sağlayabilirsiniz. Cilt için imal edilen ürünleri, yüz ve göz çevresi gibi hassas bölgelere sürmemeniz gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri