Secure Sockets Layer (Güvenli Soket Katmanı) protokolü ya da daha sık kullanılan kısaltmasıyla SSL, web sitesi ile ziyaretçilerin kullandığı tarayıcı arasında güvenli bağlantı kurulmasına olanak tanıyor.
SSL sertifikası, bir web sitesinin kimliğini doğrulayan ve şifreli bir bağlantı sağlayan dijital bir sertifikadır. Bir web sunucusu ve web tarayıcısı arasında şifreli bağlantı oluşturan bir güvenlik protokolü olan SSL'nin açılımı Güvenli Yuva Katmanıdır.
SSL, kredi kartı ve adres gibi kişisel bilgileri şifreleyerek siber güvenliği sağlamak için web siteleri tarafından kullanılan bir standarttır. SSL sertifikası ise bu bağlantıyı kullanmak için gerekli olan sertifikadır. Sertifika, bağlantıyı şifreler ve bir web sitesinin kimliğini doğrular.
SSL, bilinen güvenlik açıklarına sahip eski algoritmaları destekler. TLS, gelişmiş şifreleme algoritmaları kullanır. SSL el sıkışması işlemi karmaşık ve yavaştır. Bir TLS el sıkışması daha az adıma ve daha hızlı bir bağlantıya sahiptir.
SSL kullanımında, tarayıcınızın SSL protokolünü desteklemesi şarttır. Google Chorme başta olmak üzere, tüm modern internet tarayıcıları, SSL protokolünü destekler. Bir sitenin SSL kullanıp, kullanmadığını anlamak için; alan adının başına “HTTPS” eklemeniz yeterlidir.
İlgili 15 soru bulundu
Unutmayın, online ortamda güvende olması gereken her şeyin bir SSL sertifikası koruması altında çalışması gerekir. İnternet, web sitenize erişim sağlamak için zayıf korumalı şifreli sayfaları arayan botlarla doludur. Web sitenize girip de sayfalarınızın bozulduğunu ya da silindiğini görmek istemezsiniz.
TLS, “Transport Layer Security” (Taşıma Katmanı Güvenliği) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltma olup, internet üzerindeki iletişimlerin güvenliğini sağlamak için kullanılan bir protokoldür. TLS, internet üzerindeki veri transferlerinin şifrelenmesini ve güvenliğini sağlar.
HTTP kullanan web sitelerinde http:// ile başlayan bir URL bulunurken, HTTPS kullanan web sitelerinde URL https:// ile başlar. HTTP güvenli değilken HTTPS güvenlidir. HTTP durumunda hiçbir güvenlik sertifikası kullanılmaz, ancak HTTPS durumunda SSL/TLS gibi güvenlik sertifikaları kullanılır.
İnternet protokol takımında, SSL ve TLS uygulama katmanında ağ bağlantıları verisini şifreler. OSI modelde eşdeğer olarak, TLS/SSL 5.katmanda (oturum katmanı) başlatılır ve 6.katmanda (sunum katmanı) çalıştırılır.
Tamamen ücretsizdir. Sahip olmak için herhangi bir bedel ödemeye veya yenileme ücretleri vermenize gerek yoktur. Bu, ücretsiz SSL sertifikalarının en önemli özelliğidir. Ücretli SSL sertifikalarıyla ve ücretsiz sertifikalar aynı şifreleme düzeyine sahiptirler ve tamamen güvenlidir.
SSL durumu temizlemek için Denetim Merkezi'ne girin. Ağ ve İnternet - Ağ ve Paylaşım Merkezi - İnternet Seçenekleri yolunu izleyin. İçerik altında SSL durumunu temizle butonuna tıklayın. SSL önbelleği temizleme işleminin tamamlanmasından sonra Chrome'u yeniden başlatın.
-Sol arama kısmına “Manage SSL Hosts” yazın ve çıkan sonuca tıklayın. -Bu adımda karşınıza sunucunuzun SSL yönetim ekranı gelecek ve SSL sertifikalı siteler listelenecek. -Bu listeden, SSL sertifikasını kaldırmak istediğiniz web sitesini seçip “Delete” butonuna tıklayın.
SSL, ziyaretçilerin kredi kartı bilgileri, şifreleri, kimlik bilgileri gibi önemli olan bilgilerini şifreleyerek üçüncü kişilerin eline geçmesini engellemektedir. Bir web sitesinin SSL sertifikasının olup olmadığını adres çubuğundaki kilit iconundan anlaşılabilir.
SSL en anlaşılır ifade ile istemci ve sunucu arasında internet üzerinden güvenli bir bağlantı sağlamak için taşıma katmanında kullanılan bir ağ protokolüdür. SSL VPN'ler, uzak kullanıcılara web tarayıcısı aracılığıyla uygulanır ve özel yazılım yüklenmesi gerektirmez.
Öncelikle, mevcut SSL sertifika sağlayıcınızdan veya başka bir sağlayıcıdan yeni bir sertifika satın almanız gerekir. Daha sonra, yeni CSR dosyasını alır ve web hosting hizmetinize yüklersiniz. Yeni sertifikanızı web sitenize atarsınız. Bu işlem, sitenizin sürekli olarak güvenli kalmasını sağlar.
HTTP, iletişim için 80 numaralı bağlantı noktasını kullanır ve HTTPS, 443 numaralı bağlantı noktasını kullanmaktadır. HTTP'nin aksine HTTPS güvenlidir. HTTP'de şifreleme yoktur ve HTTPS'de şifreleme mevcuttur. HTTP herhangi bir sertifika gerektirmez – HTTPS, SSL Sertifikalarına ihtiyaç duymaktadır.
Hızlı kurulum SSL sertifikaları yani domain doğrulaması ile aktif olan sertifikalar normal şartlarda doğrulanması 15dk ile 45dk içinde tamamlanır. Belge ile doğrulanan SSL sertifikalarının doğrulanma işlemi gerekli tüm belgeleri sağlamanız durumunda 1-5 gün içinde tamamlanır.
Bu hatayı almanızın sebebi sunucudan, kötü yazılımlardan, telefonunuzdan veya ziyaret ettiğiniz web sitelerinin sertifikalarını yenilememesinden kaynaklı olabilir. SSL sertifikası yenilenmeyen veya güncellemeyen web sitelerine giriş yapmak istediğinizde erişim kısmi olarak engellemektedir.
SSL/TLS el sıkışma
Tarayıcı, tanımlanabilir bilgiler isteyerek web sunucusunun gerçekliğini doğrulamaya çalışır. Web sunucusu, ortak anahtar içeren SSL/TLS sertifikasını yanıt olarak gönderir. Tarayıcı, SSL/TLS sertifikasını doğrulayarak geçerli olduğundan ve web sitesi etki alanıyla eşleştiğinden emin olur.
Treyler üreticisi Tırsan'ın Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, lojistik şirketleri TLS'deki hisselerini yeğeni Altuğ Hacıalioğlu'na devretti. TLS'nin 2000 yılında kurulduğunu hatırlatan Nuhoğlu, “Altuğ ile yarı yarıya ortaktık.
TLS (Transport Layer Security), bir bilgisayar ağı üzerinden iletişimi güvenli hale getirmek için kullanılan bir protokoldür. Temel olarak bir istemci (web tarayıcısı gibi) ve sunucu (web sitesi gibi) olmak üzere iki taraf arasında şifreli bir bağlantı kurarak güvenli iletişim sağlar.
Tüm SSL Sertifika otoriteleri maksimum 1 yıllık sertifika üretebilmektedirler.
SSL sertifikalarının doğası gereği yenileme işlemi yapılamamaktadır. Bu nedenle yeni bir sertifka alarak yeniden doğrulama ve kurulum işlemleri yapılmaktadır.
Ayrıca Let's Encrypt, OpenSSL ve ZeroSSL gibi platformlar üzerinden web sitenize ücretsiz olarak SSL sertifikası oluşturabilirsiniz. Ücretli SSL sertifikası için RapidSSL, Comodo ve Amazon gibi firmaları tercih edebilirsiniz. Kullanıcı tarafında ise SSL sertifikası kullanımı için herhangi bir işlem gerekmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri