Kurumamasının sebebi ara katlar arası az beklemenizdir çünkü havalarda soğuk birkaç gün hiç ellemeyin kendi kendine sertleşir ozaman da dayanıklı olur.
Verniğin çabuk kuruması için ne yapılmalı? Soğukta bekletmelisiniz. Sıcak verniği nemli tutar ve kurumasını güçleştirir. Su bazlı vernik ise daha çabuk kurur ve fön makinesi uzaktan tutularak kurutulabilir.
20'C dokunma kurumasını 15-20 dakikada, tam kurumasını 8-12 saatte tamamlar.
SEBEBİ: Dik ve eğimli yüzeylere bir defada çok kalın boya uygulanması, uygun olmayan tiner kullanılması, boyanın tatbikat viskozitesinin çok düşük olması, tabancanın yüzeye dik açı yerine çeşitli açılarda ve şekillerde tutularak boya veya verniğin bir noktada yığılması.
Sprey boya üzerine vernik 3-4 kat olarak uygulanabilir. Kullanılan yüzeye göre ikinci ve üçüncü katlar 1 saat arayla uygulanmalıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Boyadan Sonra Vernik Ne Zaman Atılır? Vernikler genellikle iki kat uygulanmaktadır. Katlar arasında yüzeyin kuruması için en az 2-3 saat müsaade edilmelidir. Ev dekorasyonları ve mobilya boyama çalışmalarında boya tamamen kuruduktan sonra(1-2 gün) vernik uygulaması yapılabilir.
Vernik uygulanacak mobilya veya alan daha önceden işleme tutulmuş mu mutlaka bilinmelidir. İlk olarak yağ bazlı bir vernik uygulandıysa üstüne tekrardan yağ bazlı vernik uygulamak doğru olmaz. Daha iyi tutunması için su bazlı vernikler tercih edilmelidir.
23°C'de ve %50 bağıl nem oranında dokunma kurumasını 1-2 saatte, sert kurumasını 72 saatte tamamlar. Kimyasal dayanıklılığını kazanma süresi 7 gündür.
Mobilyacıların ve profesyonellerin kullandığı vernik çeşidi olan poliüretan verdik, en dayanıklı vernik tanımı ile bilinmektedir. Çünkü çizilmelere, çarpmalara, darbelere, kimyasal maddelere, iklim şartlarına karşı fazlasıyla dayanıklılık göstermektedir.
İlk kat verniğin ahşaba iyi derecede sızabilmesi için uygun ve kaliteli bir tiner ile 2'ye 1 oranında yani %50 inceltilerek yüzeye eşit miktarda fırça ile sürülür ve kurumaya bırakılır.
Sprey boyanın hızlı kuruması için boyanan nesnenin yakınında bir ısıtıcı çalıştırın. Boya yapılan mekandaki sıcaklık ne kadar yüksekse, boya o kadar çabuk kurur. Bunun için küçük bir ısıtıcı kullanabilirsiniz. Isıtıcıyı boyadığınız nesneye doğru ayarlayın.
Ahşap, metal, seramik, plastik, beton, kağıt, kumaş, cam, karton gibi yüzeylerde güvenle kullanılır. Yüksek kapatıcılık özelliğine sahiptir. Akma yapmaz, hızlı kurur. Güneş ışığına ve hava koşullarına karşı son derece dayanıklıdır, solma yapmaz.
Sprey vernik, su bazlı verniklerle aynı özelliklerde ve kullanımı oldukça kolay bir vernik türüdür. Daha önce sprey boya kullandıysanız aynı mantıkla uygulandığını söyleyebiliriz. Çabuk kuruduğu için çalışmalarınızda uygulama kolaylığı sağlayacaktır.
Vernik nasıl kullanılır Vernik uygulama
Yaklaşık 20 – 25 santim mesafeden çapraz katlar halinde tüm yüzeye eşit bir biçimde uygulanır. Çabuk kuruduğu için çalışmalarınızda uygulama kolaylığı sağlayacaktır. Kullandığınız yüzeyin durumuna göre ikinci ve üçüncü katları 1'er saat ara ile uygulayabilirsiniz.
Sprey Boya Uygulama Aşamaları
Yüzeye uygulama yaparken sprey kutusunu en az 30 cm uzakta tutmalısınız. Tek kat uygulama yaptığınızda ince bir kat oluşabilmektedir. Bu sebeple iki kat uygulama yapabilirsiniz. Katların arasında en az 30 dakika bekleyerek tamamen ilk katın kurumasını sağlayabilirsiniz.
Vernik tenekenin içerisinde uzun süre kaldıkça içinde kirlenmeler ve parçalar oluşabilir. Verniği tülbentle eleyerek başka bir kaba geçirmek, filtrelemek, bayan çorabı kullanarak süzmek bu problem için iyi çözümlerdir. Hiçbir zaman doğrudan tenekeden uygulamayın, bu kirlenmeye neden olur.
Vernik, ahşaba sert bir kaplama verirken, ahşap yağları ahşabın derinliklerine nüfuz eder. Yağ uygulama süreci bazen bir vernik veya koruyucu işlemle kaplamaktan daha zahmetli ve zaman alıcı olabilir. Ekstra koruma için genellikle bazı ahşap yağlarının üzerine vernik uygulanabilir.
Taş vernik suya dayanıklı mıdır konusuna geldiğimizde ise oldukça net cevap verebiliriz ki, taş vernikler su geçirmez özelliğe sahiptir ve kesinlikle suya dayanıklıdır. Uygulama yapılan yüzeyler ıslak bez, bulaşık süngeri, hatta hortumla basınçlı suya dahi dayanabilmektedir.
Solvent bazlı ve tek komponentli koruyucu vernik olan yat verniği deniz taşıtlarının ahşap bölümlerinde kullanılır. Zaman içerisinde sararma ve kararma yapmayan oldukça dayanıklı olan bu vernik çeşidi ayrıca suya, neme ve rüzgara karşı da karşı yüksek koruma sağlayan özelliktedir.
Ahşabın doğal görünümünü ve verdiği hissi daha iyi korumak istiyorsanız su bazlı vernik en uygunudur. Kuruduktan sonra tamamen su geçirmez hale gelir ve çizilmelere karşı korur. Su bazlı vernik temiz, doğal bir görünüm sağlar.
Vernik İçin Hangi Rulo Kullanılır? Su bazlı akrilik vernikler için kadife rulo fırça veya sünger rulo fırça kullanılmalıdır. Sentetik vernikler için ise kadife rulo fırça kullanmanızı öneririz. Su bazlı vernikler için plastik fırçalar kullanabilirsiniz.
Verniği sulandırmadan direkt uygulamanız tavsiye edilir. Vernik uygulaması yapılırken fırça yönünün hep aynı yöne doğru vurulmasına dikkat etmeliyiz. Vernik işlemi en az 2 kat uygulanmalıdır. 2 Kat yeterli gelmemesi halinde daha fazla kat uygulayabilirsiniz. (uygulayacağınız yüzeye göre değişebilir.)
Bu yüzden vernik tabakası dikkatle korunarak renk lendirilmiş tabakanın yer yer kaybı önlenmelidir. Bu yapılmazsa sonradan rengi kaybolmuş kısım ların renklendirilerek civarlarındaki ağaç malzemenin rengine uydurulmaları zor olur.
Su bazlı mobilya ve parke dolgusu ile su bazlı mobilya ve parke verniği içindir. Mobilyada ve parkede lekeye, ezilmeye karşı çok daha fazla dayanıklılık sağlar. Sadece profesyonel kullanım içindir. Vernik ile 10/1 oranında karıştırılarak kullanılır.
Cevap: Her 3 metrekare için 1 lt. boya, 500ml vernik kullanılmalıdır. Örneğin boyanacak yüzeyin alanı (en x boy) 6 metrekare ise 2lt boya ve 1lt vernik gerekecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri