Sumak, kandaki kolesterol ve trigliserid düzeylerini azaltmaya destek olarak koroner arter hastalıklarından korunmaya yardımcı olur. Aynı zamanda damar sağlığını olumlu etkilemesi ve kan dolaşımını düzenlemesi gibi nedenlerle de kardiyovasküler hastalıklardan korunmada oldukça etkilidir.
Solunum yollarında, özellikle de boğaz bölgesinde oluşan enfeksiyon hastalıklarında sumağın çay şeklinde tüketimi de hastalığın yol açtığı boğaz ağrısı, öksürük gibi olumsuzlukları önlemeye yardımcıdır. Yapılan bilimsel çalışmalara bakıldığında sumak tüketiminin kadınlarda adet sancılarını azalttığı görülmüştür.
- Yemek yenmeden tüketilen sumak, açlığa sebep olur. - Tansiyon hastaları sumak tüketirken dikkatli olmalıdır. Bunun nedeni, sumağın tansiyon yükselten bir etkiye sahip olmasıdır. - Sumak, yağların parçalanmasını hızlandıran etkiye sahip olduğundan, fazla tüketilmesi sonucunda kilo kaybına sebep olabilir.
Düzenli kullanımla birlikte ödem söktürmeye, bağırsakları temizlemeye ve dolaylı olarak kilo vermeye yardımcı olur. ÇABUK DOYMAYA YARDIMCI OLUR Gaz söktürücü, şişkinlik giderici baharatlardan biri olan sumağın kabızlığa iyi geldiği araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Yapılan araştırmalar sumak ve ekstresinin iyi bir anti-inflamatuar yani iltihap karşıtı olduğunu göstermiştir.
İlgili 27 soru bulundu
Sumak, güçlü bir toksin temizleyicisidir ve bu nedenle yıllarca şifalı bir baharat olarak kullanılmıştır. Günümüzde, yemeklere ekşi bir tat katması için kullanılan sumak, karaciğer fonksiyonlarına büyük fayda sağlar. Düzenli olarak sumak çayı tüketmek, karaciğerde biriken tüm toksinleri temizlemeye yardımcı olur.
Sumak güçlü bir diüretiktir. Bunun anlamı vücutta idrar söktürücü etki göstermesidir. Yol açtığı bu etki sayesinde sumak, idrar yolu enfeksiyonlarından korunmaya yardımcı olurken yüksek tansiyonun düşürülmesini sağlar.
Düzenli kullanımla birlikte ödem söktürmeye, bağırsakları temizlemeye ve dolaylı olarak kilo vermeye yardımcı olur. ÇABUK DOYMAYA YARDIMCI OLUR Gaz söktürücü, şişkinlik giderici baharatlardan biri olan sumağın kabızlığa iyi geldiği araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Sumak çok güçlü bir toksin atıcı baharattır. Bu yüzden yüzyıllar boyunca şifa amaçlı tüketildi. Günümüzde ekşi bir tat vermesi için salatalara ve yemeklere konulan sumak baharatı karaciğer fonksiyonları için birebir fayda sağlar. Sumak çayı düzenli tüketildiğinde karaciğerdeki tüm toksinleri atmada yardımcı olur.
- İltihaplara karşı koruyor: Enfeksiyon hastalıklarına karşı koruyucu olan sumak, vücutta iltihaplanma, ateş, deri iltihabı, solunum bozuklukları, bronşit gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalar sumak ve ekstresinin iyi bir anti-inflamatuar yani iltihap karşıtı olduğunu göstermiştir.
SUMAK ZAYIFLATIR MI, FAYDALARI NELERDİR? Sumak, vücuttan toksinleri atmaya yardımcı mükemmel bir baharattır. Düzenli kullanımla birlikte ödem söktürmeye, bağırsakları temizlemeye ve dolaylı olarak kilo vermeye yardımcı olur.
Sumak, sumak çayı veya sumak suyu halinde günde en fazla 2-3 bardak tüketilmelidir. Etkisini en çok aç karnına tüketildiği zaman gösterir. Tavsiye edilen miktarın fazlası tüketilirse yan etkilere sebep olabilir.
Sumak doğal bir insülin görevi görür. Bu özelliği sayesinde yüksek tansiyon hastalarının tüketmesi gereken besinler arasında yer alır.
Yapılışı: Bir çay bardağı kaynamış suyun içerisine bir tatlı kaşığı sumağı ekleyin 5 dakika demlenmeye bırakın daha sonra süzerek içebilirsiniz.
Sumağın kesin mikro besin içeriği hakkında çok az veri var, ancak bazı araştırmalar, en azından eser miktarda C, B6, B1 ve B2 vitaminleri dahil olmak üzere birkaç temel besin içerdiğini gösteriyor. Sumak, birçok antioksidan bileşik bakımından zengindir.
Sumak Ekşisi Ne İşe Yarar? Sumak ekşisi aynı şekilde sumakta olan pek çok farklı faydayı sağlamaktadır. Özellikle bu konuda eklem ağrılarına iyi gelirken kalp sağlığını da koruma açısından önde gelir. İdrar söktürücü yanı önemli bir fayda sunarken, bağışıklık sistemini güçlü tutar.
Mideye iyi geliyor. Sumağın en yaygın olarak değerlendirilen faydası, hazımsızlığa çözüm olması ve mideyi rahatlatması. Sık yaşanan sindirim sorunlarına çözüm oluyor. Bu özelliği sayesinde hazımsızlık kaynaklı mide ağrısı, kramp ve gaz gibi sorunlara da çözümü oluyor.
Eklem hastalıklarına iyi gelir. -Ağız yaralarına iyi gelir. -Düzenli olarak sumak suyu içmek hazımsızlığı önler. -Cildin korunmasına ve kendini yenilemesine yardımcı olur. -Kalbi destekler. -Karaciğeri korur.
Kurutulduktan sonra öğütülür ve toz haline getirilir. Sumak genellikle baharat olarak kullanılsa da, çayı ve suyu da içilebilir. Kokuyu azalttığı için soğan ve sarımsaklı yemeklerde yaygın olarak kullanılır. Özellikle Akdeniz mutfağında kullanılan sumak, insan sağlığı için de oldukça faydalıdır.
1 kupa kaynamış suyun içerisine 1 tatlı kaşığı sumak, 1 adet dal tarçın ve 2-3 adet karanfili koyarak 4-5 dk. kadar demlenmeye bırakınız. Günde 1 veya 2 bardak kadar içebilirsiniz. Öğün aralarında hem bağışıklığı destekleyip, hem mideyi rahatlatacak hem de ödem atmanıza yardımcı olacaktır.
SUMAĞIN FAYDALARI NELERDİR? Yapılan araştırmalarda limon gibi sumağın da antioksidan özelliği olduğu gözlemlenmiştir. Aynı zamanda uzmanlar üst solunum yolu hastalıklarında ilaç kullanmadan sumak suyu ile tedavi olunabileceğini vurguluyor. Sumak, kandaki insülin oranını dengeler.
İbrahim Saraçoğlu, idrar yolu enfeksiyonu şikayetinde olan kişilere karnabahar kürünü önermektedir. Yapmanız gerekenler ise kaynattığınız karnabaharın suyunu günde 3 defa olacak şekilde tüketmek. Karnabahar vücudunuzdaki mikropların atılmasında önemli bir rol oynayacaktır.
1) Sumaklı Su
Sumaklı su ile gargara yapılması, diş apsesinin etkilerini hafifletecektir. Sumak iltihabı temizleyerek diş sağlığını koruyacaktır. Diş apsesinin herhangi bir belirtisi olduğunda 1 bardak suyun içine 1 çay kaşığı sumak atın ve bu su ile gargara yapın.
İdrar yolları enfeksiyonu olan kişilerin bol su içerek mesaneyi düzenli olarak yıkaması gerekir. Su içmek idrarınızı sulandırmaya ve daha sık idrara çıkmanıza yardımcı olur, böylelikle bir enfeksiyon başlamadan önce bakterilerin idrar kanalınızdan akmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri