Stres kırıkları, en yaygın olarak alt bacak ve ayağın ağırlık taşıyan kemiklerinde, küçük çatlaklar şeklinde oluşuyor. Genellikle tekrar tekrar yukarı- aşağı zıplamak veya uzun mesafeler koşmak gibi tekrarlayan kuvvetten, aşırı kullanımdan kaynaklanıyor.
İnsanın anatomik yapısı gereği vücutta en çok yüke maruz kalan kemikler ayak ve bacak kemikleridir. Bu nedenle stres kırığı yaygın olarak ayak ve bacaklarda ortaya çıkar.
Stres kırıkları genellikle sporcularda atlama, kısa veya uzun mesafe koşma gibi kemiklerin aşırı kullanımından kaynaklanmaktadır. Stres kırıkları, osteoporoza bağlı zayıflamış bir kemiğin günlük aktivitesinde de kırılabilir. Stres kırıkları en çok omurga ve bacak bölgesindeki kemiklerinde görülür.
Bu doğrultuda stres kırığı gelişen kişilerde etkilenen kemik dokusunda aşağıdaki belirtiler izlenebilir: Etkilenen bölgede hareketle veya kemiğe kuvvet uygulamayla artan ağrı Etkilenen bölgede şişlik ve hassasiyet. Dokuda kızarıklık ve ısı artışı
Ayakta çoğu stres kırıkları, yapılan aktivitelerin geçici olarak sonlandırılması ile kendi kendine iyileşir.
İlgili 40 soru bulundu
Bu tarz durumlarda profesyonel bir tıbbi yardım alınmazsa kırık yanlış kaynayarak ağrı ve sakatlıklar gelişebilir. Stres kırığı tedavi edilmediğinde, ayağın hareket etme yetisini sınırlandırabilir. Aynı zamanda kişinin kendi ayağına uygun ayakkabı bulmasını da zorlaştırabilir.
Tam kırık oluştuktan sonra ağrılı bölgeye çekilen röntgen filmleri ile kırık görülebilir. Belirgin düşme veya travma öyküsü yoksa bu durumda stres kırığı tanısı konulur. Stres kırığının tanısı özellikle kırığın erken saflarında zordur. Bunun nedeni geleneksel röntgen filmlerinde kırığın görünmemesidir.
Stres kırığının bir başka önemli sebebi ise ileri yaşlarda ortaya çıkan osteoporoz sorununun kadınlarda daha fazla görülmesidir. Stres kırığı, ayağın belirli bölgelerinde geçmeyen ağrı ve şişkinlikle ortaya çıkıyor.
Spor sonrası dinlenmekle ağrılarınızda azalmıyorsa mutlaka bir ortopedi uzmanına başvurulmalı.”
Alçı ve ameliyat gerektiren tedaviler uygulanabiliyor
Stres kırığında, kemik hareket etmediği için ilk anda yük vermeden aktiviteyi kısıtlamak, bazı durumlarda bu hareketi, yükü azaltmak için alçılar yapmak söz konusu olabiliyor.
Vücudumuzdaki kemik dokusu, sürekli ve kuvvetini aşan bükülme gücüyle karşılaşırsa, stres kırıkları oluşabiliyor. Özellikle yürürken ağrıya yol açtığı için önemli bir iş kaybına neden olan stres kırıkları genellikle kadınlarda ortaya çıkııyor.
Kırılmış kemik kaynarken ağrır mı? Kemik kırılmasından sonra ağrı üç aşamada görülür. Kırığın oluştuğu anda ortaya çıkan akut (ani) ağrı, kaynama sürecinde görülen geçici (subakut) ağrı ve iyileşme tamamlandıktan sonra da görülebilen kronik ağrı görülebilir.
Bel bölgesini kuyruk sokumuna bağlayan belin alt bölgesi hem anatomik yapısı hem de çok hareketli olması nedeniyle aşırı yüklenmeye maruz kalır. Bu maruziyet neticesinde omurların üst ve alt eklemlerini birleştiren kemik kısmında bir kırık olabilir.
Kemik yapısının bozulması ile oluşan kırıkların en belirgin özelliği ağrıdır. Kırık bölgesinde oluşan ağrı, şekil bozukluğu, morarma, kızarıklık ya da şişme gibi semptomlar kırık belirtileri arasında yer almaktadır. Ayrıca kırık oluşan bölgede hareket kısıtlılığı da görülmektedir.
Stres kırıkları; ilgili kemiklerin potansiyelinden fazla güce maruz kalması sonucunda oluşan kırıklardır. Kol ve bacakların yanı sıra aynı zamanda omurga ve kaburga kemiklerinde de sıklıkla görülmektedir.
Kemik kırıklarının kaynamasını hızlandıran ve ya yavaşlatan birçok faktör bulunur. Kemik kırığının ortalama kaynama süresi kırığın yeri ve çeşidine göre 40 – 70 gün arasında değişir. Büyük kemik kırıklarında bu süre 100 güne kadar uzayabilir.
Yapılan çalışmalarda; balık yağı, havuç ve domateste bulunan likopen, maydanoz, yabanmersini, siyah çay, kakao ve yerfıstığında bulunan flavonoidlerin tüketilmesinin kırıkların iyileşmesinde önemli role sahip olduğu tespit edilmiştir.
Travmatik kırıklar
Bir travma sonucu normal kemikte olan kırıklardır. düşmesi, deprem, darbeye maruz kalma, ateşli silah yaralanmaları, göçük altında kalma, yenidoğanlarda doğum travmaları gibi nedenlerle ortaya çıkabilir.
Kırık bulguları; ağrı, şişlik, fazladan hareket deformite şeklindedir. Deformite olmadığı durumlarda radyolojik olarak kemik görüntülenmeden kesin tanıdan kaçınılmalıdır. Bazı kırıklar oldukça ince bir hat çizer ve atlanabilir, bu durumda MRI veya tomografi gerekebilir.
Stres kırıkları, aşırı yük altında kalan ve tekrarlayan darbelere maruz kalan kemiklerde zaman içinde mikro düzeyde oluşur. Bu kırıklar mikroskobik boyutta olduğu için kişi, ağrı ve şişlik şikayetleriyle hekime başvurur. Başlangıç düzeyindeyse MR ya da tomografik tetkiklerde görülebilir.
Ayak Tarak Kemik Kırığının Belirtileri
Metatars kırığı, ayakta hassasiyet artışı, şişlik, ayak ekleminde hassasiyet, rotasyon uygulamasında ağrı oluşması, ayak tabanında minik morluklar ve ayak üzerine basamama ve ağrılar hissedilmesi başlıca belirtileridir.
Non-steriodal antiinflamatuar ilaçlar (NSAİİ) ilk seçenektir. Bunlar ibuprofen içerenler (Advil, Brufen, Nurofen gibi) ya da naproksen içerenler (Apranax, Aprol, Naprosyn gibi) ilaçlardan herhangi biri olabilir. Bu ilaçlar asetamonifen – parasetomal içeren ilaçlardan (Minoset, Parol gibi) daha etkilidir.
Ancak şişlik kişinin hissettiği rahatsızlığı da arttırır. Bu nedenle mümkün olduğunca şişlikle mücadele edilir. Kırık bölgenin kalp seviyesinin üzerinde tutulması, soğuk uygulama yöntemleri, masajlar, bandajlar veya bantlamalar şişliğin kabul edilebilir şekilde azalmasında faydalı uygulamalardır.
Kemik kırığından hemen sonra yanma hissi olarak da bilinen iltihaplanma meydana gelmektedir. Kırık kemikte oluşan bu yanma hissi, erken iyileşmenin bir işareti olan hücre üretiminin ve kas içindeki kanamanın değişmesinden kaynaklanmaktadır.
Bazen kırığa rağmen ağrı olmayabilir. Düşüp bir yerini kırdıktan sonra hiç ağrı çekmeden yaptığı aktiviteye devam eden çok insan olmuştur. Normalde kemikte kırık ve çatlak ağrıya neden olur; ama bazen bunun küçük bir yerde olması fark edilmemesine neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri