Sucuğun Tarihçesi Her ne kadar sucuğun tam olarak nereden çıktığı bilinmese de bu yiyeceğin doğum yeri Kayseri olarak bilinmektedir. Erciyes dağının esintisiyle lezzetlenen sucuğu yüzlerce yıldır üretmekte olan Kayseri, sucuğun anavatanı sayılabilmektedir.
Anadolu'ya özgü bir kültürdür sucuk Doğum yeri her ne kadarda bilinmese sucuk diyarı Kayseri diye bilinir. Kayseri halkı pastırmaya ve sucuğa lezzetinin Erciyes Dağından esintinin verdiğini söylerler. Sucuk literatürlerde baharatlanmış kıymanın kurutulmuş bağırsağa doldurulmuş şekli diye geçer.
Ama bu kez Afyon sucuğu. Sucuk ve kaymak denilince şüphesiz akla gelen ilk şehir Afyonkarahisar. Afyonkarahisar'da çok fazla meşhur ürün var lakin bunlardan en meşhuru sucuk.
Sucuk için su zamanda şöyle oluşmuştur demek mümkün değildir. Anadolu'ya özgü bir kültürdür sucuk Doğum yeri her ne kadarda bilinmese sucuk diyarı Kayseri diye bilinir. Kayseri halkı pastırmaya ve sucuğa lezzetinin Erciyes Dağından esintinin verdiğini söylerler.
Bugüne kadar Türkiye'ye önderlik yaptı, bundan sonra da sucuk Türkiye'de Kayseri markası olarak liderliğini sürdürecek. Asla Kayseri sucuğunu ne Afyon'a ne de diğer illerimize kaptırmayacağız. Aynı pastırmada olduğu gibi sucukta Türkiye'de liderdir. Sucuk ve pastırma denildiğinde aklımıza ilk gelen şehir Kayseri'dir.
İlgili 45 soru bulundu
Erciyes dağının esintisiyle lezzetlenen sucuğu yüzlerce yıldır üretmekte olan Kayseri, sucuğun anavatanı sayılabilmektedir. Orta Asya'dan günümüze dek ulaşan bu lezzet, etin doğal yollarla fermente edilmesiyle ortaya çıkmıştır. Et ve baharatın bir süre dinlendirilmesiyle sucuk oluşmuş ve günümüzde dek ulaşmıştır.
Kayseri sucuğu daha küçüktür. Afyon sucuğu ise, iridir. Afyon sucuğu bol yağlıdır. tavayı kırmızıya boyar, kokusu yoğundur.
İmamoğlu Kangal Sucuk 800 Gr Akçakoyunlu - Kayseri Kayseriye özgü bir tatı oluşan bu sucuğu yemeye doyamayacaksınız.
Günümüzde Kayseri pastırma üretim kenti olarak bilinir. Pastırma eski bir Türk yiyeceğidir. Pastırmayı ilk yapanların Orta Asya'da Hunlar olduğu bilinmektedir.
Türk mutfağının önemli ve geleneksel lezzetlerinden biri de kangal sucuğu. Başta Kangal ilçesi olmak üzere Sivas ili ile anılan bu eşsiz sucuk çeşidi, lezzeti ve yapım şekli ile ünlüdür. Kangal sucuğu çok fazla kaloriye sahiptir ve iyi yağlara sahip olabilir.
Anadolu'nun birçok bölgesinde yapılagelmiş bir tatlı olan cevizli sucuk, Kahramanmaraş çevresinde yalnızca "sucuk", Elazığ çevresinde "orcik", Gümüşhane ve Artvin çevresinde ise "köme" olarak anılmaktadır.
Afyonkarahisar Tarım Orman İl Müdürü İbrahim Acar'ın sucuk ve pastırma üretiminde Afyonkarahisar'ın birinci sırada olduğunu açıklamasının ardından geçtiğimiz günlerde Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Recep Bağlamış, "Tavuk sucuğuyla ilgili Afyon zikredilebilir, ama et sucuğuyla ilgili asla Afyon ismi öne çıkamaz" ...
Kayseri denilince akla gelen ilk şey pastırma sucuk ve mantı oluyor.
Afyon Sucuğu - Afyonkarahisar
Sucuk yapımının esası pastırma yapımında olduğu gibi çiğ etin, tuz ve baharatla “pişirilişi”dir. “Yapımı için en uygun dönem Ekim ve Kas›m aylarıdır. Sucuk yapımı için, pastırma yapmaya elverişli olmayan küçük et parçaları kullanılır veya büyükbaş hayvan kesilerek sucuk elde edilir”.
Doğru şekilde saklanmayan sucuklarda maya ve coclar, hızlıca ürer ve bu üreme dış tabakada beyaz bir madde oluşturur. Beyaz tabaka sucuğun bozulduğunun bir işareti değildir. Ancak sucuğun lezzetinin azalmasına neden olur.
Buradaki fark sucuğun şeklinden kaynaklanmaktadır. Kangal Sucuk Nedir ? Merak edilirken bu adlandırma sucuğun iki ucu birleştirilerek kurutulması nedeni ile şekline bağlı olarak ortaya çıkar. Parmak sucuk ise parmak şeklinde özel kılıflara doldurularak kurutulan sucuklara verilen addır.
Kasap sucuk ürünü ısıl işlem görerek üretilen fabrikasyon sucukları gibi değildir. Tam kıvamında yağ oranı ile midenizi rahatsız etmez. Et oranı daha yoğundur. %50 dana eti ve %50 kuzu eti tercih edilerek üretilen kasap sucuk içerisinde sadece kuzu yağı kullanılmaktadır.
Özellikle insanların, kasaptan aldığı eti baharatla karıştırıp harmanladıktan sonra iftar sofrasında tükettiği vazgeçilmez lezzetlerden biri. İçine tercihe göre 7 ya da 9 çeşit baharat katılır. Tatlı biber, acı biber, kimyon, karabiber, zencefil, tarçın, kişniş gibi baharatlar katılır.
"İrişkik" adıyla da anılan, büyükbaş hayvanın döş ve boşluk kısmından çekilen kıymaya bir kilogram için 2 baş sarımsak, 2 yemek kaşığı acı toz biber, 2 yemek kaşığı tatlı toz biber, 2 yemek kaşığı kimyon, 1 yemek kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı yenibahar, yarım çay bardağı su katılarak hazırlanan sucuk içi tavada kavrularak ...
Afyon'u ziyaret eden gezginlerin mutlaka tatması gereken yöresel lezzetler arasında; Afyon Kaymağı, Afyon Lokumu, Afyon Bükmesi, Afyon Sucuğu, Çullama Köfte, Zürbiye, Düğülü Haşhaş Tatlısı, Sakala Çarpan Çorbası, Afyon Keşkeği, Paçık, İlibada Sarması ve Emirdağ Güveci yer almaktadır.
Göden sucuğu Osmanlı mutfağından günümüze gelen bir lezzettir. Göden sucuğunun çapı kangal sucuklara göre daha geniştir. Göden sucuk kalın bağırsak içine basılır. Göden sucukların yağı, baharatı kendisine has bir kıvamdadır.
Türk mutfağının en önemli ürünlerindendir sucuk. Katkı maddeleri üretilmeyen yıllarda et, pirinç ve benzer gıdaların karıştırılıp kurutulmuş bağırsağın doldurulması ile üretilirdi. Sucuk ismi, Kuman Türkçesinde 'bağırsak' anlamına gelen suç-u-k sözcüklerinden türemiştir.
Pastırma; Orta Asya'dan batıya göç eden Türk akıncılarıyla Anadolu'ya gelmiş ve Kayseri'yi kendine mesken tutmuştur. Orta Asya'lı atalarımız sürekli at üzerinde seyir halinde olduklarından yiyeceklerini de yanlarında taşırlardı. Bu durum kurutulmuş eti yiyecek olarak seçmelerine neden olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri