5- Suyu içerken “Bismillahirrahmanirrahîm” demek. “Elhamdülillah” demek.
Aynı şekilde su içtikten sonra da “Allah'ım sana şükürler olsun.” veya “Elhamdülillah!” demeliyiz.
Hadisten yola çıkarak su içerken okunacak dua Besmele-i şeriftir.
Suyu üç yudumda içmek sonunda "Elhamdülillah" demek; su içmenin adaplarındandır. Peygamberimiz (asm) buyuruyor: "Suyu çocuğun memeyi emmesi gibi için.
1- Besmele ile su içmeye başlanır. 2- Su bardak gibi içi görülen kaptan içilir. 3- Oturarak içmeyi tercih etmek lazım.
İlgili 45 soru bulundu
- Suyun yavaş yavaş, yudum yudum içilmesi tavsiye edilir. - Su tek başına ya da farklı besinlerle tatlandırılarak içilebilir. Su diyeti yapanlar arasında suyun elma, limon ve tarçın gibi farklı unsurlarla lezzetlendirilmesi yaygın bir tercihtir. - Su sıcak, ılık veya soğuk olarak içilebilir.
(Allahümme innî es'elüke ilmen nâfiân, ve rızkan vâsian, ve şifâen min külli dâin ve sekam.) "Allah'ım Senden faydalı ilim, bol rızık ve her türlü dert ve hastalığa karşı şifa niyaz ediyorum."
Değerli kardeşimiz, Suyu içerken imkânlar ölçüsünde kıbleye yönelip, oturarak besmele çekip su bardağı sağ ele alınarak içmelidir. Her hususta olduğu gibi su içerken de itidal üzere hareket etmeli, aşırı derecede su içmemeli, çok soğuk ve çok sıcak olanlardan da sakınmalıdır.
Muhammed, suyu oturarak ve üç yudumda içer, bunun daha sağlıklı ve daha lezzetli olduğunu söylerdi."
Zemzem içerken, "(Allâhümme) innî es'elüke 'ilmen nâfian ve rizkan vâsian ve şifâen min külli dâin." (Allah'ım! Senden yararlı ilim, bol rızık ve her dert için şifa istiyorum.) diye dua edilir.
İmsak vaktinin başlamasıyla beraber sabah ezanı okunur ve artık oruç tutacak kişiler niyet edip oruca başlar. Uzmanların ifadelerine göre imsak vaktinin gelmesiyle su içme ve yemek yeme eylemleri tamamen bitmelidir.
Oruç ibadeti için de niyet şarttır. Eğer Sahura kalkmışsanız İmsak Vaktini haber eden Ezan başlayana kadar en basit olarak; Niyet ettim Ramazan'ı şerifin bugünkü orucuna veya aynı anlama çıkan kelimeler ile niyet edebilirsiniz.
Üç nefeste içen kimse suya iyice kanar, böylece susuzluğu teskin edilmiş olur. Burada esas olan suyun yavaş yavaş içilmesidir. Suyun miktarına göre yudum sayısı arttıırlabilir ve azaltılabilir. Suyu üç yudumda içmek sonunda Elhamdülillah demek; su içmenin adaplarındandır.
"eskiden insanlar tanrılarının kafasında yaşadığına inanırmış bu yüzden su içerken elini başına koyarak tanrılarının kaçmamasını isterlermiş" miş. suyun kütlesi ağar gelip kafayı sağa sola düşürmesin , boyun kırılmasın diye yapılan eylem ... bide su içerken hem elini başlarına koyup hemde çömelenler vardır.
Muteber hadis kaynaklarımızın ifade ettiği bilgilere göre, Risaletpenah Efendimiz (Sallâlâhu Aleyhi ve Sellem) suyu dinlene dinlene, yudum yudum, hazmederek içerler idi. Şöyle ki; su içme şekli çoğu zaman üç nefeste dinlenerek, bazen de iki nefeste yudumlayarak olur idi.
Bu konuda vesveseye düşenler için faydalı olur cevabnız.. Abdestte ve gusülde, lüzûmundan fazla su kullanmak isrâf olup, harâmdır. Peygamber Efendimiz (asm), rivayetlere göre yaklaşık 875 gr. su ile abdest alır, 4.2 litre su ile guslederdi.
Ağzı açık bir biçimde suyunuzu uzun süre bırakmak sadece toz değil bir çok pisliğin de içine dolmasına mahal verebilir ve sinekler, böcekler ve bunun gibi birçok etken suyun içine düşebilir.
Prof. Dr. Canan Karatay, katıldığı bir söyleşide su tüketilmesine dair ilginç bir iddiada bulundu. Karatay yeterli miktarda saf su değil tuzlu su tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Peygamber'in, ayakta oturarak veya binek üstünde su içtiğine dair rivayetlerin bunlara göre daha güvenilir olduğu ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak, Hz. Peygamber'in ayakta su içmeyi yasakladığı şeklindeki algı doğru değildir. Aynı şekilde, oturarak su içmenin sünnet olduğu şeklindeki algı da doğru değildir.
1 bardak suya 13 defa ayet-el kürsi. 11 defa ihlas suresi. 3 defa felak suresi. 3 defa nah suresi. 7 defa fatiha suresi okuyup içersen. yarıda olan tüm kapılar ardına kadar açılır. bu uygulamayı denedikten sonra.
“Zehebezzama' vebtelletil urûk ve sebe-tel-ecr inşâallahü teâlâ.” “Allahümme leke sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü, fe tekabbel minnâ.
“Yarabbi, ellerimizi açtık, sana dua ediyoruz, yalvarıyoruz, yakarıyoruz, dualarımızı kabul eyle Allah'ım! Bana dua edin, dualarınızı kabul edeyim buyuruyorsun; Ya Rab her türlü müracatımızı, her türlü isteklerimizi kabul eyle Allah'ım. Ramazan ayını bizim için hayırlı eyle Allah'ım. Oruçlarımızı kabul eyle Allah'ım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri