Tek değişkenli gerçel fonksiyonlar için, "grafiğini el kaldırmadan çizebilme" şartının soyutlanmasıyla ulaşılmış bir kavramdır. Bunun geçerli olmadığı fonksiyonlara süreksiz fonksiyon denir.
Limitler belirli bir girdi değerine yaklaştıkça, fonksiyonun buradaki değerinden bağımsız olarak, fonksiyonun davranışını tanımlar. Süreklilik fonksiyonun belirli bir noktadaki davranışını fonksiyonun o noktadaki değeriyle eşleşmesini zorunlu tutar.
Bir fonksiyonun grafiğini apsisi olan noktadan geçerken kalemi kaldırmadan çizebiliyorsak fonksiyon bu noktasında süreklidir. Eğer bunu yapamıyorsak fonksiyon bu noktada süreksizdir.
1. mevcut olması 2. f(x)'in mevcut olması yani f(x)'in x0 noktasında tanımlı olması ve, 3. ℓ = f(x0) olması gerektiğini ifade etmektedir. Bu koşullardan herhangi biri mevcut değilse fonksiyon x = x0 noktasında süreksizdir denir.
Süreklilik kavramı, muhasebe kişisinin amaçlarını ve en azından mevcut taahhütlerini yerine getirmeye yetecek kadar uzun bir süre faaliyette bulunacağını varsayar.
İlgili 38 soru bulundu
Tek değişkenli gerçel fonksiyonlar için, "grafiğini el kaldırmadan çizebilme" şartının soyutlanmasıyla ulaşılmış bir kavramdır. Bunun geçerli olmadığı fonksiyonlara süreksiz fonksiyon denir.
Süreklilik, akım akışı için tam bir yolun bulunmasıdır. Örneğin çalışır durumda olan kapalı bir anahtar süreklilik sağlar. Bir devrenin açık mı kapalı mı olduğunu hızlıca test etmek için süreklilik testi kullanılır. Sadece kapalı, tam bir devrede (anahtarın AÇIK olduğu) süreklilik vardır.
Değişkenler aldıkları değerlere göre sürekli ya da süreksiz olarak sınıflandırılır. Süreksiz değişkenler ölçülen özellikle ilgili yalnızca sınırlı sayıda değer alırken, sürekli değişkenler iki ölçüm arasında sonsuz sayıda değer alabilirler. Örneğin cinsiyet yalnızca kadın ve erkek değerleri alabildiği için süreksizdir.
Nitelikleri bakımından en çok 30 iş günü süren işler süreksiz işler olup, 30 iş gününü aşan işlere ise sürekli işler olarak kabul edilmektedir.
f (x) değerlerini f (x0) sayısına istediğimiz kadar yakın tutabiliyorsak f ye x0 noktasında süreklidir denir. olacak şekilde varsa f fonksiyonuna x0 noktasında süreklidir denir. f fonksiyonu her x ∈ A noktasında sürekli ise f ye (A üzerinde) sürekli fonksiyon denir.
Kaya kütlelerinde çekilme dayanımına sahip olmayan (veya çok küçük) tabakalanma, şistozite, fay vb. gibi zayıflık düzlemlerine süreksizlik adı verilir.
Bir fonksiyonun bir noktada sürekli olması için sağdan ve soldan sürekli olması gerekir. I ⊂ R ve f:I → R fonksiyonu a ∈ R olmak üzere x=a noktasında sürekli değil ise f fonksiyonu x=a noktasında süreksizdir denir.
Süreklilik yasası, Gottfried Leibniz tarafından Cusalı Nicholas ve Johannes Kepler'in daha önceki çalışmalarına dayanan buluşsal bir ilkedir. Sonlu için başarılı olan, sonsuz için de başarılı olur ilkesidir.
5) sinx ve cos X fonksiyonları R üzerinde süreklidir.
Limitler belirli bir girdi değerine yaklaştıkça, fonksiyonun buradaki değerinden bağımsız olarak, fonksiyonun davranışını tanımlar. Süreklilik fonksiyonun belirli bir noktadaki davranışını fonksiyonun o noktadaki değeriyle eşleşmesini zorunlu tutar.
Süreksiz değişkenler, ölçülen özellikle ilgili sadece sınırlı sayıda değer alır. Sayılarak elde edilen ve tam sayılı değerlerdir. Sürekli değişkenler iki ölçüm arasında ondalıklı değerler alabilir ve ölçüm sonucu elde edilen verilerdir.
Süreksiz (kesikli) değişken: Ölçülen özellikle ilgili sınırlı sayıda değer alabilen değişkenlerdir. Tam sayılarla ifade edilen, ara değer alamayan değişkenlerdir. Süreksiz değişkenler nitel ya da nicel olabilir.
Bu nedenle hava akımının kesintili olduğu ünsüzlere süreksiz ünsüzler, hava akımının sızdığı ünsüzlere ise sürekli ünsüzler adı verilir. Buna göre /b, c, ç, d, i, g, ġ, k, p, t/ ünsüzleri süreksiz; /f, ğ, h, j, ł, l, m, n, r, s, ş, v, y, z/ ünsüzleri süreklidir.
Sürekli Değişken: Ölçülebilen ve tartılabilen değerleri içeren değişkenlerdir. Örneğin, uzunluk, ağırlık, yaş, alan, güç, zeka düzeyi, sıcaklık, basınç, hız…
Bir ailenin sahip olduğu çocuk sayısı da süreksiz değişkene bir örnektir. Ancak bireyin boyu(metre) sürekli değişkendir çünkü bireyin bu özelliği miktar olarak kesirli de gösterilebilir.
En az iki değer alabilen özelliklerdir. Boy, kilo, başarı, tutum, cinsiyet, yaş, zeka düzeyi gibi özellikler değişkenlere örnek olarak verilebilir. Not: En az iki değer alamayan yani değişkeni olmayan özelliklere sabit özellik denmektedir. Örneğin; pi sayısı, avagadro sayısı ve planck sabiti değişken değil; sabittir.
Bu eğilime “Zeigarnik etkisi” adı verilir. 4.Devamlılık (Süreklilik) Yasası: Aynı yönde giden noktalar, çizgiler vb. birlikte gruplandırılarak algılanır. Algısal alanımızda bulunan ve aynı yönde giden birimler birbirleriyle ilişkili görünür. Bu algısal eğilimin adı sürekliliktir.
Sürekliliğin pratik tanımlarından birine göre, bir fonksiyonun tanımlı olduğu bir noktadaki değeri anlık bir değişim (sıçrama) içermiyorsa fonksiyon bu noktada süreklidir, aksi durumda süreksizdir.
Üretim bantlarında insan gücünün görünürlüğünü ve verimliliğini kontrol eden sistemler anlamsızlaştı. Dolayısıyla üretimde süreklilik yalnızca dijitalleşme ile sağlanamaz. Bu sistem için geliştirilen ve yeniden anlamlandırılan kontrol sistemlerindeki kodlarının okunabilmesi sayesinde gerçekleşebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri