Klasik Türk şiirinde kadını ve aşkın zevklerini konu alan, zarif ve çapkın bir anlatımla söylenmiş gazellere “şûhâne gazel” adı verildiği bilinmekte ve bu tarzın edebiyatımızdaki en önemli temsilcisi Nedim kabul edilmektedir.
Buna göre kadın ve aşkın güzelliklerinin, zarif ve çapkın bir tarzda anlatıldığı gazeller “şûhâne gazel” adıyla anılmakta olup bu tarzın en önemli temsilcisi olarak ise Nedim (1681-1730) kabul edilmektedir.
Aşkın verdiği acı ya da mutluluk anlatılır. Bu gazelin temsilcisi Fuzuli'dir. Rindâne gazel;içkiyi, içki zevkini, hayata karşı umursamazlığı, yaşamaktan zevk almayı anlatan gazellerdir. Rindane gazelin en başarılı şairi Baki'dir.
Aşkla ilgili gazellere "aşıkane"; beşeri aşkı anlatan gazellere "şuhane"; yaşamdan zevk almayı anlatan gazellere "rindane"; gazel öğretici gazellere "hakimane" gazel denir.
Divan edebiyatımız da Baki Rindane Gazel yazanlar arasında örnektir.
İlgili 42 soru bulundu
Osmanlı Türkçesi
Kadın, tensel zevkler ve şehvet gibi konuları işleyen gazel çeşidi.
Fuzûlî, duygu ve düşünce dünyasını şiirlerine edebî sanatlar aracılığıyla başarıyla aktarmış bir şairdir. Bu kabiliyetini yoğun bir şekilde gördüğümüz şiirleri ise şüphesiz Türkçe gazelleridir. Fuzûlî'nin bu başarısı Klâsik şiirimizde gazel şairi olarak anılmasını da sağlamıştır.
Bu yaşam şekline sahip olan kişilere de rind denir. ŞÛHÂNE GAZEL: Kadınları, kadın güzelliğini, aşk duygusunun somut ve soyut zevklerini konu edinen kibar, nükteli gazel türlerine “şûhâne gazel” adı verilir. Bu çeşit gazellerin en iyi örneklerini Türk şiirinde Nedim yazmıştır.
Dünya malına, şan ve şöhreti önem vermeyen, hayatın daha önemli olduğunu gösteren gazeller rindane gazel er olarak bilinir. Bu konuda günümüzde önemli ustalar tarafından kaleme alınmış çok önemli Gazeller bulunmaktadır. Özellikle buna örnek olarak Baki'nin gazelleri ön plana çıkabilir.
Mükerrer Gazel: Edebiyatta çok kullanılmayan bir gazel türü olarak bilinir. Bu gazellerin her mısrasında aks sanatı yapılır. Müzeyyel Gazel: Bu gazelde gazeli mahlası ile söyleyen şair daha sonra başka bir kişiyi övmek için şiirinde eklemeler yapar. Bu türde arttırılarak kaleme alınan gazellere müzeyyel gazel denilir.
Bu tamlamaların terim anlamlarına bakmadan günümüz Türkçesindeki karşılıklarına bakıldığında hüsn-i matla', “matla'ın güzelliği” yani “şiirin ilk beytinin güzel olması” demektir. Buna göre hüsn-i makta' da “son beytin güzel olması” anlamına gelir.
Musammat; ayrı bir nazım biçimi olmamakla birlikte bazı gazel ve kasidelerde uygulanan, dize ortasında da uyak bulunması temeline dayanan bir divan edebiyatı tekniğidir. Bu tekniğin kullanıldığı gazellere "musammat gazel" adı verilir.
- Beyit sayıları 5 ile 15 arasında değişebilir. Fakat bundan daha uzun gazel örneklerine de rastlamak mümkündür. - 15'den fazla beyit içeren eserler mutavvel gazel olarak adlandırılır. - Gazellerin konuları genel olarak lirik olmaktadır.
Adlî, şiirlerinin çoğunda sade, külfetsiz bir dili ve ahenkli bir üslubu tercih etmiştir. Onun Farsça üç manzume haricinde bütün şiirleri Türkçe yazılmıştır. Adlî Divanı'nda rindane üslupla yazılmış şiirler önemli bir rol oynamaktadır.
Gazelin iki mısraı kafiyeli olan (musarra') ilk beytine “matla'”, matla'dan sonra gelen beytine “hüsn-i matla'”, son beytine “makta'” ve makta'dan önceki beytine de “hüsn-i makta'” denir.
*13. yy.da başlamış, 16 ve 17. yy.larda gelişmiş ve 19.yy.a kadar devam etmiştir. *Ayetler, hadisler, İslami bilimler, İslam tarihi, tasavvuf, İran ve Arap mitolojisi, peygamber kıssaları, evliya hikâyeleri, tarihi kişiler ve olaylar bu edebiyatın kaynaklarını oluşturur. *Divan edebiyatı şiir ağırlıklı bir edebiyattır.
Divan şairleri rindane şiirler yazmış ve zahid tipini karşılarına almışlardır. Rind tipi dürüst, tokgözlü, korkusuzdur ve dıştan çok öze önem verir. Diğer yandan, zahid tipi ise olgunlaşmamış, dinin özünden habersiz kimsedir. Aynı zamanda kuru nasihatçi, sıkıcı, dedikoducudur.
Fuzuli rindane bir tavrın ve ayrılık ve yokluğa razı olmuş bir kişiliğin sahibidir. Onun mesnevisindeki kahraman olan Mecnun da yaşadığı aşk mace- rasında kaderine razı olma yolunu seçmiştir. Şeyh Galib, mizacı ve sanat anlayışı bakımından iddialı ve zaman zaman gururlu bir şahsiyettir.
Divan'ında yer alan kasidelerin sayısı otuza yaklaşsa da Bâkî her şeyden önce bir gazel şairi olarak bilinir.
Gazel XIX. asır Türk şiirinde ve Tanzimat sonrası Türk edebiyatın- da da, iç yapı ve muhtevadaki çözülme ve dağılmalara rağmen, en çok kullanılan nazım şekli olma vasfını korumuştur. Servet-i Fünûn edebi- yatına kadar her Tanzimat sonrası Türk şairi gazel şeklinde en az bir- kaç şiir yazmıştır.
Tâhirülmevlevi için yek-âvâz gazel, her beyti ses ve anlamca mükemmel olma iddiasında olan, yek-âheng gazel ise Muallim Nâcî'nin söylediği gibi beyitleri arasında anlam bağlantısı olan birer gazel türüdür: Böylece Muallim Nâcî ve Tâhirülmevlevî'den sonra artık farklı farklı tanımlanacak edebiyat terimleri doğmuştur.
Arapça şitâ (kış) kelimesinden türetilen şitâiyye “kışla ilgili, kışa ait” mânasına gelir. Kış, kasidelerin teşbîb (nesîb) bölümlerinde asıl methiyeye giriş yapılırken çok yaygın olmamakla birlikte işlenen konulardan biridir (bk. KASİDE).
Fuzûlî, Farsça divan tertip etmiştir. Farsça eserleri arasında divanından başka Heft-câm (Sâkinâme), Sıhhat u Maraz (Hüsn ü Aşk) mesnevisi ve Rind ü Zahid adlı mensur eseri tanınmıştır.
Makalede ele aldığımız şiiri de âşıkane bir gazeldir. Gazelde, divan edebiyatı tiplerinden sevgili, âşık ve rakip konu edilmiştir. Bu bağlamda gazelde âşığın yanma yakılışı ile maşuğun âşığa yaptığı cevr ü cefalar dile getirilmektedir.
Fuzûlî, “Irâk-ı Arab" adı verilen bölgede yaşayan Akkoyunlu Türkmenlerinin Bayat boyundandır. Şairin mahlası olan Fuzûlî kelimesi, hem “kendini ilgilendirmeyen işlere karışıp lüzumsuz sözler söyleyen, edebe aykırı 11 hareket eden kimse" hem de “yüce, üstün, erdemli, olgun" anlamlarını içermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri