Sûfîler ve tarikat ehli, özellikle semâ ve zikir meclislerinde “semâ hırkası” denilen özel kıyafet giyerler. Semâ meclisinde vecde gelen bir derviş bazan üzerindeki hırkayı çıkarıp atar, hatta bazan parçalayıp fırlatır.
İlahiyat Fakültesi, Tasavvuf Tarihi Anabilim Dalı. (sufi, içinin temizliği üzerine yün elbise giyen, nefsine cefa çektiren, dünya sevgisini kalbinden çıkaran, geriye atan ve Hz. Muhammed (a.s. )'ın yolunu takib edendir) (1).
VII. ve VIII. yüzyıllarda yaşamış olan bazı zâhidler yün ve çuhadan yapılan, abâ veya sûf denilen kalın ve kaba elbiseler giymeye başlamışlardır. Bu, onların dün- yaya önem vermedikleri, nefislerinin rahatını düşünmedikleri ve gösterişten kaçın- dıkları anlamına geliyordu.
Tennure, Mevlevi dervişlerin giydikleri sema töreninin ayrılmaz bir parçası üst tarafı dar, aşağısı geniş, kolsuz bir elbisedir. Sema tennuresi ve hizmet tennuresi olarak ikiye ayrılır.
“SUFİ” ADI NEREDEN GELİYOR? Sufilerin diğer ilim erbabından farklı ilk özellikleri, farzları yerine getirmekten ve haramlardan kaçınmaktan başka malayani denilen boş ve anlamsız meşguliyetleri terk etmek, maksadları ile aralarına giren her türlü alakadan sakınmaktır. Onların Allah'dan başka gaye ve maksadları yoktur.
İlgili 42 soru bulundu
İslâm'ın zâhir ve bâtın hükümleri çerçevesinde yaşanan mânevî ve derunî hayat tarzı. Tasavvufî hayat tarzını benimseyen ve bu yolla Hakk'ın yakınlığını kazanmaya çalışan kişi. Âhiret saadetinin ibadetle kazanılacağına inanarak kendisini ibadete veren samimi dindar.
Mistizmin özel bir türü olan Sufizm, “müslümanların Allah'ın varlığını kişisel deneyimleri ile yaşayarak anlamaya çalışmaları” olarak tanımlanabilir. Sufi terimi ilk kez “yün giyen” anlamıda 767 yılında ölmüş olan Kufe'li Abu-Haşim tarafından kullanılmıştır.
Kadın dervişlere, çile çıkarmadıkları için muhibbe denirdi. Afyonkarahisar'da olduğu gibi bazı dergâhlarda Kadın Mevlevîlerin, islâmî bir kıyafet ve nikab- la mukabeleye katıldıkları bilinmektedir.
Derviş mürşidinin tasarrufatı altında adedini mürşidin belirlediği Allah'ın zikri ile meşgul olup nefsindeki kötülüklerden arınıp insan olabilme, Allah'a kulluk yapabilme gayretiyle yaşar. Mutasavvifi en büyük derviş olarak Muhammed'i kabul eder.
Dervişlik makamı, yüzünü maddi âlemin ötesine çeviren benliğin makamıdır. Bu makamda benlik maddi olanla ilişiğini en aza indirir. Kişinin kendisinde bulunan, maddi ve manevi güç terazisinin manevi yöne doğru pozitif yönde hareketlenmesiyle kişi dervişlik yoluna girmiş olur.
"Sûfî" lâkâbıyla ilk anılan zât; bir rivâyete göre Câbir b. Hayyân (ölm.150/767), bir başka rivâyete göre ise Ebû Hâşim'dir. Her ikisi de Kûfe'li olduklarından, "sûfî" kavramının önce Kûfe ve Basra'da ortaya çıktığı söylenebilir.
Hırka; vücudun üst tarafına giyilen, genellikle yünden örülmüş bir giysidir, çeşitli renklerde olur. Mevlevî dervişlerinin giydiği hırka siyah renklidir ve buna “Derviş Hırkası” denir. Dervişlerin hırkaları altına giydikleri kolsuz entariye “tennure” denir. Çoğu zaman Mevlevî tarikatındakiler tarafından kullanılır.
Türkçesi: “Safveti, temiz kalpli ol mayı isteyen ve bunun için çalışan, kimse lere Sofu derler. Elbise, Sof giymek, ken di elbisesini dikmek, vakarla ağır ağır yürümek Sofuluk değildir” demektir15.
Bu dönemin meşhurları Bâyezidî Bistâmî, Yahyâ b. Muâz Râzî, Ebû Hafs Haddâd ve Hamdûn el-Kassâr'dır. 6 Ebû Osman el-Hîrî'de (ö.
Sâlikin kırk gün süreyle özel bir mekânda inzivaya çekilip kendisini ibadete vermesi anlamında tasavvuf terimi. Nefsânî arzulardan kurtularak ruh temizliğine ermek için girişilen sıkı perhiz ve mahrumiyet dönemi anlamına gelen tasavvuf terimi.
Zühd döneminde Basra, Kufe ve Horasan'da sufiler yetişirken tasavvuf döneminde Mısır, Nişabur, Şam ve özellikle Bağdat'ta olmak üzere İslâm coğrafyasının her tarafında önemli sufiler yetişmiştir.
Mevlevîlik'te dedelik makamına gelen canlara derviş denir.
Dervişlik, kalb kırmamaktır. Bunu yapabilen, Allahü teâlânın rızasına kavuşur. Dervişlik, bir gönül işidir. Gönlünü Allah sevgisiyle dolduran ve her türlü işini bu sevginin gereklerine uygun yapan, İslam büyüklerini seven, onların terbiyesini kabul eden herkes derviş demektir.
Tarih-i Cürcân müellifi Buhârî dersleri veren 12, es-Siyak li Tarih-i Nişâbûr müellifi de 22 âlime sûfiye kadından söz etmiştir. Hemedan'dan Horasan'a 60'dan fazla sûfi kadın vardır.
Bu terimin çoğul kullanımı ise evliyadır. Evliya kavramı, İslâm Tasavvuf terminolojisindeki mürşit ve şeyh gibi kelimelerle karıştırılmamalıdır. Velilik, tarikat ile ilgili olmayıp mutlak anlamda Allah dostu kabul edilen kişiler için kullanılır.
Derviş usulü defin, genellikle tasavvuf geleneğine bağlı olarak gerçekleştirilen bir cenaze törenidir. Bu usule göre, dervişler tarafından gerçekleştirilen defin törenleri sırasında özel dualar okunur ve ilahi ezgiler eşliğinde cenazenin toprağa verilmesi sağlanır.
Sema sırasında genellikle dervişler döne döne raks ettikleri için semaya "devir ve deveran" (dönmek) da denilmiştir. Tasavvuf anlayışına göre sema sırasında evrenin tüm gerçekleri işitilir ve sema edenler daha sonra bu gerçeklerin gerektirdiği şekilde davranıp yaşamaya çalışır.
Cemâl Halvetî mezkûr eserinde sûfînin tanımını manzum bir şekilde yapmıştır. Ona göre sûfîliğin temel şartı zühd, fakr, sıdk ve aşk ehli olmaktır. Bunun yanında sûfî zâhir ve bâtın temizliğine özen göstermeli, şer'i hükümlere azami riayet etmelidir.
Dilimize Yunancadan geçen Sofi kelimesi, 12. yüzyıldan itibaren Anadolu'da kullanılmaya başlanmıştır. Tasavvufta ''sufi'' şeklinde geçen bu kelime, dünya nimetlerinden vazgeçen, Allah aşkıyla yanıp tutuşan ve ahiret için yaşayan kimse demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri