Nafile bir namaz olan şükür namazı, isminden de anlaşılacağı üzere, Allah'a şükrü ifade etmek için kılınan bir namazdır. Müslümanlar, hayır ve şerrin Allah'tan olduğuna iman ederler. Hayırlı bir gelişmede Allah'a şükrettikleri gibi karşılaştıkları bir şerde de Allah'a sığınırlar.
Allah tarafından verilen tüm nimetlere olan sevincini ve teşekkürünü karşılamak için Allaha teşekkür ve minnet duygusunun ibadet şeklinde yapılmasıdır. Şükür namazı herhangi bir dileğin olduğunda ve içten gelen bir istekle Allah için kılınan bir nafile namazdır. Şükür namazı aynı zaman da sünnettir.
Şükür namazı ne zaman kılınır? Şükür namazının herhangi bir sebep olmaksızın kılınması mümkündür. Şükür namazının kılınma amacı kişilerin Allah'a yakınlık göstermesidir. Aynı zamanda alınan güzel haber, kurban kesmek gibi durumlarda da insanlar Allah'a şükür etmek amacıyla şükür namazı kılabilmektedir.
Bu namazın dini bir gereklilik olduğu inancı veya kaanati yanlıştır. Ancak kişi nafile namaz kılınması mekruh olmayan bir vakitte, sebepli veya sebepsiz dilediği kadar nafile namaz kılabilir. Kurban kesen kişi de böyle bir ibadeti yapma imkânına kavuştuğu için Allah'ın verdiği nimete şükür olarak namaz kılabilir.
Şükür namazı kerahat vakitleri dışında yani güneşin doğuş ve batış zamanlarına yakın zamanlarda kılınmaması uygun görülmüştür. Alimler kerahat vaktinde namaz kılmayı caiz saymamaktadır. Kerahat vakitleri dışında her zaman şükür namazı kılmak mümkündür.
İlgili 16 soru bulundu
Şükür namazı ya da secdesi sünnettir. Şükür secdesi; Allah'ın verdiği nimete karşı şükür secdesi yapmaya niyet ettim diyerek Allah-u Ekber denir ve secdeye gidilir.
Şükür namazı nafile bir ibadet olduğu için belirli bir vakit aralığında kılınma şartı yoktur. Kişi, istediği zaman şükür namazı kılabilir ancak namaz kılınan vakit kerahet vakti olmamalıdır.
Secdede üç kere "Subhane Rabbiyel Ala" denir. Ayağa kalkarak kıyama durulur. Besmele çekildikten sonra Fatiha suresi okunur.
Kuşluk (duha) namazı ne zaman ve nasıl kılınır? Kuşluk (duhâ) namazı; güneşin doğuşundan yaklaşık 40-50 dakika geçmesinden itibaren öğle vaktine yaklaşık 10 dakika kalıncaya kadar kılınabilen nâfile bir namazdır.
Niyet ettim Allah rızası için iki rekat şükür namazı kılmaya' şeklinde niyet edilir. Şükür namazı istenilen vakitte kılınır. 2 rekat namaz kılındıktan sonra bolca dua edebilirsiniz.
Tövbe namazı 2 rekat bir namazdır. Nafile bir namaz olduğu için 2 şer rekat kılarak istenildiği kadar kılınabilmektedir. Niyet ettim Allah rızası için tövbe namazı kılmaya denilerek namaza niyet edilir.
Saat 5'te uyanmışsa, imsak da saat altıya doğruysa yine teheccüdü kılabilir.
En çok bilinen ve en çok okunan şükür ayetlerini şöyle sıralayabiliriz: Ali İmran Suresi 145. ayet. İbrahim Suresi 7. ayet. Bakara Suresi 152. ayet.
Aslında gerdek gecesi namazı ya da zifaf gecesi namazı olarak tanımlanan bir namaz yoktur. Bu gecede iki rekat nafile namazı kılmak müstehap sayılır. Yani gerdek gecesinde kılınacak namaz gelin ve damat tarafından unutulursa günah değildir. Ama kılınması güzel bir davranıştır.
Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: ''Farz namaz, bir günde iki kere kılınamaz ” (Dârekutnî, es-Sünen, 2/285; İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, 3/206). Bir vaktin namazı iki kere kılınamayacağına göre, ikinci kere kılınan namaz nâfile olacaktır.
Evvabin namazı kılmanın fazileti konusunda Peygamberimiz sallallâhu aleyhi ve sellem efendimiz şunları buyurmuştur. Peygamberimiz akşam namazını kıldıktan hemen sonra hiç konuşulmadan kılınacak 6 rekât namazın sevabının çok olacağını belirtmiştir. Hatta bu sevabın 12 yıllık bir ibadete eşit olacağını buyurmuştur.
Güneşin doğuşundan yarım saat sonraki zaman kuşluk yani işrak zamanın başlama zamanıdır. Öğle namazına yarım saat kalaya kadar bu namaz kılınabilir? İkişer ikişer veya dörder dörder kılınabilir. Bu vakitte kişi istediği kadar nafile kuşluk namazı kılabilir.
İşrak veya duhâ (kuşluk) namazı; güneşin doğup ufukta beş derece (bir mızrak boyu) yükselmesi ile kerâhet vakti çıktıktan sonra yani güneşin doğuşundan yaklaşık 40-50 dakika sonra ilk kuşluk vaktinde kılınır. Diyanet İşleri Başkanlığı takvimlerinde, güneşin doğuş saati bilgisi yer almaktadır.
Akşam namazından sonra veya kuşluk vaktinde kılınan nâfile namaz. Kuşluk vaktinde kılınan nâfile namaz. Farz ve vâcip niteliğinde olmayan ibadet anlamında fıkıh terimi.
Tövbe namazı iki rekat olup abdest alınarak kılınmaktadır. Tövbede hangi dualar okunmalıdır? Tövbe edecek kimsenin iki rekât namaz kıldıktan sonra Allah'a hamd, Resûlüne (s.a.s.) salât ve selam getirdikten sonra tövbe ve istiğfar etmesi, akabinde de salavat ve hamd ile bitirmesi tövbenin adabındandır.
Teheccüd namazı nafile bir namaz olup kılması oldukça faziletlidir. Bu namaz gece yarısı kılınır. Yatsı namazını kıldıktan sonra uyuduktan sonra gece yarısı tekrar kalkarak kılınmaktadır. Teheccüd namazının iki-sekiz rekât arasında çiftli sayılarda kılınması tavsiye edilmiştir.
En kıymetli tesbih, namazlardan sonra çekilen Sübhanallah, Elhamdülillah ve Allahü ekber'dir. Bu tesbihten sonra en kıymetli tesbih ve zikir La ilahe illallah demektir.
Bir ihtiyacın giderilmesi veya arzulanan bir hususun yerine gelmesi için kılınan namaz. Türbelerin dış cephelerinde ziyaretçilerin önünde Fâtiha okuduğu pencere. Karşılanmaması halinde insanın zorluk ve sıkıntıya düşmesine yol açan gereksinmeler anlamında fıkıh usulü terimi.
Şükür secdesi nasıl yapılır? Kıbleye dönerek tekbir alıp secdeye varılır, secdede iken tesbih okunur; tekrar tekbir alarak ayağa kalkılır. Şükür secdesinde “sübhane rabbiye'l-a'la” tesbihinin yanında hamd ve şükür ifade eden dualar da okunabilir. Şükür secdesinin abdestli olarak yapılması uygun olur.
Abdest aldıktan sonra kılınan 2 rekat namaza sübha namazı denir. Mekruh vakitler hariç, her zaman kılınır. Abdest aldıktan veya guslettikten hemen sonra sübha kılmak isteyen, kazası var ise, hem kaza namazına, hem de sübha namazına niyet ederse, hem kazası ödenmiş olur hem de sübha sevabına kavuşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri