ÖZET: Steroid kullanımı, artan kalp hastalığı riski ve karaciğer toksisitesi gibi çeşitli yan etkilerle ilişkilidir. AAS kullanan kadınlarda ek yan etkiler görülür. AAS kullanımı, çoğu insan için potansiyel olarak tehlikeli hale getiren çeşitli risklerle birlikte gelir.
Yapay erkeklik hormonu olarak tanımlayabileceğimiz bu sentetik hormon fazla alındığında erkekler kellik, cilt sorunları, sertleşme bozuklukları, infertilite ve kanda pıhtılaşma gibi riskli sağlık sorunları ile karşılaşabiliyor.
ÖLÜM RİSKİNİ ARTIRIYOR! Kronik anabolik steroid kullananlardaki mortalite riskinin kullanmayanlara göre 4.6 kat daha yüksek olduğu bildirilmiştir.
5) Yüksek steroid dozları mide asit – pepsin salgısını arttırır , aktif ülserler meydana gelir. Santral sinir sistemi üzerinde mental-emosyonel (beyinsel ve duygusal) değişiklikler olur. Gene yüksek dozlarda protein katabolizması (yıkılımı) artar; kas güçsüzlüğü olur.
İki haftadan daha kısa bir sürede bile kas artışı gözlenebiliyor fakat asla unutulmasın kas kitlesi ne kadar artarsa artsın, kaslar da o kadar güçlü olmayabiliyor” diye konuştu.
İlgili 24 soru bulundu
Anabolik steroidlerin erkekler üzerindeki etkilerinin arasında sperm sayılarının azalması, testislerin küçülmesi, meme dokusunun gelişmesi, prostat kanseri riskinin yükselmesi ve ciddi akne oluşması bulunuyor.
Boyun, kol, bel ve bacak ağrısı olan hastalar epidural steroid enjeksiyonundan fayda görebilir.
Şekerli besinlerden, tatlılardan, aşırı yağlı besinlerden, paketli ürünlerden uzak durulmalıdır. Su tüketimi yetersizse arttırılmalı, günde ortalama 2.5-3 litre olmalıdır. Sigara ve alkolden uzak durulmalı ve kafein kısıtlanmalıdır.
Anabolik steroidler: erkek cinsellik hormonuna benzer sentetik (insan yapımı) maddelerdir (en bilineni testosteron). Anabolik kelimesinin anlamı büyümedir. Yani steroidler, kas kütlesi ve fiziksel güç artışı sağlayan performans arttırıcı maddelerdir.
Bazı araştırma sonuçlarında ise anabolik steroid alan sporcular kas gücü artabileceği ama aerobik kazanç sağlanamayacağı yönünde olmuştur (16). Yüksek dozlarda kullanımda kas kütlesi arttırdığına dair veriler bulunmaktadır (17).
Çoğunlukla vücut geliştirme sporcularının kullandığı anabolik-androjen steroidler, kas büyümesinden dolayı tendonlarda yırtılmalara, iktidarsızlığa, kadınlarda pek çok cinsel hastalığa ve kalp krizi sonucu ölüme götürüyor.
Önlenemeyen etkiler: Steroidin (kortizonun) kaçınılmaz bazı yan etkileri de vardır. Ailede diyabeti ve hipertansiyonu olanlar bu grupta yer alır. Bu hastalarımızın acilen göbek çevresini küçültmeleri gerekir.
Prednizon üzerinden düşük (<7,5 mg/gün), orta (7,5-30 mg/gün), yüksek (30- 100 mg/gün), çok yüksek doz (>100 mg/gün) ve pulse şeklinde tedavi alternatifleri mevcuttur. [15] Orta doz aralığındaki kullanım en yaygın yöntemdir.
Anabolik steroidler ya da teknik adıyla anabolik-androjenik steroidler veya halk diliyle steroidler, vücutta testosteron veya daha etkin formu olan dihidrotestosteron (temel erkeklik hormonları) etkilerini taklit eden ilaçlardır. Bu ilaçlar hücrelerde protein sentezini arttırarak dokuların gelişimini uyarırlar.
Steroidlerin yalnızca kasların gelişimi için kullanıldığı düşünülse de temel amaçları hormon davranışlarını üstlenerek vücuttaki inflamasyonu azaltmaktır. Kortikosteroidler, inflamasyonu azaltarak daha az ağrı ve acı hissedilmesine yardımcı olur.
Düşük tiroid hormonu seviyeleri serbest testesteron ve steroid bağlayıcı hormon seviyelerini düşürebilmekte bu da erkeklerde cinsel isteksizlik, sertleşme güçlüğü, erken ya da geç boşalma, kadınlarda ise yine cinsel isteksizlik, orgazm güçlükleri, adet düzensizlikleri ve yumurtlama sorunlarına sebep olabilmektedir.
Yüzde kızarıklık ve şişlik, özellikle gövdede sivilcelenme, ensede kalınlaşma, kıllanma artışı, geçici saç dökülmesi, deri renginde koyulaşma gibi deri yan etkileri olabilir.
Steroidler, kısa zamanda sporcuya hacim kazandırabilir. Bu hacim, büyük oranda su ve/veya yağ'dan ibarettir. Sporcular bu devrede çok yanılırlar. Bazı müsabıklar, 3 yıl boyunca sürekli steroid kürü yapmalarına rağmen sadece 5 kilogram kas hacmi sağlıyorlar.
Testosteron replasman tedavisi, uzun süreli anabolik steroid kullanımı, kanser ilaçları (kemoterapi), bazı ülser ilaçları, bazı artrit ilaçları ve diğer bazı ilaçlar sperm üretimini bozabilir ve erkek kısırlığını oluşturabilir.
Evet, aldırabilir. Kortizonun iştah açıcı etkisi vardır.
Testosteronun yaygın yan etkileri arasında akne, ödem ve erkeklerde meme büyümesi yer alır. Ciddi yan etkiler arasında karaciğer toksisitesi, kalp hastalığı ve davranış değişiklikleri yer alabilir. Maruz kalan kadın ve çocuklarda maskülenleşme gelişebilir. Prostat kanseri olan kişilerin ilacı kullanmaması önerilir.
Epidural steroid enjeksiyonu, omurilik sinirlerinin tahrişi nedeniyle ortaya çıkan ağrıyı tedavi etmek için ağrı giderici ilaçların bel ve boynunuzdaki sinirlerin çıktığı ufak bir alana direk olarak uygulandığı bir işlemdir. Omurilik, dural kese adı verilen koruyucu bir katman tarafından sarılıdır.
Steroid'e başlama ve sonlandırma
Steroidlere başlamak için en uygun zaman motor fonksiyonun plato fazıdır (çocuğun motor yeteneklerinin gelişmesinin durduğu ama henüz daha kötüleşmeye başlamadan). Bu normalde 4-6 yaşlar arasındadır.
Emilim: Tek doz SUSTANON 250 verildikten yaklaşık 24-48 saat sonra (tmaks) yaklaşık 70 nanomol/l (Cmaks) doruk düzeyi ile toplam plazma testosteron düzeyinde artışa yol açar. Plazma testosteron düzeyi erkeklerde yaklaşık 21 günde normal düzeyin alt sınırına dönmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri