Havalı silah için susturucusuz normal atış ortalama ses şiddeti değeri 83,5 dB olarak ölçülmüştür. ∅20x72mm boyutlarında tasarlanmış susturucu 1 modeli prototip takıldıktan sonra yapılan atışlarda ortalamada 73,8 dB'e düşmüştür.
Mermilerin, ateşleme sırasında namludan ayrılırken 120 ila 150 desibel ses çıkardığı bilgisini veren Mercan, şöyle devam etti: "Dünyanın en iyi susturucusu, 150 desibelin en fazla 50 desibelini aşağıya çekmektedir.
Susturucu takıldığında namludan çıkan basınç susturucu içerisinde birikir böylece sıcak gazın basıncı düşer ve namluda 60 psi gibi bir basınç kalır. Bu sayede tabancadan çıkan ses azalır.
Susturucular, bu basınç namluyu terk ettikten sonra bir nebze yayılmaları için alan sunar. Bunu yapabilmeleri için, iç kısımlarında boşluklar bulunur. Hızla hareket eden gaz bu boşluklara yayıldıktan sonra fazlaca hafiflemiş olur ve bu bağlamda basınç da azaldığı için mermi namludan çıktığında daha az ses ortaya çıkar.
Alet genellikle çeşitli iç mekanizmalar ile silindirik metal şekilde bir tüptür. Çıkan barut gazını, ateşin sesini ve nadiren de kurşunun hızını azaltır.
İlgili 44 soru bulundu
Türkiye'de susturucu kullanımı kesinlikle yasaktır ve birçok paintball silahı susturucusu ateşli silahlar için de kullanılabildiğinden bunlar da yasa dışıdır.
Susturucu takmak, silahın sesini azaltarak düşmanların oyuncunun yerini tespit etmesini zorlaştırabilir, böylece daha gizli bir şekilde ilerleyebilirsiniz. Bununla birlikte, susturucu takmak, silahın hasarını ve nişan alma doğruluğunu da azaltabilir.
Susturucuda hasar olduğunda, işini yapamaz – bu da motordan egzoz boruları yoluyla taşınan sesi boğar.
Susturucu ile yapılan atışlarda mermi çekirdeğinin hızında bir azalma görülür (6).
Çoğu kişi önemsiz gibi görse de aracın performansının artması için bu gazların dışarıya sağlıklı bir şekilde atılması çok önemlidir. Normal araçlarda kullanılan susturuculu egzozlar havanın dışarı atılması anında bir direnç oluşturur. Bu olay haliyle aracın performansını da etkiler.
Susturucu silahin tepmesini engeller. Sesi absorbe eder.
Genellikle ateşli silahlar 140 dB düzeyinde gürültü oluşturmaktadır. Büyük çaplı tüfek ve tabancalar 175 dB üzerinde ses üretebilen iken, küçük 22 kalibrelik tüfek, 140 dB civarında gürültü üretebilir.
SAR 9 SP: Özel Görevler için Biçilmiş Kaftan
Susturucu bağlantılı namlusu sayesinde, standart ölçülerdeki tüm susturucular tabancaya takılabiliyor.
Çalar saat 70, normal bir konuşma 60 dB'e eşittir. Genelde kulak: •0-140 dB'i algılar, •120 dB'de rahatsız olur, •125-130 dB'de ağrı duyar, •140 dB'ağrı ve kulak zarı yırtılması meydana gelir. •170 dB ve üstüne insan dayanamaz. Normalde, çevremizde işittiğimiz ses 30-60 dB'den çok olmamalıdır.
Bazı seslerin ölçülmüş şiddetleri vardır. Örneğin; yaprak hışırtısı 10 dB, normal bir konuşma sesi 60 dB, gök gürültüsü 120 dB ve bir roket atarın sesi ise 180 dB şeklinde ölçürmüştür.
Mermi çıkış hızı merminin zamanına ve çağına, türüne ve kalibresine, namlu çapına ve ayrıca silahın içindeki yiv setlerine bağlı olarak değişir. İlk hız, 330 m/s (sesaltı) ile 1800 m/s arasında farklı değerler alabilmektedir. Tanklar tarafından ateşlenen KE mermisi yüksek namlu hızına sahiptir.
Kelime anlamı “koruyucu” olan prezervatif, istenmeyen gebelikten ve cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmayı sağlar. İlişki sonunda meninin dışarı akmasını engellen bir kılıf olarak tanımlanabilir.
Susturucuda hasar olduğunda, işini yapamaz – bu da motordan egzoz boruları yoluyla taşınan sesi boğar. Bu, yasalara aykırı ve gerçekten yüksek bir egzoz gürültüsü ile sonuçlanabilir. Hasarlı bir susturucunun diğer belirtileri arasında sürüş sırasında sallama, daha fazla yakıt tüketme ve motorun teklemesi bulunur.
Yasaktır. Zaten gürültüyle milleti rahatsız etmenin lüzmu yok.
eğer orijinal bir egzoz sistemi aldıysanız zaten susturucu takılı vaziyette geliyor.
Patlak egzoz kullanımından kaçınılması gerekirken yakıt tankının ısınmasına sebep olmaktadır. Şayet yakıt tankının ısıtması cana ve mala zarar vermekle tehlikeli durumların yaşanmasına sebep olmaktadır. Patlak egzoz tamiri basit ve oldukça kolaydır.
İzinsiz tabanca imal ve ithal edenlere 6 ila 12 yıl arasında hapis ve 200 bin TL'ye kadar para cezası kesilecek. İzinsiz kılıç, şişli baston, susturucu gibi silahlar imal ve ithal edenlere 2 ila 5 yıl arasında hapis cezası verilecek.”
Sadece ses azaltmakla kalmayan yeni T61 susturucusu, kurşunun menzilini ve hızını arttırıyor, sapmayı azaltıyor ve geri tepmeyi önlüyor. Türkiye'de geliştirilen pek çok silah ve savunma sanayii ürünü uluslararası çapta ilgi görüyor.
Ama Ateşli av tüfeğinde susturucuyu hem kullanamazsın (saçmalar parçalar) hemde 2 yıldan başlayan hapis cezası gibi ağır bir yaptırımı var. Şok olabilir. Saçmaların dağılmasını önlemek için kullanılan parçalardan görmüşsünüzdür. Mustafa Bey'inde dediği gibi hem saçmalar parçalar hemde ağır cezası var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri