İlk yazıyı MÖ 3200 yıllarında Sümerler buldu.
Sümerlerin ilk kez tekerleği icat ettiği de bilinmektedir. Böylelikle tarihte ilk defa öküz ve sabanlar yardımı ile tarım alanlarında çalışmışlardır. Sümerler Matematik ve Geometri alanında da pek çok çalışmalar yapmıştır. Matematiğin temelini oluşturan dört işlemi Sümerler bulmuştur.
M.Ö. 3000'li yıllardaki önemli uygarlıklardan birisi olan Sümerlerin Uruk şehrinde ilk yazı örnekleri bulunmuştur. İncelemeler sonucu bu yazı örneklerinin taş ve tabletlere sivri bir cisimle sembol ve resimler kazınarak hayata geçirildiği için çivi yazısı ismini almıştır.
Taş, kerpiç ve tuğlaları kullanmayı başararak iki üç katlı evler inşa etmişlerdir. 60 rakamına dayanan ilk sayı sistemini bularak Babillerin geliştirmesini sağlamışlardır. Tekerleği icat eden bu toplum aynı zamanda tarım için sulama araçları yapmışlardır. Bugünkü tarımın temelini atan Sümerlerdir.
İlgili 39 soru bulundu
Sümer düşüncesinin en yaratıcı yönü, M.Ö. 5 bin yıllarından I. bin yılına kadar Orta-Doğu toplumları tarafından kullanılacak eğitimin en önemli aracı olan yazıyı (çivi yazısı) icat etmeleridir.
Sümerlerin insanlık tarihine katkıları incelendiğinde başta; Tekerlek, Yazı, Edebiyat ve Yazılı kanunlar gelmektedir. Dünyanın en eski uygarlığı olarak bilinen Sümerler, astronomi ve yazıyı Mezopotamyada ortaya çıkarmıştır. Tarihte bilinen en eski yazı biçimi Sümerlere ait çivi yazısı olarak kabul görmüştür.
İşte bütün bu bilgiler bir araya getirildiğinde, Nûh(a.s.)'dan önce kendisine peygamberlik görevi verilen37 ve yedinci sırada olduğu tespit edilen İdris(a.s.)'ın, Sümerlere gönderilmiş bir peygamber ve dolayısıyla yazıyı ilk olarak icâd eden kişi olduğunu söyleyebiliriz.
İlk yazı sistemi çivi yazısıdır. Taşların üzerine resimler ya da harfler ile özel bir teknikle yazılır. Bu yazı türü papirüsün bulunması ile son bulmuştur. İfade edilmek istenen kavramlarda, var olan kayıt sisteminin yetersiz kalması, yazının gelişmesinde çok önemli bir adım atılmasına neden oldu.
Ö. 2000'li yıllardan itibaren Sümer ve Asur kaynakları Kürt ismine yakın halkların varlığını haber vermektedir. Kökenleri Ârilere dayanan Kürtler, İslam'ı kabule kadar ataları Ârilerden aldıkları geleneksel inançlarına bağlı kalmışlardır.
İklim bilimciler, ilk birleşik Sümer devleti olan Akad İmparatorluğu'nun 4200 yıl önce kentleri su rezervlerinden tümden yoksun bırakan güçlü kuraklık ve kum fırtınalarından dolayı birdenbire dağılarak yok olduğu sonucuna vardı.
Özellikle Sümerler‟in ilk çivi yazısını keşfedişi, uygarlık tarihinde bir dönüm noktası teşkil etmiştir. Çivi yazısının Sümerler tarafın- dan icadıyla Mezopotamya dünyasında kültürel ve sosyal hayatta önemli değişiklik- ler meydana gelmiştir.
Mezopotamya'da yazı M.Ö. 3200 yıllarında Sümerliler tarafından icat edilmiştir. Sümer yazısı ekonomik ihtiyaçlardan doğmuştur. Önasya ülkelerinde ve Anadolu topraklarında yazı malzemesi olarak kullanılan kil tabletler, kilin kitap şekli olarak ifade edilmiş halidir.
İlk olarak Uruk Kralı Lugalzagizi aşağı Mezopotamya'daki kent devletlerini bir yönetim altında toplamıştır (M.Ö.2750). Sümerlere Elamlar son vermiş (M.Ö 2000 yıllarının başları) ve böylece Mezopotamya'da Akadların devri başlamıştır.
Bilim insanları, Sümer medeniyetinin neden bir anda yok olduğunu açıklığa kavuşturdu. İklim bilimciler, ilk birleşik Sümer devleti olan Akad İmparatorluğu'nun 4200 yıl önce kentleri su rezervlerinden tümden yoksun bırakan güçlü kuraklık ve kum fırtınalarından dolayı birdenbire dağılarak yok olduğu sonucuna vardı.
Birçok kavim tarından kullanılan ve çözülmesi zor olan çivi yazısı, 1844'te bir İngiliz subay olan Henry Ravlinson tarafından çözülmüştür.
Yazının buluşu dil tarihçileri ve epigrafistler tarafından sıkça incelenen bir konudur. Yazı Anadolu tarihinin önemli uygarlıklarından birisi olan Sümerler tarafından bulunmuştur. Sümerler tarafından bulunan ilk yazı, çivilerin üzerine yazılan sembollerle oluşturan çivi yazılardır.
M.Ö 4000 yılından itibaren kil tablet kullanımı çeşitli bölgelerde- başlangıç olarak özellikle Mezopotamya'da- kullanılır. Sümerler tarafından bulunan ve yaygın halde kullanılan çivi yazısı medeniyet başlangıcı olarak bilinir.
Irak'ın Dikar vilayetinde yer alan 4500 yıllık Sümerlerin başkenti "Antik Ur" kentinin, Hz. İbrahim'in doğum yeri olduğuna inanılıyor ve medeniyetin beşiklerinden biri olarak kabul ediliyor.
“Hz. İbrahim, Mezopotamya'da zuhur etmiş ve kan itibariyle tamamen Sümer Türklerine mensup bir Hak peygamberdir.
Sumerliler Mezopotamya'ya göç ederek gelmiş bir kavimdir. Onların göçleri milattan önceki dönemlere tarihlenmektedir. Geldikleri coğrafyada medeniyetin gelişmesine katkıda bulunmuşlardır. Mezopotamya'ya geliş güzergâhları ile ilgili çeşitli görüşler vardır.
Tarihçe. Çoğu tarihçiye göre, Sümerler MÖ 5500 ve 4000 yılları arasında bölgeye kalıcı olarak yerleşmiş Batı Asya halkıdır. Samuel Noah Kramer, "Tarih Sümer'de Başlar" kitabında; İran'dan gelen göçebeler ve Samilerin karışımı olan bir köy kültürü ile Sümer tarihinin başladığını yazıyor.
Sümer tarihi
Sümerliler ilk olarak Basra Körfezi'ne yakın Ur ve Uruk şehirlerini kurdular. Onlardan önce bu yerlerde Proto-Fıratlar veya Ubaidiler denilen, milattan önce 5.900 yıl önce yerleşmiş bir halk bulunurdu. Bu halkın Obeyd kültürünü oluşturduğu sonraları Sümerlilerin gelmesiyle yok olduğu söylenir.
Urum kenti, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür. Örgütü (UNESCO) listesine girdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri