Yine henüz pişirme aşamasındayken içerisine koyacağınız limon suyu reçelinizin daha bir kıvamlı olmasını sağlar. Limon suyunu ilave ettikten sonra kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bir diğer reçel koyulaştırma yöntemi ise reçeli güneşte kıvam alana kadar bekletmek.
Sulu reçelin kıvamını artırmak için içine bir adet elmayı doğrayıp kaynatmaya devam edebilirsiniz. Kıvamı koyulaşana kadar karıştırmak da etkili olacaktır. Reçeliniz soğuduktan sonra halen sıvı gibiyse yeniden ocağa alıp içine biraz daha limon suyu ya da portakal suyu ilave edebilirsiniz.
çaresi var. Reçeli tekrar ateşe koyun. İçine dilimlenmiş bir elma ilave ederek koyulaşana dek pişirin.
Eğer yapım aşamasında koyulaşmadığını fark ederseniz, kaynayan reçelin içerisine elma ekleyin. Elma, pektin görevi görerek reçelin daha koyu ve jölemsi bir kıvama gelmesini sağlar. Pişirme aşamasındayken içine ekleyeceğiniz limon suyu da, kıvamın tutmasına yardımcı olacaktır.
Son kaynama sırasında şeker ve 1 litre suyu ayrı bir tencereye alın ve kaynatın. Şeker eriyince yarım limonun suyunu ekleyin. Birkaç dakika sonra incirleri ilave edin, kısık ateşte kaynamaya bırakın. Yaklaşık 1 saat reçel kıvamına gelene kadar kaynatın.
İlgili 37 soru bulundu
Reçelin kıvama geldiğini anlamak için, koyulaşmaya başlayan reçel şurubundan kaşığın ucu ile alarak, porselen ya da cam bir tabağa sıra ile damlatın. En son damla yayılmadan toplu bir şekilde duruyorsa reçel kıvama gelmiş demektir.
Reçelin kötü ve koyu bir renge sahip olmaması için kaynama aşamasında tencere kapağını asla kapatmayın. Reçelin hoş bir renge ve parlak bir görünüme sahip olmasını istiyorsanız kaynama esnasında reçelin üzerinde biriken köpükleri toplamak yerine reçel içine az miktarda tereyağı ekleyin.
Evde hazırladığınız reçel ve marmelat şekerlenirse bir miktar su koyarak yeniden kaynatın. Reçel normal duruma döner fakat rengi biraz koyulaşır. Şekerlenme miktarı fazla ise bir kilo reçele bir çay bardağı su ve 1 tatlı kaşığı limon suyu katıp bir iki taşım kaynatın.
Reçeller şeker oranı ve dolayısıyla kıvamı düşük olursa açıkta muhafaza edildiğinde köpürme olur. Kristalleşme: Reçellere limon suyu veya tuzu ilave edilmediği takdirde şekerlenme de denilen kristalleşme olur.
Yaptığınız reçeli sıcak ve iyi kurulanmış cam kavanozlara ağzına kadar doldurmalısınız. Üstünü bir kağıtla hava almayacak şekilde örtmelisiniz. Kavanozların kapakları reçel a sıcakken ya da soğuduktan sonra kapatılmalıdır. Kavanozlar ışık görmeyen, çok sıcak olmayan, ferah yerlerde saklanmalıdır.
Reçellerinizi saklamak için plastik bir kap kullanacaksanız reçelleri kesinlikle henüz sıcakken ilave etmeyin. Plastik kaplara pay edeceksiniz mutlaka soğuduktan sonra aktarın. Ancak reçelleri en ideal saklama biçimi reçelleri kavanozlara ilk sıcağı çıktıktan sonra aktarmak.
Marmelatların, margarinlerin ya da reçellerin yapısını düzenlemek için jelatin kullanılabilir.
Reçel kaynarken şekerin dibinin tutmaması için reçeli karıştırmak çok mühim. Ancak bunu sadece ama sadece temiz ve kaynar su ile yıkanmış tahta bir kaşıkla yapmalısınız. Eğer metal kaşık kullanırsanız metalin içinde bulunan maddeler nedeniyle reçel tepkimeye girebilir ve yapısı bozulabilir.
1 Kilogram Ayvaya Ne Kadar Şeker Konur? Ayva reçeli yaparken 1 kilogram ayva için yaklaşık 2,5 su bardağı toz şeker eklemek yeterli olacaktır.
Ayvalar dilimlendikten sonra bir kabın içine alınarak üzerine şeker ilave edilir ve birkaç saat beklemeye bırakılır. Şekerler erimeye başladıktan sonra tencereye alınarak üzerine su eklenir.
Reçeller oda sıcaklığında bekledikçe kendi kıvamını bulan tariflerden. İçerisindeki şeker, reçel soğudukça katılaşan bir hale geliyor. Bu nedenle reçelleri hafif sulu bir kıvamda bırakıp oda sıcaklığında kıvam almasını ve katılaşmasını sağlamak oldukça mühim.
Şekerlenmiş reçele çok az su koyarak kaynatabiliriz ve böylelikle şekerlenmeden kurtulmuş olacaktır.
🌹Reçeli kavanozlara doldurduktan sonra soğumadan kapağını kapatmayın küf tutabilir , kapağını kapatmadan önce üzerinde köpük varsa mutlaka alın köpüğü almazsanız reçelin daha çabuk şekerlemesini ayrıca kısa ömürlü olacaktır.
Şekerlenmeye karşı sıcak etkili olduğundan dolayı belirtilen yöntemlerle şekerlenen reçelleri atmadan, tüketmeye devam edebilirsiniz. Yeniden kaynatma ya da sıcak suda bekletme gibi çözümler, tüketim için herhangi bir risk oluşturmamaktadır.
Not: Ayvayı şeker ile beraber kaynatırsanız ya da şekerde bekletirseniz, sert olur. Yumuşak olması için, ayvaları önceden haşlayın. Afiyet olsun.
Çok sıcak ya da çok soğuk yerlerde bekletilen reçeller ekşiyor, küfleniyor, şekerleniyor ve yenemez kıvama geliyor. Henüz yapım aşamasındayken doğru miktarlarda şeker kullanmamış olmak da şekerin süreç içerisinde şekerlenmesine neden olabiliyor.
Karbonat veya kabartma tozu sütle şekerin daha kolay yoğunlaşıp karamelize bir hal almasını sağlayacaktır. Bu malzemeleri ilave ettiğinizde sütün birden kabardığını göreceksiniz.
Tereyağı meyvelerin çok daha parlak görünmesini sağlarken çok ağdalı bir reçel yapmanızı da engelleyecektir. Tam kıvamında olmalarını sağlayacaktır. Ayrıca içerisine tereyağı ilave edilen reçeller oldukça uzun süre dayanıyor. İçerisindeki yağ meyvelerin daha uzun süre taze şekilde, küflenmeden korunmasını sağlıyor.
Reçel kaynamaya başladıktan sonra köpüklenecek işte tam bu köpüklenme aşamasında reçelinizin içine 1 çay kaşığı tereyağ atın ve reçelinizi tahta bir kaşık ile hep aynı yöne karıştırın.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri