- Beynimizin %70-75'i sudan oluştuğu için su önemlidir. - Vücudun elektrolit dengesinde rol oynayarak sinir ve kas sistemimizin zinde ve dinç olmasını sağlar. Kısaca doğanın ve yaşamın devamı için olmazsa olmazlardan olan su için “Su Hayattır” sloganı son derece doğrudur.
Sürekli Su İçme İsteği Diyabet Hastalığından Kaynaklı Olabilir. Yaptığınız fiziksel aktivite, terleme ve aldığınız ilaçları da göz önünde bulundurduğunuzda vücudunuzun ihtiyaç duyabileceğinden fazla su içme isteğiniz varsa bunun nedeni şeker hastalığı olabilir.
Hayatımızı idame ettirebilmemiz için en önemli besin kaynağımız olan su, dolaşım ve sindirim sistemlerinin çalışmasında temel unsur olduğu gibi, vücudumuzdan artık ve zehirli maddelerin atılmasında da mühim bir vazifeyi yerine getirir. Su hayattır. İnsan organizmasının önemli bir kısmı sudan meydana gelir.
Kanın %83'ü, kemiklerin %22'si, beynin ve kasların %75'i sudur. Oranların da net olarak ortaya koyduğu üzere hiçbir insan susuz yaşayamaz; su, temel enerji kaynağıdır ve vücudun her hücresinde elektriksel ve manyetik enerji üreterek bize yaşam gücü sağlar.
Suyu olması gerekenden fazla tüketmek sağlığa zararlı!
Vücut alması gerekenden fazla su aldığı takdirde kişi su zehirlenmesi yaşayabilir. Su zehirlenmesi, vücutta bulunan sıvılar içindeki elektrolitlerin dengesini bozup, normal beyin fonksiyonlarına zarar verir.
İlgili 42 soru bulundu
Sağlıklı bir yetişkinin kilo başına her gün yaklaşık 35 ml su içmesi gerekir. En azından bilimsel kuruluşların genel kılavuz ilkelerine göre. 50 kilogram ağırlığındaki bir kişinin 1,7 litre, 60 kilogram olan kişinin 2,1 litre, 70 kilogram olan kişinin 2,4 litre ve 80 kilogram olan kişinin 2,8 litre içmesi gerekir.
" Alışkanlık halinde, sürekli 5-6 litre gibi su tüketildiğinde metabolizma bozulur, böbreği yorar ve böbreğin konsantrasyon yeteneğini bozabilir, fazla mineral kaybına neden olabilir. Fazla su tüketimi psikolojik rahatsızlık belirtisi olabilir "dedi.
İnsan vücudundaki tüm organların çalışmasında, beyine oksijen taşınmasında ve enerji oluşması için suya ihtiyaç duyarız. Su yaşam için zorunlu mudur? Su yaşam için zorunludur çünkü suya ihtiyaç duymayan hiç bir canlı yoktur.
-renksiz, kokusuz, tatsız ve saydam bir sıvıdır. - içinde çözünmüş bulunan gazlardan ve tuzlardan ileri gelir. - renksiz, kalın tabakalar halindeyken mavimtrak renktedir. -genleşir, dolayısıyla suyun özgül ağırlığı azalır.
Hücrelerin yaşamı ve sağlığı için gerekli biyokimyasal tepkilerin oluşmasında önemli bir rol üstlenir. Hücrelerin, dokuların organların ve sistemlerin çalışmasında hayati önem taşır. Metabolizma sonucu oluşan zararlı maddelerin taşınması ve atılmasında görev üstlenir. Vücut ısısının denetiminin ve dengesini sağlar.
Saf su renksizdir. Fakat derin suda ışık deniz tabanından ansımadığı için koyu mavi bir renk alır. Bunun ardında temel fizik nedenleri vardır. İnsan gözü 380-700 nanometre arası dalga boyundaki elektromanyetik ışınımı algılayabiliyor.
Eğer su olmasaydı yaşam da olmazdı. Denizler ve okyanuslar yeryüzünün yaklaşık onda yedisini kapla; toprakta, atmosferde ve bütün canlı varlıklarda su vardır. İnsan vücudunun yaklaşık üçte ikisi Sudan Oluşu; ayrıca yiyeceklerin, özelliklede sebze ve meyvelerin büyük bir bölümü de sudur.
Yetersiz su içmenin yarattığı sorunlar
Vücudumuzun yaklaşık yüzde 60'ının sudan oluştuğunu ve organların suya ne kadar ihtiyacı olabileceğini hatırlayın. Vücut, terlemeyle, idrarla ve hatta nefes alırken bile su kaybeder. Yaşamsal faaliyetlerin devam edebilmesi için kaybedilen suyun yerine mutlaka konması gerekir.
Doktorlara gelen vakalar incelendiğinde, bazı kişilerin bir saat içinde 6 litre su içerek su zehirlenmesi yaşadığı da ifade edilir. Su zehirlenmesine neden olacak başka faktörler de bulunur.
Yapılan araştırmalar yetişkin bir kadının günlük 2.7 litre, erkeğin ise 3.7 litre sıvı alması gerektiğinin altını çizer nitelikte. Fakat bu noktada karpuz, salatalık gibi su miktarı fazla olan yiyeceklerin de vücut için sıvı kaynağı olabileceğini unutmamalısınız.
' şeklinde konuşuyor. Özellikle 1990'larda yaygınlaşan bu inanca göre, günde iki litre su tene iyi geliyor, kilo verilmesine ve vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı oluyor; bunun yanı sıra yeterli su içmeyenler sağlık problemleriyle karşılaşabiliyor.
Suyun cildimiz üzerindeki akışı son derece rahatlatıcı ve yatıştırıcıdır. Temel olarak soğuk su yüzümüze temas ettiğinde ve nefesimizi tuttuğumuzda; kalp ritmimiz düşüyor, kan vücudumuzun merkezine doğru çekiliyor ve sonuç olarak bir tür huzur hissi ortaya çıkıyor.
Kan dolaşımı aracılığıyla böbreklere gelen suyun büyük bir kısmı idrar olarak vücut dışına atılmaktadır. Bir kısmı ise, deri, solunum ve sindirim sistemi tarafından kullanılarak vücuttan atılmaktadır.
Oksijen ve hidrojen birleşerek söndürücü bir madde olan suyu meydana getirirler. H2O saf suyu ve bileşiğini temsil eder, saf suya tabii en yakın örnek yağmur suyudur.
Bu tanım doğrultusunda su bu özellikleri barındırmadığından suya canlı demek olanaksızdır. Peki nedir su? Su; Dünya üzerinde bol miktarda bulunan ve hayat için vazgeçilmez olan, kokusuz ve tatsız bir kimyasal bileşiktir.
Kan dolaşımı ve metabolizma harekete geçtiği ve vücut içme suyunu oda sıcaklığından vücut sıcaklığına yükselttiği için vücudun kendi ısı üretiminin de artması gerekir. Bu da, vücudu harekete geçirir ve enerji tüketilmesini sağlar. Suyun diğer faydaları ise şöyledir: Su içmek kilo vermeye de yardımcı olabilir.
Su önemli bir besin maddesidir ve insan vücudunda önemli bir rol oynar. Yiyecek olmadan birkaç haftaya kadar yaşayabiliriz, ancak su olmadan sadece birkaç gün yaşayabiliriz. Vücuttaki her sistem, hücrelerden ve dokulardan, hayati organlara, suyun işleyişini gerektirir.
Hiçbir sıvı suyun yerini tutmaz. Beynin susama sinyallerini başka bir içecekle tatmin etmeden önce su içilmesi gerekir. Çay, kahve, bitki çayları gibi içecekler vücuttan su attığı için suyun yerine tüketilmemelidir. Yemekten 10-15 dakika önce içilen su sindirime katkıda bulunur.
Kiloya göre günlük su içme tablosu verileri hesaplanırken kişinin kilogram cinsinden kilosunun 0.033 ile çarpılması gerekir. Örneğin 70 kilogram bir bireyin kilosuna göre içmesi gereken su miktarı 2,31 litreyken, 90 kilo biri için bu miktar 2,97 litre dolaylarındadır.
Farklı kilo ve boya sahip insanlarda oran değişmekle birlikte, bir insanın gün içinde ihtiyaç duyduğu su miktarı günde 8 su bardağı kadardır. Ortalama 1 litre suyun 5 bardağa denk geldiğini düşünürsek, günde ortalama 1-1,5 litre ya da 8 bardak kadar su içmek gerekir diyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri