Noel ve Süryani halkının Yalbo bayramı, her yıl Aralığın 25'inde kutlanıyor.
Ermeni Kilisesi gibi bazı Doğu Ortodoks Kiliseleri (Süryani, Habeş, Kıpti) Jülyen takviminde 25 Aralık'a denk gelen 6 Ocak'ı Noel olarak kutlarlar.
Süryaniler her yıl olduğu gibi bu yıl da 25 Mart'ta, Meryem Ana'nın Müjdelenme Bayramı olarak bilinen Siboro Günü'nü kutluyor. Süryani Ortodoks halkı, her yıl Nuhomo (Diriliş - Paskalya) Bayramı'nı, İsa Mesih'in çarmıha gerildikten 3 gün sonra dirilmesi maksadıyla kutluyor.
Noel Bayramı, her yıl 25 Aralık'ta kutlanıyor. Kutlamalar 24 Aralık'ta Noel arefesiyle başlıyor ve bazı ülkelerde 26 Aralık akşamına kadar devam ediyor.
1923 yılından bu yana Miladi Takvimi benimseyen Yunanistan, Kıbrıs ve Bulgaristan'daki Rum Ortodoks Kilisesi'nin yanı sıra Kudüs'teki Ortodokslar da Noel'i 25 Aralık olarak kabul ediyor.
İlgili 20 soru bulundu
İsa'nın çarmıha gerildikten sonra 3. günde dirilişi kutlanır. Doğu ve Batı kiliseleri arasında farklılıklar olmakla beraber, Paskalya dönemi yaklaşık olarak mart sonundan nisan sonuna kadar olan dönemdir. Buna göre; 2023 yılında Paskalya Bayramı 9 Nisan Pazar gününe denk geliyor.
6 Ocak: Ortodoks Noel Arifesi (ortodoks) - Hristiyanlık
İsa'nın doğduğu ahırın sembolü olarak Sırp Ortodoks kişiler bir masanın üzerine biraz saman ve samanın üzerine de fındık fıstık ve kuru erik yerleştirirler.
Sıklıkla birbiriyle karıştırılan Noel ve yılbaşı kutlamaları aynı şey değil! Noel, İsa Peygamber'in doğumunun kutlandığı 25 Aralık günü Hristiyanlara özgü bir bayram. Yılbaşı ise belli bir dinin bayramı olmayıp, dünya genelinde birçok ülkede bir yılın bitip, diğerinin başlamasının kutlandığı geceye verilen isim.
Noel, her yıl 25 Aralık tarihinde İsa'nın doğumunun kutlandığı Hristiyan bayramıdır. Ayrıca Doğuş Bayramı, Kutsal Doğuş veya Milat Yortusu olarak da bilinir.
Kısaca, Noel'i 6 Ocak'tan 25 Aralık'a çekmek kilisenin putperestlikle mücadelesinin bir sonucuydu. Böylece Theofaneia yortusu ikiye bölündü; İsa'nın doğumu 25 Aralık'a taşındı, İsa'nın vaftizi ise 6 Ocak'ta kutlanmaya devam etti.
Süryani toplumunu, Mesih İsa'dan önce ve sonra diye tarihsel olarak iki döneme ayırmak mümkündür. Mesih İsa'dan önceki dö- nem, mö. 2500 yıllına kadar götürülüp Hz. Nuh'un oğlu Sam'a da- yandırılmaktadır.
Süryaniler, köken olarak Hz. Nuh'un oğlu Sam'a dayanırlar.
Süryani Kadim Kilisesi ya da Süryani Ortodoks Kilisesi Doğu Hristiyan mezhebidir ve Orta Doğu'da yaşayan Hristiyan Semitik bir halk olan Süryaniler'in çoğu bu mezhebe üyedir.
Türkiye Süryânîleri
Türkiye'de büyük çoğunluğu İstanbul'da ikamet eden 20.000'i aşkın Süryânî olup İstanbul dışında Mardin, Mersin, Diyarbakır, Adıyaman, Elazığ, Ankara, İzmir, Malatya, Şanlıurfa, Gaziantep, Antakya, Antalya ve Adana'da yaşamaktadır.
Süryani inancında namaz tek başına ve mecburi kalındığı vakitlerde her yerde kılınabilir. Diğer ibadetler ve sakramentler kilisede yapılır. Süryaniler yedi sakrament kabul ederler. Süryaniler toplu ibadet etmeyi tercih ederler.
Böylece Süryaniler, Hristiyanlığa geçtikten sonra Süryani ismi de din ve kilise tanımlamalarına daha çok yaklaşmış ve adeta din ile bütünleşik bir hâl almıştır. Yahudi ve Ermeni isimlerinde olduğu gibi Süryani ismi de artık hem etnik hem de dinsel bir anlama kavuşmuştur.
Noel, her yıl 25 Aralık tarihinde İsa'nın doğumunun kutlandığı Hıristiyan bayramıdır. Ayrıca Doğuş Bayramı, Kutsal Doğuş veya Milât Yortusu olarak da bilinir.
“Aziz Nicholas (Noel Baba) Hz. İbrahim'den Hz. Muhammed'e kadar geçen zaman aralığında yaşamıştır. Nasıl ki İslamiyet'ten önce yaşayan tüm peygamberler tanınıyorsa, İslam dini açısında da Aziz Nikolas bir nebi-haberci olarak bilinir ve kabul edilir.
Avrupa. Sırbistan'daki Eski Yeni Yıl, Jülyen takvimine göre 14 Ocak'ta Yeni Yılın başlangıcı olarak kutlanan Sırp Yeni Yılı (Српска Нова година / Srpska Nova Godina) olarak adlandırılır.
Çünkü Müslüman inanç Hz. İsa'yı da Allah'ın bir elçisi olarak kabul eder, sever ve sayar. Bu bir görevdir ve Kur'an-ı Kerim'de açıkça yazar (Bakara 136). Bu bağlamda bırakın yılbaşını, bir Müslüman isterse Noel'i bile kutlayabilir.
Hz. İsa'nın doğum tarihinin yıl olarak milattan önce dört ile altı yıl evvel olduğu, doğum günü olarak da Batı'da bulunan kiliseler 25 Aralık gününü doğum tarihi olarak kabul edip kutlarlarken, Doğu kiliseleri ise bu tarihi 6 Ocak olarak kabul etmektedir.
Dış ülkelerde Noel ağacı ya da Christmas ağacı olarak da adlandırılan yılbaşı ağacı ülkemizde de yeni yılın sembollerinden biri oldu. Özellikle çocuklar yılbaşı ağacı süslemelerine bayılırlar. Aynı zamanda yılbaşında ağaç süslemek ailece yapılan güzel aktivitelerdendir.
6 Ocak, Ermeni Kilisesi takvimine göre Noel Bayramı.
Katolik ve Ortodoks inançlı Hristiyanlar İsa'nın doğum tarihi olarak kabul ettikleri 24 Aralık tarihinde Noel yortusunu yine Türkiye çapında kutladılar.
Kâfirlerin ibadetleri ve çirkin işleri hariç, mubah (yani ne haram ne de helal olan) âdetlerini yapmakta mahzur (sakınca) yoktur. Noel'i kutlamak asla caiz değildir. Ancak zaruret halinde caiz olur. Mesela devletlerarası protokolde zaruret olduğu için kutlamak caizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri