Eğer Safa ile Merve tepeleri arasında ilk koşan kadındı diye, haccın bu bölümünde kadınların koşması emredilseydi, emre itaat gereği kadınlar koşardı. Ama o zaman da bir feminist çıkar, “bu kadınların çilesi nedir böyle?” diye sorardı her halde. Gerçek şu ki, Safa ile Merve tepeleri arasında ilk koşan Hacer anamızdır.
Sa'y esnasında Safâ ile Merve arasında vadinin en derin kısmında (iki yeşil direk arasında) daha canlı ve hızlı yürümeye ise, “hervele”denilmektedir. Hacda yapılmakta olan sa'yin aslı, Hz. Hacer'in henüz süt emen oğlu İsmail için su ararken bu iki tepe arasında koşması hadisesine dayanır.
“sa'y” denir ki, Hanefî mezhebine göre yapılması vacip. bir ibadettir. Safâ ile Merve arasındaki sahaya “Mes'â”, yani “sa'y. yeri”, “sa'y yapılan saha” denilmektedir.
Safa ve Merve'nin önemi
Safâ ile Merve arasında gerçekleştirilen sa'yin hac ve umre çerçevesinde yerine getirilen ibadetlerden biri olması, Hz. İbrahim'in eşi Hâcer'in oğlu İsmail ile Mekke vadisinde yalnız kaldıktan sonra Safâ ile Merve tepeleri arasında oğluna su araması hadisesine dayanmaktadır.
Safâ ile Merve arasındaki sa'y yerinin (mes'â) uzunluğu 394,5 ve genişliği 20 metredir.
İlgili 45 soru bulundu
Sefa ve Merve tepeleri arasında say yapmak hac ve umre ibadetinin olmazsa olmazlarındandır. yaklaşık üç buçuk kilometre yürüyerek yapılır. Yaklaşık 500 metre olan mesafe 4 gidiş ve 3 dönüş şeklinde 7 kez yapılır.
Hac ve Umre ibadetinin vacip şartı olan Say için Safa ve Merve tepeleri arasında 7 defa gidip gelmelisiniz. Hz.Hacer'in bebeği Hz.İsmail için su aradığı, iki tepe arasında koştuğu yer.
Safa ile Merve arasında bir defa gitmeye şavt denir. Bir sa'y için dört defa Safa'dan Merve'ye, üç defa da Merve'den Safa'ya gitmek gerekir. Hanefî mezhebine göre sa'yin ilk dört şavtını yapmak farz, yediye tamamlamak ise vaciptir. Son üç şavtı terk eden kişinin, kalan şavtları tamamlaması lazımdır.
İbrâhim'in nişanları Safâ ile Merve
Safâ ile Merve (ihtiyaç karşılama ile cömertlik) Allah'ın belliklerindendir ve İbrahim'in nişanlarındandır. Kur'an'a göre; Beytullah'ı (Kâbe, Beytü'l-harâm) hacc veya umreyle ziyâret edenin onları tavâf (hizmet) etmesinde kendisi için bir günah yoktur.
Safa tepesine gelinerek kıbleye doğru dönülür. “Allah'ım senin rızan için umre sa'yi yapmak istiyorum. Onu bana kolaylaştır ve benden kabule eyle” diyerek niyet edilir. Eller duada olduğu gibi açılır; tekbir, tehlil ve salavat getirilerek dua edilir.
Sözlükte “çalışmak; yürümek, koşmak” gibi anlamlara gelen sa'y, fıkıh terimi olarak hac ve umre tavaflarından sonra Safâ tepesinden başlayarak dördü gidiş, üçü dönüş olmak üzere Safâ ile Merve tepeleri arasında toplam yedi defa gidip gelmeyi ifade eder.
Sa'y mekana bağlı ve mekanla alakalı bir ibadettir. Sa'y'ın yapıldığı yer ise Safa ve Merve tepeleri arasındadır. Hac ya da umre için tavaf yapıldıktan sonra hemen ardından , Mescid-i Haram'ın doğu tarafında bulunan Safa ve Merve tepeleri arasında gidip gelinerek yapılan bir eylemdir.
Kabe, taşlardan yapılmış kübik bir yapıdır. Yaklaşık 13,1 m boyundadır, kenarları 11,03 m × 12,86 m ölçülerindedir. Kabe'nin içinde zemin mermer ve kireçtaşından yapılmıştır.
Kişinin umre yapmakla yükümlü olması için gerekli şartlar şöyle: Aklı yerinde olmak, Müslüman olmak, ergenlik çağına girmiş olmak, hürriyet, maddî imkâna sahip bulunmak, sağlık ve yol güvenliğine sahip olmak. Kadınlar için eşin veya mahrem akrabanın refakat etmesi şarttır.
Müşrikler, müslümanların Medine'de hastalanıp zayıfladıklarını, kuvvetlerinin gittiğini ileri sürmüşlerdi. Bunu öğrenen Hz. Peygamber sağ omuzunu açarak pazularını müşriklere gösterip ashabına şöyle seslenir: "Bu gün onlara pazusunun kuvvetini gösterenleri Allah rahmetiyle yarlığasın" (İbn Hişam, es-Sîre, IV, 12, 135.)
Safa, Mekke'nin doğusundaki Ebu kubeys dağının eteğinde Mescid-i Haram'ın kuzeydoğusunda, Merve'den biraz daha daha yüksek ve Kabe'ye daha yakın bir tepedir.
Mehmet Metin Okur, tesettür giyim olarak adlandırılan sektörün önemli oyuncularından Sefa Merve'nin kurucusu ve CEO'su. Şirketin doğuş hikayesi Okur'un Kanada'da yaşayan kız kardeşi Oya Okur Erciyeş'in tesettür giyimde istediği gibi ürünler bulamamasıyla başlıyor.
Hac ve umre ibadetlerinde Safâ ile Merve tepeleri arasında yedi defa gidip gelmeyi ifade eden fıkıh terimi. Kâbe'nin etrafında usulüne uygun biçimde dönmek anlamında fıkıh terimi.
Sözlükte “bir şeyin çevresinde dönmek, dolaşmak” anlamındaki tavâf kelimesi fıkıh terimi olarak usulüne uygun şekilde Kâbe'nin etrafında dönmeyi ifade eder. Kâbe sol tarafa alınarak Hacerülesved hizasından başlanıp aynı noktada tamamlanan her dönüşe “şavt” ve yedi şavta tavaf adı verilir.
Umre'de şeytan taşlama yapılmaz ve kurban kesilmez. Hac ibadeti yaparken, şeytan taşlanır ve kurban kesilir. Umre'de namazları cem etme yoktur.
Bir şeyin etrafında dönmek veya dolaşmak anlamına gelen tavaf; Hacer-i Esved'in hizasından başlayarak Kabe-i Muazzama'nın (sol tarafımıza alınması suretiyle) etrafında yedi defa dönmektir. Kabe'nin etrafındaki her bir dönüşe şavt denir. Yedi (7) şavt toplamda bir tavaf eder.
Safa ile Merve arasında sa`y edebilmenin iki şartı vardır. Birincisi tavaftan sonra olması, ikincisi ondan önce ihramın bulunmasıdır. Tavaftan sonra ve ihramdan evvel yapılan sa`y caiz değildir. Hacc için Safa ile Merve arasında yapılan sa`y, Arafat vakfesinden önce olursa ihramın bulunması şarttır.
Yürüme ile koşma arası bir gidiştir. Fıkıh terimi olarak "hervele"; Mekke'de, Kâbe yakınlarında bulunan Safa ve Merve tepeleri arasında sa'y yaparken iki tepe arasındaki vadiye gelindiğinde yeşil ışıkla aydınlatılmış sütunlar arasında süratlice yürüyüp geçmektir. Hanefî mezhebinde erkeklerin hervele yapması sünnettir.
KABEYE OLAN MESAFESİ NE KADAR? Muazzama'ya olan uzaklığı 2.5 km'dir.
Müzdelife - Mina arası 16 km yerine 3.5 km ile arşı inlettik - YouTube.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri