İslâmiyet öncesi Türk destanları, Türk millî destanının önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Yaratılış, Saka(Alp Er Tunga, Şu), Hun-Oğuz (Oğuz Kağan, Attila), Göktürk (Bozkurt, Ergenekon), Uygur (Türeyiş, Göç) destanlarından oluşan bu ürünlerin bilim ve kültür hayatına önemli bir etkisi olmuştur.
Şu Destanı hakkında kısaca bilgi edinelim;
Saka Türklerinin ikinci destanıdır. Şu destanıyla ilgili bilgiler Divan-ı Lügatit Türk'ten alınmaktadır. Destan, M.Ö. 330-327 yıllarındaki olaylarla alakalıdır.
Destana kahraman olarak adini veren Su, sanildigina göre M.Ö dördüncü yüzyilda yasamistir. Bir Türk Hakanidir. Destanda Makedonyali Iskender'in, Iran üzerinden Asya'ya dogru yürürken yapilan savaslari ve bu savaslarin Türklerle ilgili bölümü anlatilmaktadir.
Şu Destanı ve Özellikleri. Bu destanda Şu adlı Saka hükümdarının Makedonya hükümdarı İskender'le yaptığı savaşlar anlatılır. Destanla ilgili bilgileri Divan-ı Lügatit Türk'ten alıyoruz.
İlgili 27 soru bulundu
Bilinen Türk destanları arasında en eskisi Yaratılış Destanı'dır. Bu destan, Altay Türkleri arasında anlatılagelmiştir. Rus Türkolog Vasili Radlof tarafından saptanıp yazıya geçirilmiştir. İslâmiyet'ten önceki döneme ait en eski destanlar Saka Türkleri'ne aittir.
Ergenekon Destanı Türk tarihi için en önemli destanların başında gelmektedir. Göktürkler'in yeniden doğuşuna ait bilgiler verir. Ergenekon Destanı başlangıçta sözlü olarak anlatılan bir destan da ancak ilk defa bu destanı yazılı hale getiren kişi Moğol Devleti'nin tarihçisi, Reşideddin adlı bir tarihçidir.
Şehname, İran'da milli bir bilinç ve coşku uyandırmak amacıyla “İran'ın milli şairi” olarak kabul edilen Firdevsi tarafından kaleme alınmış bir eserdir.
Destan dizisi 8. yüzyılda, Orta Asya'da, İslam'ın henüz kucaklamadığı topraklarda vahşi bir çağın hüküm sürdüğü zamanlarda geçmektedir.
Yaratılış destanı, Türklerin Altaylara ait kozmogenik (evrenin yaratılışı üzerine) destanıdır. Ayrıca ilk Türk destanlarından olma özelliğine de sahiptir. Asya kıtasının çeşitli bölgelerinde yaşayan Türk boyları ve Altay Türkleri arasında söylenmektedir.
Destanda Zülkarneyn adı ile geçen şahıs, bilindiği gibi, Makedonya' nm ünlü kralı İskender'dir. Orta çağ İslâm tarihçilerinin birçoğu gibi Kâş- garlı Mahmud da İskender'den Zül- kameyn diye bahsetmiştir. O halde destanda geçen olaylar, İskender'in Türkistan seferine, yani M.Ö. 330- 327 tarihleri arasına rastlamaktadır.
Bunların en önemlisi Uygurların Türeyiş ve Göç Destanı'dır.
Saka hükümdarı, genç bir hükümdardı ve adı "Şu" idi. Bu sebeple de destanın adı Şu Destanı'dır. Destan Kaşgarlı Mahmut tarafından yazıya geçirilmiştir.
Destanlar da sözlü kaynaklardır çünkü ilk ortaya çıktıklarında ağızdan ağıza dolaşmış anonim kaynaklardır.
Tarihteki ilk Türk destanı Oğuz Kaan destanıdır. Oğuz kaan destanı hangi türk devletine aittir? sorusunun cevabı Büyük Hun İmparatorluğudur. Türklerin atası Oğuz Kaan'ın adını alan destan Türkmenlerin sözlü rivayetlerinden oluşmaktadır.
Göktürklere ait iki adet destan vardır. Bunlardan ilki Ergenekon destanıdır. Bu destanda Göktürklerin yani aslında Türklerin yeniden doğuşu anlatılmaktadır. İkinci Göktürk Destanı ise Bozkurt Destanı'dır.
Buraya kadar kısaca tanıtmağa çalıştığımız Türklerin ilk dönem edebî eserleri olan Yaratılış, Alp Er Tunga, şu, Oğuz Kağan, Ergenekon, Türeyiş ve Göç destanları bugünkü bütün Türk Cumhuriyet ve Topluluklarının ortak destanları olarak kabul edilmektedir.
Alp Er Tunga destanı İskitlere yani esas adı Sakalar olarak bilinen bir Türk devleti hükümdarı olarak birçok kaynakta yer almaktadır.
İslamiyet sonrası Türk destanları ise; Manas Destanı, Saltuk Buğra Han Destanı, Timur Destanı, Danişment Gazi Destanı, Battalgazi Destanı, Dede Korkut Destanları, Köroğlu Destanı, Hz. Ali Cenk-nâmeleri, Hızır-nameler ve Genç Osman Destanı şeklinde sayılabilir(Güzel ve Torun, 2009: 45-46; Timurtaş, 1965).
Şâhnâme'nin tamamı Memlük Sultanı Kansu Gavri'nin isteği üzerine Şerîfî-i Âmidî tarafından manzum olarak Türkçe'ye çevrilip Zilhicce 916'da (Mart 1511) hükümdara sunulmuştur.
Hun-Oğuz Destanları:
Atilla Destanı
Sonunda Firdevsi 60 bin beyitten oluşan Şehname'yi Sultan Mahmud'a sunar.
En eski Türk destanlarından olan Manas, 500 bin 553 bin mısra ile dünyanın en uzun destanı. Destan, Türk mitolojisinden ve bozkır kültüründen derin izler taşıyor.
Gılgamış Destanı, antik Mezopotamya'dan günümüze ulaşan en eski edebiyat eseri ve Piramit metinlerinden sonra en eski ikinci dini metin olarak kabul edilen destansı bir şiirdir.
Dünyanın en uzun ve hacimli destanına, Manas Destanı'na sahip olan Kırgızların sözlü kültür ürünlerini saklama ve aktarmada gösterdiği olağanüstü başarının da gözden kaçırılmaması gerektiği özellikle vurgulanması gereken bir konudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri