c) Staj Notu: Staj sonunda yapılan sınavda veya staj bütünleme sınavında alınan nottur. d) Staj Geçme Notu: Başarı notu 60 puan ve üzeridir.
7. BU YIL STAJ YAPMASAM OLUR MU? Bir öğrenci; staj yapmama, stajdan başarısız olma veya stajının geçeriz sayılması durumu ile giriş yılından itibaren en çok 1 yaz staj yapmayabilir. Eğer 1. yapmayışınız değilse bir sonraki yıla bırakabilirsiniz.
Yılda üç kez düzenlenen Staj Başlatma Sınavı (SGS) başarı puanı olarak en az 60 puan alınması zorunludur. Böylece ilk süreç başlamış olur. Sınavdan 60 puan almanızla birlikte sonuca ulaşmış sayılmazsınız. Staj Başlatma Sınavı (SGS)'den 60 başarı puanını adlıktan sonra sizi üç (3) yıllık staj süreci beklemektedir.
(Sınav dosyasını 2016 Ocak döneminden önce açtırmış olanlar Yabancı Dil dersinden muaf olup, 14 dersten sınava girmektedir.) Sınavlar İzmir, Ankara, İstanbul Anadolu Yakası ve İstanbul Avrupa yakası olmak üzere dört bölgede yapılır. Bu sınavdan 60 puan ve üzerinde not alanlar staja başlama hakkına sahip olur.
Bu nedenle, her sınavda aynı doğru sayısı ile aynı puanın alınması beklenemez. %63'ünü doğru cevaplayan adayların başarısız bulunduğu sınavlar da olmuştur.
İlgili 15 soru bulundu
Aday sınavı geçerse stajına devam eder, kalırsa stajı iptal edilir. Geçme notu 60 puandır.
Deneme sınavımız İstanbul SMMMO stajyer adayları için düzenlenmektedir. Sonuçlar yalnızca verdiğiniz doğru ve yanlış cevap sayısına göre değerlendirilecek olup, çan eğrisi veya türevi herhangi bir bağıl ölçüt hesaplaması yapılmayacaktır. Bu çalışma yalnızca kendinizi ölçme ve deneme amaçlı olarak yapılan sınavdır.
Serbest muhasebeci mali müşavirlik stajına başlamak için Kanunun 4 üncü maddesindeki genel şartlar ile 5/A-a maddesindeki öğrenim şartla- rını haiz, staja giriş sınavından en az 60 puan almış ve Birlik tarafından belirlenen staj giderlerini yatırmış olmak gerekir.
Staja Giriş Sınavında Başarılı Olma Kriteri Nedir? Sınavda 60 ve üzeri puan alan adaylar staja kabul edilmektedir.
eleman.net verilerine göre, SMMM Stajyeri 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 22.600 TL maaş alıyor. SMMM Stajyeri, 2024 yılında en düşük 17.300 TL alırken, en yüksek 34.300 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda SMMM Stajyeri, Temmuz 2023 yılında ortalama 16.200 TL maaş alıyordu.
Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 43.100 TL ile 55.000 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Serbest Muhasebeci Mali Müşavir SMMM maaşı 38.300 TL iken, en yüksek ise 137.500 TL'dir.
Meslek mensubunun dolduracağı staj değerlendirme formu ne zamanlar Odaya teslim edilmelidir. Aday aynı işyerinde staj yapıyorsa 1.yılın sonunda, eğer işyeri değiştirdiyse ve 3 aydan fazla çalışılmışsa her değişiklikte ilgili meslek mensubundan staj değerlendirme notu alınarak Odamıza teslim edilmelidir.
4) Stajın bir iş yerinde sigortalı çalışarak, bir Mali Müşavirin yanında, gözetiminde veya denetiminde yapılması zorunludur. Staj süresinin hesabı Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılmış bildirimlerde yer alan çalışma günlerine göre yapılır. Bu kapsamda, ay 30 gün, yıl ise 360 gün olarak değerlendirilir.
Cevap: Staj yapabilmek için herhangi bir not ortalaması kriteri aranmamaktadır.
E-devlet şifreniz ile https://www.turkiye.gov.tr/ portalından aşağıdaki açıklamaları takip ederek sgk belgenizin dökümünü alabilirsiniz.
6) Staj defterini zamanında teslim etmeyen öğrencilerin stajları geçersiz sayılacaktır.
8 dersten sorumlu olunan yazılı şekilde yapılan bir sınavdır. başarılı olmak için geçme notu 50, tüm derslerin ve staj notu toplamının ortalaması 60 olmak zorundadır.
1. Sınavda, 130 adet 5 (beş) seçenekli çoktan seçmeli soru bulunmaktadır. Yanlış cevaplarınızın doğru cevaplarınıza bir etkisi olmayacaktır. 2. Sınavda, verilen toplam cevaplama süresi 165 (yüz altmış beş) dakikadır.
Serbest muhasebeci mali müşavir olabilmek için; hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarından birinde 4 yıllık lisans eğitimini tamamlayan kişiler, 3 yıllık muhasebe stajının yanı sıra meslek sınavını da başarmış olmak zorundadır.
TESMER Yönetim Kurulu durumu değerlendirir ve tezkiye notunu belirler.
Not ortalaması 1.80' in altında olan öğrenciler staja başlayamazlar.
Staj bitirme sınavı, beceri sınavı esaslarına göre değerlendirilir. Sınav puanının yüzde 80'i ile staj dosyasına takdir edilen puanın yüzde 20 sinin toplamı 50 ve daha fazla olan öğrenciler stajını başarı ile tamamlamış sayılır.
10 yıl içinde geçim derdi ile uğraşan SMMM'ler sınav sisteminin teoriye dayanması, SMMM mesleğinin uygulamaya yönelik olması nedeni ile bu sınavı kazanmaları oldukça da zor.
SMMM Yeterlilik Sınavı Türkiye'de yapılan en zor sınavlardan birisi olarak geçiyor. Hatta belki de en zoru… SMMM Yeterlilik Sınavı klasik yapılmaktadır.
Staja Giriş Sınavlarında, sınava giren tüm adayların iki ana başlıkta başarı puanları (Genel Kültür ve Alan Bilgisi) ayrı ayrı ve ortalamaları 50, standart sapmaları 10 olacak biçimde normal dağılıma göre hesaplanmakta, daha sonra bu iki ana başlıkta aldıkları puanlardan ağırlıklı başarı puanları bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri