Doğum yardımı sorgulama işlemleri için e-devlet üzerinden "Doğum parası sorgulama" seçeneğine tıklayarak işlem yapılabilir. Ayrıca doğum parası sorgulamanın bir diğer yöntemi de ilgili Bakanlıkların '183' ve '144' numaralı çağrı merkezlerini aramaktır.
Başvurular, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılır.
Emzirme ödeneğine hak kazanan sigortalıların ödeneklerini almaları için herhangi bir kuruma başvurma şartı kaldırılmıştır. Emzirme ödeneği otomatik olarak kadının kendinin veya eşinin kimlik numarası üzerinden tanımlanır ve kimlik ile PTT'den alınabilir.
Emzirme ödeneği her bir çocuk için doğum anında yaşaması şartıyla (canlı doğum) doğum tarihinde geçerli olan ve Kurum Yönetim Kurulunca belirlenerek Bakanlık Makamınca onaylanan tarife üzerinden verilir. 2020 yılı için bu rakam 202,00 TL, 2021 yılı için 232,00 TL, 2022 yılı için 316 TL ve 2023 yılı için 520,00 TL ...
İlgili 41 soru bulundu
Ödemeler 23 Haziran 2023 tarihinde saat 18.00' den sonra tek seferde yetiştiricilerimizin hesaplarına aktarılacaktır.
Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) değişim oranına göre her yıl yeniden belirlenen emzirme ödeneğinin 2023 yılı için geçerli olacak tutarı SGK'nın 05/01/2023 tarihli ve 2023/03 Sayılı Genelgesi ile belirlendi. 2022 yılında 316,00 TL olan emzirme ödeneği tutarı 2023 yılında 520,00 TL olarak açıklandı.
Süt parası yardım başvurusu doğumdan sonraki 5 yıl içinde geçerlidir. Dolayısıyla 6 aylık bebeği olan annelerin süt parasına başvurma hakkı bulunur. Bu süreçte e-devlet üzerinden başvuru yaparak yardımdan yararlanmak mümkündür. Söz konusu ödenek her ayın 8 ile 14'üncü günleri arasında yapılır.
Bundan sonra kısa çalışma ödeneği, sosyal yardım, doğum yardımı ve İŞKUR ödemeleri çipli TC kimlik kartlarıyla gerçekleştirilebilecek. Bugünden itibaren PTT'de hesabı olan veya olmayan tüm vatandaşlar kimliklerini ATM'ye okutarak kendisine yatan parayı çekebiliyor.
e-Devlet'ten başvurana nakit 1.300 TL verilecek! Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından doğum yapan annelere para desteği veriliyor. Doğum yardımı başvuruları e-Devlet üzerinden kolay ve hızlı bir şekilde tamamlanabiliyor.
Süt parası almak isteyen babanın eşinin çalışmıyor olması ve yeni doğum yapmış olması, İşten çıkan SGK'lı çalışanlar için, işten çıkış tarihinden itibaren 300 gün içerisinde bebeğin dünyaya gelmesi, İşten çıkan SGK'lı çalışanın doğumdan önceki 15 ay içerisinde 120 günlük priminin yatmış olması şartları aranmaktadır.
Tek seferliğe mahsus ödenen süt parası için başvuru yapılmasına gerek yoktur. Emzirme ödeneği, doğum sisteme girildikten sonraki 2 ay içinde annenin hesabına otomatik olarak yatırılır. Annenin e-devlette kayıtlı banka hesabı yoksa süt yardımı kimlik kartı ile PTT şubelerinden çekilebilir.
Süt parasına başvurmak isteyen anneler önceden il ve ilçelerinde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu'na dilekçe yazması gerekiyordu. Resmi siteden yapılan açıklamaya göre artık dilekçeye gerek olmadığı sisteme otomatik olarak geçtiği annelerin kimlik belgesi ve doğum belgesi ile başvurusunu gerçekleştirebileceği açıklandı.
Çalışmayan Anneler Başka Hangi Haklardan Yararlanabilir? Ev hanımı olan annelere yapılan doğum yardımının yanında başka yardımlar da yapılabilmektedir. Çalışan annelerin yararlandığı süt izni ve parası, çalışmayan anneler için de geçerlidir. Süt parasından faydalanmak için babanın çalışıyor olması gerekmektedir.
kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi yazarak girişinizi tamamlayın. Ardından “e-Hizmetler” ya da “Arama” kısmından “4A/4B İşgöremezlik Ödemesi Görme” hizmetini bulun. Bu işlem Sosyal Güvenlik Kurumu işlemleri arasında yer almaktadır. İşleme tıkladığınızda doğum parası sorgulama sonucunuzu görebilirsiniz.
Annelere her doğumda en yüksek katkıyı, izinli olduğu dönemi kapsayan 'doğum parası (çocuk yardımı, süt parası)' sağlıyor. En düşük tutar ise asgari ücrete endeksli. 2023 yılı net asgari ücret 8 bin 500 oldu.
MADDE 11 – (1) Hak sahiplerine ödenmek üzere bekletilen havaleler ödeme yerlerince geliş tarihinden itibaren bir ay, postrestant işaretli havalelerde geliş tarihinden itibaren iki ay süre ile alıcının başvurması için bekletilir. Bu süreler çek ödeme havaleleri için de geçerlidir.
Süt Parası (Emzirme Ödeneği) Doğumdan Kaç Gün Sonra Ödenir? Süt parası doğumun ardından yaklaşık iki ay içerisinde ödenir. Bu ödemeyi PTT'ye giderek TC kimlik numarasını söyleyip alabilirsiniz. Ödemeler yalnızca babalara verilir.
Postaneye Gitmeden Paramı Nasıl Alabilirim? PTT şubelerine gitmeden adınıza gönderilen parayı almanın en kolay yolu ATM'lerden çekmektir. Bunun için ihtiyacınız olan tek şey çipli yeni kimlik kartıdır. Kart şifresi olarak yeni kimlik çıkartma esnasında nüfus müdürlüklerinden verilen PIN şifresi girilmektedir.
Emzirme ödeneği, sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması nedeni ile sigortalı erkeğe bir doğumla sınırlı olmayıp, her doğumda şartları taşıması halinde bir defaya mahsus yapılan ödemedir. Yani doğan her çocuk için birer kez bu ödenekten faydalanılabilir.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 2005 yılından buyana anne adaylarına gebeliklerinin son üç ayında ve annelere doğumdan sonraki ilk üç ayda süt desteği veriyor. 2005 yılından buyana ilimizde 141.279 anne ve anne adayı, 6 ay süreyle Büyükşehir Belediyesi'nden ücretsiz süt alma imkanı buldular.
İlk çocuk parasını ne zaman alırsınız
Her üç aylık dönem için çocuk parası alırsınız. Çocuk parası daima üç aylık dönem bittikten sonra, yani ocak, nisan, temmuz ve ekim ayının ilk haftasında ödenir.
2023 yılı ücretli bir çalışanın alacağı doğum rapor parasını hesaplayalım. 2023 yılı için brüt ücreti 15.000 TL olan ücretlimizin geriye dönük 12 aylık toplam brüt ücreti de 180.000 TL olsun. Doğum izin parası 56.000 TL' nın 2/3'ü alınır, 56.000 / 3 x 2= 37.333,3 TL doğum parası alır.
Bir dilekçe ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne veya Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerine şahsen başvurulur. Ayrıca e devlet üzerinden de başvuru yapılabilmektedir. ”https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-ekonomik-destek-on-basvuru” üzerinden “Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti Ön Başvurusu” yapılabilmektedir.
Kanunen 4A ve 4C sigorta sahibi çalışan annelere verilen doğum parası, anne adayı eğer bu sigortaya sahip değilse ve baba SGK'lı ise yine alınabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri