Sustalı çakı, pala ve kılıç gibi özel bıçaklar ve kesici-delici aletler genellikle saldırıda kullanılabilir ve büyük zarara neden olabilirler, bu yüzden yasalar bu tür aletlere belirli kısıtlamalar ve kurallar koyar. Bu yüzden bu tip aletlerin taşınması ve yapımı, genellikle özel izinler ve düzenlemeler gerektirir.
6136 sayılı kanunun 4. maddesinde kama, hançer, saldırma, sustalı çakı, pala, kılıç, kasatura, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar sayılmıştır. Kişi yanında maddede belirtilen bıçaklardan birini taşırsa 15. maddeye göre cezalandırılır.
Sustalı Bıçak Cezası Ne Kadar? Kanun nezdinde ele alındığı vakit sustalı bıçak taşıyan ve bulunduran kişiler için 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası öngörülmektedir.
Çakı, açılıp kapanan bir veya birkaç ağızlı küçük cep bıçağıdır. Sustalı olmayan çakının kişilerin üzerinde bulundurulması ve taşınması serbesttir. Kesici kısmı 15 cm olan bıçağın bulundurulması ve taşınmasının serbest olduğu yönünde Kriminal laboratuvar raporları bulunmaktadır.
Kabahatler Kanunu'na göre delici, kesici, öldürücü, yaralayıcı alet taşıyan kişiler işleme tabi olup, söz konusu kişilere 189 Türk Lirası para cezası ya da Adli Sicil Kayıtları incelenerek ya da hal ve şartlara göre kişinin saldırıda kullanma amaçlı bulundurma durumuna göre 3 aya kadar hapis cezası verilmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Avm lere Çakı İle Girilir Mi? Avm gibi toplu alanlarda ruhsatlı silahların girişine izin verilir iken çakı, muşta gibi delici kesici bıçakların ve aletlerle girilmesi ve bulundurulması yasak olarak iletiliyor.
Polisin El Koyma Yetkisi:Polis, bıçak taşımanın yasal olup olmadığını belirlemek için yetkilidir. Eğer polis, kişinin bıçağı yasa dışı bir amaçla taşıdığını düşünürse, el koyma yetkisine sahiptir.
Çakı, bıçak veya muşta gibi delici ve kesici aletlerin taşınması durumunda Kabahatler Kanunu'na göre 189 Türk Lirası idari para cezası verilebilir.
argoda şişe benzeyen ince bıçaklara verilen ad. maket bıçağı * da bu kategoriye girer. yaygın inanışa göre, kesiği çok ince ve derin olabildiği için dikiş atması çok zor olur(muş) *.
kanuni düzenlemeye göre kesici delici. saldırı amaçlı kullanılabilecek. bıçak çakı ve pala gibi tüm aletlerin taşınması. izin olmadığı müddetçe suçtur.
Sustalı çakı, pala ve kılıç gibi özel bıçaklar ve kesici-delici aletler genellikle saldırıda kullanılabilir ve büyük zarara neden olabilirler, bu yüzden yasalar bu tür aletlere belirli kısıtlamalar ve kurallar koyar. Bu yüzden bu tip aletlerin taşınması ve yapımı, genellikle özel izinler ve düzenlemeler gerektirir.
T.O.'nun güvenlik güçlerince yapılan üst aramasında, 'muşta' olarak tabir edilen suç aleti ele geçirildi. 6136 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Hakkında Kanun'a göre muştayı izinsiz satma, satın alma, taşıma ve bulundurmanın yasak olduğu belirtilen iddianamede, Ş.
Türkiye'de muşta, 6136 sayılı kanun uyarınca ateşsiz silahlar kategorisine girmektedir ve dolayısıyla alımı, satımı ve bulundurulması yasaktır.
Sustalı çakının tanımını yapacak olursak, bir sapa monte edilmiş düğme ya da mandala basılarak bıçağın sabitlendiği yerden çelik bir yay yardımı ile otomatik olarak çıkarak hemen kullanmak üzere tasarlanmış bir bıçak modelidir.
Herhangi bir canlıya zarar verici ve kayda alınmış belli kesici aletler taşımak kanun kapsamında yasaktır. Özellikle bunlar içerisinde sustalı bıçak ceza-i unsur açısından önemli bir yer taşıyor. Anayasa üzerinden ele alınan kanun ile beraber, bu taşıma ve bulundurmanın ciddi yaptırımları olduğunu dile getirmek mümkün.
6136 sayılı kanun uyarınca istasyon ve araçlara her türlü delici, kesici aletler ile girmek ve bunlarla seyahat etmek yasaktır.
Çakı modellerinin en çok bilinenlerinden olan dikiş tutmaz çakılar ince ve ergonomik olmasından dolayı çok satılmaktadır.
kaliteli şık görünüm 16 cm Kılçık Dikiş Tutmaz Bıçak Kamp Çakısı 16 cm dikiş tutmaz kılçıkçakı birinci sınıf malzemeye sahip bıçak yanında jobon marka özel Su ve nemden etkilenmez, paslanma yapmaz.
Meyve kabuğu soyma, sebze doğrama, dal budama benzeri işlerin kolayca üstesinden gelen küçük çakı ve kıl bıçakları geleneksel çakı tasarımının tüm karakteristik özelliklerini de üzerinde barındırır.
Saldırı veya savunma amacıyla üretilmiş olmayan bıçaklar taşınabilir. Örneğin, bir İsviçre çakısını üzerinizde taşıyabilirsiniz. “Multi tool” adıyla anılan çok amaçlı aletlerin parçası olan bıçaklar da taşınabilir. Bunun dışında zanaat ve hobi gibi kullanılan kısa namlulu oyma ve deşme bıçakları da taşınabilir.
Şu an Türkiye gibi çoğu ülkede yanında taşınması yasaktır. İç tarafı keskin olup saplama işine oldukça uygun biçimde tasarlanmıştır. Öyle ki herhangi bir canlıyla teması halinde çok ciddi yaralanmalara sebebiyet verebilir.
Ateşli Silahlar ve Bıçaklar
Kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala,kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zinciri, muşta ile salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel nitelikteki benzeri aletlerin satışı yasaktır.
Kişinin bu çağrıya uymayarak kaçmaya devam etmesi halinde, önce uyarı amacıyla silahla ateş edilebilir. Buna rağmen kaçmakta ısrar etmesi dolayısıyla ele geçirilmesinin mümkün olmaması halinde ise kişinin yakalanmasını sağlamak amacıyla ve sağlayacak ölçüde silahla ateş edilebilir. evrakla beraber adliyeye verilirler.
Emniyet Teşkilatı Disiplin Tüzüğü'nün 7. maddesinin (C) fıkrasının 2. bendine göre "Devlet malı araç, gereç, silah ve mermisini ihmal nedeniyle yitirmek eylemi "20 ay uzun süreli durdurma" cezasını gerektirmektedir.
silah kullanmaya yetkilidir. Polis, yedinci fıkranın (c) bendi kapsamında silah kullanmadan önce kişiye duyabileceği şekilde "dur" çağrısında bulunur. Kişinin bu çağrıya uymayarak kaçmaya devam etmesi halinde, önce uyarı amacıyla silahla ateş edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri