Balkan topraklarından ciddi anlamda ilk kopmalar, 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı'nın ardından imzalanan Berlin Antlaşması ile yaşanmıştır. Berlin Antlaşması ile bağımsızlığını kazanan Balkan devletlerinden birisi de Karadağ'dır.
21 Mayıs 2006'da Karadağ'da yapılan bağımsızlık referandumunda Karadağ halkının %55,5'lik kısmı bağımsızlık istedi. Sonuçta da Sırbistan-Karadağ, Sırbistan ve Karadağ olarak resmen ikiye bölündü. 3 Haziran 2006 günü Karadağ resmen Sırbistan-Karadağ'dan ayrılıp bağımsız bir devlet olmuştur.
Avrupa devletlerinden aldığı desteğe güvenen Karadağ, 1876 ve 1877 yıllarında Osmanlı Devleti ile tekrar savaşa girdi ve 1877 yılında başlayan Osmanlı-Rus Savaşı'nı Osmanlı Devleti'nin kaybetmesi üzerine savaştan sonra imzalanan 13 Temmuz 1878 tarihli Berlin Antlaşması ile bağımsızlığına kavuştu.
Berlin Antlaşması (1878)
Berlin antlaşmasının maddeleri şu şekildedir; 1) Sırbistan, Romanya ve Karadağ bundan böyle bağımsız devlet olacaktır. 2) Bosna Hersek'in bağımsızlığı geçici bir süre ile Avusturya yönetimine verilecektir. 3) Bulgaristan 3 bölgeye ayrılacak ayrıca Bulgaristan sınırları küçülecektir.
İlgili 43 soru bulundu
Osmanlı Devleti, sulh mazbatası ile Karadağ'ın, Sırbistan'ın ve Romanya'nın bağımsızlığını tanıdı ve sulh mazbatası esas alınarak 3 Mart 1878'de Ayastefanos Antlaşması imzalandı.
Edirne Antlaşması, 14 Eylül 1829 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu ve Rus İmparatorluğu arasında Edirne şehrinde imzalanan barış antlaşması. Antlaşma, 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı'nı sona erdirirken, Yunanistan bağımsızlığını kazandı.
Belgrad 1815 Sırp isyanına kadar doğrudan doğruya Osmanlı İmparatorluğu elinde kaldı.1815'te Osmanlı'ya bağlı özerk Sırbistan'ın şehri oldu;1878 Berlin antlaşması ile Sırbistan bağımsız devlet olunca Belgrad'da resmi olarak Osmanlı İmparatorluğu elinden çıktı.
Bükreş Antlaşması (1812), 28 Mayıs 1812 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu ve Rus İmparatorluğu arasında bugünkü Romanya'nın Bükreş şehrinde imzalanmış bir barış antlaşmasıdır.
Bu anlaşmalardan bir tanesi de Rusya ve Osmanlı Devleti arasında imzalanan Ayastefanos diğer adıyla Yeşilköy antlaşmasıdır. Ayastefanos Antlaşması ile ilgili detaylara yer verdik.
Ülke, tam bağımsızlığını 1878 yılında kazanmış ve bu bağımsızlık 13 Temmuz 1878 Berlin Anlaşması ile uluslararası olarak tanınmıştır. 26 Mart 1881 yılında Krallık ilân edilmiştir (Armaoğlu; 1997). Bu dönemde Romanya Krallığı, Osmanlılardan Dobruca'yı da alarak topraklarına katmıştır (Uçarol; 2000).
Berlin Antlaşması 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşının sonucu ortaya çıkmış bir metindi. 93 Harbi olarak da anılan bu savaş, Sultan II. Abdülhamid'in tahta çıkmasının hemen ardından başlamış, muhtemelen savaşa sıcak bakmayan padişahın geri dönmesi mümkün olmamıştı. Daha önceki Osmanlı-Rus savaşından durum çok farklıydı.
Montenegro yani Karadağ denince akıllara ilk olarak Kotor gelse de Podgorica bu ülkenin başkenti.
Yeni antlaşmaya göre ülkenin adı Sırbistan ve Karadağ Devlet Birliği olarak değiştirilirken, 3 yıl içinde taraflardan herhangi birinde yapılacak referandumla kendi kaderlerini tayin hakkı tanındı. 21 Mayıs 2006'da yapılan bağımsızlık referandumu sonucunda % 45'e karşılık % 55 oyla bağımsızlık kararı alındı.
1867 yılına kadar Osmanlılar Belgrad'da bir birlik bulundurmaya devam ediyorlardı. Ancak Osmanlılar 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nı kaybedince Ruslarla imzaladıkları Berlin Antlaşması'yla Sırbistan'a tamamen bağımsızlığını vermeye mecbur kaldılar. 1882 yılında Sırbistan Krallığı ilan edildi.
1991 yılında Yugoslavya'nın dağılması ile birlikte diğer federasyon üyeleri bağımsızlığını ilan ederken, Karadağ, Sırbistan'ın baskısıyla 1992'de oluşturulan Federal Yugoslavya Cumhuriyeti'nde yer almış, 2003 yılında birlik Sırbistan-Karadağ Devlet Birliği ismini almıştır.
Kısaca, Osmanlı devleti ve Rusya arasında çıkan savaşlarda en etkili rolü ise, azınlıklar oluşturuyordu. Bu nedenle de Osmanlı Devleti Bükreş Antlaşması ile birlikte Sırplara özerklik verdi. Bu Bükreş Antlaşması soncunda ise, ilk özerklik alan ise, azınlık Sırplar oldu.
Antlaşmanın başlıca şartları
Osmanlılar Bosna ve Eflak'tan 2 yıl vergi almayacak. Sırplar kendi içlerinde serbest kalacak. Tuna nehrinde hem Osmanlı hem de Rus gemileri serbestçe dolaşabilecek. Prut ve Tuna nehirlerinin Osmanlı tarafındaki sahilleri iki ülke arasında sınır kabul edilecek.
Bucaş Antlaşması, 18 Ekim 1672 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu ile Lehistan-Litvanya Birliği (Polonya) arasında imzalanmış bir barış antlaşmasıdır. Bu antlaşma Osmanlı Devleti'nin Batı'da toprak kazandığı son antlaşmadır. Ayrıca Osmanlı Devleti, Bucaş Antlaşması ile batıda en geniş sınırlarına ulaşmıştır.
1877-1878 Osmanlı- Rus Savaşı sonucunda imzalanan Berlin Antlaşması ile muhtariyetinden beri Osmanlı Devleti ile bağlarını tamamen koparmak ve bağımsız olmak için çabalayan Sırbistan, amacına ulaşmıştır. 13 Temmuz 1878 tarihli Berlin Antlaşması ile Sırbistan bağımsız olmuştur.
Tekel sistemi kaldırıldı. Britanyalılara diledikleri miktarda ham maddeyi satın alma imkânı verildi. İç ticarete Osmanlı vatandaşlarının yanı sıra Britanyalıların da katılması öngörüldü. Britanya vatandaşları Osmanlı ürünlerini Osmanlı tebâsından tâcirlerle aynı vergi koşulları altında satın alma hakkına sahip oldular.
Küçük Kaynarca Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya arasındaki 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı'nı sona erdiren ve Osmanlı Devleti'nde önemli toprak kayıplarına yol açan antlaşmadır. Güney Dobruca'daki Küçük Kaynarca kasabasında imzalandığından bu adı almıştır.
Girdiği savaşlarda ağır kayıplar veren Osmanlı Devleti, 1829 yılında Edirne Antlaşmasını imzalayarak Yunanistan'ın bağımsızlığını tanıdı (Ayrıca Sırplar da bu antlaşmayla özerklik kazanmışlardır). Bu sayede Yunanistan fiilen ve hukuken bağımsız olmuştur.
Coğrafi olarak da beylik Eflak'a göre Rusya'ya daha yakındı. 1711'de Kantemir ile yapılan Luck Antlaşması'yla Boğdan, Rusya'nın himayesi altında bağımsız bir devlet haline getiriliyordu. Prut'ta yaşanılan yenilgi bu düşüncenin hayata geçmesine engel oldu.
Osmanlı İmparatorluğu barış istedi. Rus orduları başkomutanı Nikolay, barış esaslarının mütarekeyle birlikte görüşülmesi şartıyla bu isteği kabul etti ve 3 Mart 1878'de İstanbul'un Yeşilköy semtinde Osmanlı Devleti açısından ağır koşullar içeren bu antlaşma imzalandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri