Trabzon'un Sürmene ilçesinde Çepni boyundan olan sülaleler.
Bu sayede Trabzon bölgesinde bulunan Sürmene'de de yerli halk hızlı bir şekilde Hristiyanlaşarak ileriki yıllarda Rum olarak adlandırılacak Hristiyan topluluğunu oluşturmuştur.
Tuzcuoğlu isyanından sonra 1854 yılında yayınlanan vilayet nizamnamesine göre; Sürmene bir nahiye ve bu nahiyeye bağlı 69 köy olarak yeniden teşkilatlandırılmış 1870-1871 tarihine kadar nahiye olarak Of kazasına bağlı olan Sürmene 1871-1872 'den itibaren merkez kaza olan Trabzon'a bağlanmış 1873 yılında ise kaza ...
Trabzon'un en güzel ilçelerinden biri olan Sürmene doğasıyla tam bir cennet. Sürmene'nin ünü sadece Trabzon'a değil Türkiye'ye yayılmış. Keskin mi keskin bıçaklarıyla, pidesiyle, kokulu üzümüyle, çay bahçeleriyle, ticari hayatıyla, gemileriyle Sürmene çok özel bir yer.
[1] (beldeler) Trabzon ili Sürmene ilçesine bağlı Ormanseven beldesinin eski adı.
İlgili 31 soru bulundu
Giresun´da nüfusu bini geçen en kalabalık köyler sıralaması da şöyle gerçekleşti: Sınır Köyü (Yağlıdere) 1.494, Pazarsuyu Köyü (Bulancak) 1.314, Çatak Köyü (Doğankent) 1.146, Çalça Köyü (Dereli) 1.050, Boztekke Köyü (Giresun Merkez) 1.044, Ericek Köyü (Espiye) 1.049, Erikliman Köyü (Giresun Merkez) 1.001.
SÜRMENE PAZARI
Trabzon - Rize karayolunun 40'ıncı kilometresindeki Sürmene ilçesinin pazarı, her salı Çarşı Mahallesi'nde kuruluyor. 1967'den bu yana aynı yerde kurulan pazara, köylerden ve çevre ilçelerden insanlar akın ediyor.
Yaramaz, kötü. öz. a. Trabzon iline bağlı ilçelerden biri. sürmene, 7 karakter ile yazılır.
Ekonomik açıdan daha uygun olmasıyla da ön plana çıkan Köprübaşı, turistlerin ilgi odağında yer almaktadır. Yüzölçümü bakımından Trabzon'un en büyük ilçesi olan Maçka, şehir merkezine 30 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.
[1] (köyler) Trabzon ili Sürmene ilçesine bağlı Petekli köyünün eski adı.
Helen, Roma ve Bizans dönemlerinde Trabzon İmparatorluğu'na kadar, bazı devletler ve vilayetler Pontus ismini almıştır. Pontus, aynı zamanda Antik Grek mitolojisinde ve tarihyazımında (Herodot ve Strabon tarafından) Amazonların asıl vatanı olarak görülmüştür.
Trabzon insanı, genel kanının aksine Laz değildir. Bu konuda toplumda yanlış bir algı bulunmaktadır. Hatta Trabzon'da, çok az da olsa Rum soyundan gelen insanlar da bulunmaktadır. Ancak bu insanlar ve Rumca konuşanlar, zamanla Müslüman olup Türkçe konuşmaya başlamışlardır.
Buradaki Rumların bir kısmının kökeni 1461 yılında Trabzon'un fethedilmesiyle bu bölgelere göç eden Rumlara dayanır. Buradaki Rumların büyük bir kısmının kökeni, geç Roma ve Bizans döneminde buraya Pontus Alpleri'nden gelen çiftçilere, askerlere, devlet memurlarına ve tüccarlara dayanır.
20 Mayıs 1990 tarihinde 3644 sayılı kanunla Sürmene İlçesinden ayrılarak yeni bir ilçe olarak kurulmuş olup; 12 Ağustos 1991 tarihinde ilk Kaymakamı göreve başlamıştır.
Manahoz Deresi, Manahoz Çayı, Manahos Deresi veya Manahos Çayı (Eski adıyla: Kora Nehri), Trabzon ilinin Sürmene ve Köprübaşı ilçelerinde bulunan, Karadeniz'e akan bir nehirdir. Nehirde bulunan 7 hidroelektrik santral toplamda 66 MW'lik enerji üretmektedir.
Trabzon kültür ve turizm değerleri tanıtım ve satış tırı Cinkaya Sosyete Pazarında sizleri bekliyor 🤩 ⏰Sadece Cuma, Cumartesi ve Pazar… Instagram.
Sürmene nüfusu 2022 yılına göre 25.950. Bu nüfus, 12.978 erkek ve 12.972 kadından oluşmaktadır.
Sürmene bıçakları Karadeniz'in yaşam koşullarına uygun olarak sert, dayanıklı, eğilmez, kırılmaz ve çok keskin olmak özelliklerini taşıyan kendine özgü biçimselliği olan özel üretimli ve şekilli bıçaklardır.
Giresun M.Ö 183 yılında Pontus hâkimiyetine geçti. Pontus Kralı Phamakes şehri şimdiki Kale ve çevresinde yeniden kurdu. Giresun'un adı bu yıllarda Pharnakia olarak anıldı. M.Ö.
İsminin kökeni
Birinci rivâyete göre bu isim, "Kerasus"ta bol miktarda yetişen kirazdan gelmiştir. İkinci rivâyete göre ise; Giresun denize doğru uzanan bir yarımadanın üzerine kurulmuştur. Bu yarımadanın şekli de boynuza benzemektedir. İşte bu sebepten Yunancada boynuz anlamına gelen "Keras"dan türemiştir.
Trabzon´a bağlı bulunan Giresun ve çevresi Moğol nüfuzu altına girmiştir. İşte bu sırada, Oğuzların Üçok koluna mensup boylardan biri olan Çepniler; Ordu, Giresun ve Trabzon illeri sınırlarına yerleşmeye başlamışlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri