Şükür Namazı Ne Zaman Kılınır? Şükür namazı kerahat vakitleri dışında yani güneşin doğuş ve batış zamanlarına yakın zamanlarda kılınmaması uygun görülmüştür. Alimler kerahat vaktinde namaz kılmayı caiz saymamaktadır. Kerahat vakitleri dışında her zaman şükür namazı kılmak mümkündür.
Şükür namazının ne zaman kılınacağı ile ilgili herhangi bir kriter bulunmasa da kılınması sırasında kerahat vakitler önemlidir. Kerahat vakitleri dışında şükür namazı istenildiği zaman kılınabilir.
Niyet ettim Allah rızası için iki rekat şükür namazı kılmaya' şeklinde niyet edilir. Şükür namazı istenilen vakitte kılınır. 2 rekat namaz kılındıktan sonra bolca dua edebilirsiniz.
Şükür namazı nafile bir ibadet olduğu için belirli bir vakit aralığında kılınma şartı yoktur. Kişi, istediği zaman şükür namazı kılabilir ancak namaz kılınan vakit kerahet vakti olmamalıdır.
Bu mübarek kandil günlerini ibadetle geçirmek için namaz kılmak isteyenler, vakit namazlarının ve tesbih namazının yanı sıra; teheccüd namazı, şükür namazı, hacet namazı ve kaza namazı kılabilirler.
İlgili 29 soru bulundu
Şükür namazı kerahat vakitleri dışında yani güneşin doğuş ve batış zamanlarına yakın zamanlarda kılınmaması uygun görülmüştür. Alimler kerahat vaktinde namaz kılmayı caiz saymamaktadır. Kerahat vakitleri dışında her zaman şükür namazı kılmak mümkündür.
Kandiller ve diğer dini geceler Diyanet İşleri Başkanlığı'nın verdiği bilgilere göre akşam ezanı ile başlayacağı için, akşam namazıyla birlikte ibadet edilmeye başlanabilir. Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın net bir hükmü olmasa da bu ibadetler yatsı namazı ile de sürdürülebilir.
Bu namazın dini bir gereklilik olduğu inancı veya kaanati yanlıştır. Ancak kişi nafile namaz kılınması mekruh olmayan bir vakitte, sebepli veya sebepsiz dilediği kadar nafile namaz kılabilir. Kurban kesen kişi de böyle bir ibadeti yapma imkânına kavuştuğu için Allah'ın verdiği nimete şükür olarak namaz kılabilir.
Kandil gecesinde ibadet etmek isteyen kişiler namaz kılacak. Şükür namazı da bu önemli gecede kılınan namazlardan biridir.
Fatiha suresi okunur ve bir zammı sure yahut Kuranı kerimden ayet okunur. Rukuya gidilir ve sonra secde yapılır daha sonra ikinci rekatta da aynı şekilde Fatiha ve Zammı sure okunduktan sonra ruku ve secdeden sonra son oturuşta ettahiyyatü, salli, barik ve Rabbena duaları okunur ardından selam verilir.
Güneş doğarken ve tam tepede iken namaz kılınamaz. Güneşin batmasından önceki kerâhet vaktinde, sadece o günün ikindi namazının farzı kılınabilir.
Dinî bir terim olarak yatsı namazı ile fecr-i sâdık arasında bir müddet uyuyup uyandıktan sonra namaz kılmayı ve bu süre içinde kılınan nâfile namazı (teheccüd namazı, kısaca teheccüd) ifade eder; teheccüd özellikle vitir ve terâvih gibi diğer gece namazlarından bu yönüyle ayrılır.
Tesbih namazı, ömürde bir kez olsun kılınması tavsiye edilen mendub bir namazdır. Kandil günleri ve diğer önemli günlerde kılınan tesbih namazı en uzun kılınan namazdır.
Sabah namazı sonrası kaza namazı edilmesi uygun olmaktadır. Kaza namazı dinimizde sadece kerahet vaktinde kılınmaz. Bu vakit dışında ilk olarak vaktin kendi namazı kılınmalıdır. Ardından vakit namazı kılınmış ise başka bir vaktin kaza namazı kılınabilir.
İkindi namazının son vakti güneşin batışından hemen öncedir. Ancak mazeret yoksa bu ana kadar geciktirmemek gerekir. Hz. Peygamber (s.a.s.), ikindi namazını güneş sararıncaya kadar geciktirip sonra da baştan savma bir şekilde aceleyle kılmayı, münafıkların namazı olarak nitelemiştir (bkz.
Fecrin doğuşundan sonra sabah namazının iki rek'at sünneti dışında sünnet ve nâfile namaz kılınmaz.
yapıcak bi şey yok. evet ya rabb'i niyet ettim. senin rızan için 2 rekat kadir gecesi namazını kılmaya. allahu ekber. sübhaneke allah'ım. fatiha'nın başında euzu besmele çekiyosun. fatiha'dan sonra 7 ihlas boyunca hiçbi şey besmele.
Kadir Gecesi namazı 2 rekattan başlayıp 12 rekat veya 100 rekata kadar Kadir Suresi ile birlikte kılınır. Kadir Gecesi namazı 4 rekat veya 12 rekat olarak kılınır.
Dokuz rekâti ayakta kılar ve onlarda vitir yapardı. Iki rekât da oturarak kılar, secde yapmak istediğinde ayağa kalkıp rukû yapar ve secdeye giderdi. Bunu vitirden sonra yapardı".
Kuşluk (duha) namazı ne zaman ve nasıl kılınır? Kuşluk (duhâ) namazı; güneşin doğuşundan yaklaşık 40-50 dakika geçmesinden itibaren öğle vaktine yaklaşık 10 dakika kalıncaya kadar kılınabilen nâfile bir namazdır.
Secdede üç kere "Subhane Rabbiyel Ala" denir. Ayağa kalkarak kıyama durulur. Besmele çekildikten sonra Fatiha suresi okunur.
Çünkü adet dönemi dinimizde hayız veya nifas hali olarak sayılmaktadır. Dinimizde hayız veya nifas halinde olan bir kadın namaz kılmaz. Bu durumda regl döneminde de namaz kılınmaz.
Bu ibadet saatleri akşam ve yatsı ezanı vakitlerinde idrak edilebilir.
Kadir Gecesi namazını yatsının peşine kılamayanlar sahurda da kılabilir. KADİR GECESİ NAMAZI NASIL KILINIR? Bu özel geceden kılınan Kadir Gecesi namazı 2 rekattan başlayıp 12 rekat veya 100 rekata kadar Kadir Suresi ile birlikte kılınır. Kadir Gecesi namazı 4 rekat veya 12 rekat olarak kılınır.
Namazın her rekatında Fatiha ve Kuran-ı Kerim'den bir sure okunarak kılınır. Her 2 rekatta bir selam verildikten sonra 100 kere 'Sübhanallahi ve`l hamdü lillahi ve lâ ilâhe illallahü vallahü ekber' denilir. 12 rekat namazın tamamı bittikten sonra 100'er defa tövbe istiğfar ve salavatlar getirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri